Menu

Vader dacht dat varkentje wel even te wassen maar had toch hulp nodig

vader relatie stiefmoeder en stiefkind

Mevrouw had er méér dan genoeg van om te investeren in de relatie met de kinderen van haar vriend, zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. Ze werd praktisch genegeerd. Haar vriend snapte dat volkomen, maar dacht dat hij er niks aan kon veranderen. Na een half uurtje bij mij besefte hij dat dit wél kon en dat hij de enige was die daar wat aan kon veranderen. Hij zou dat varkentje wel even wassen.

Een halve stap helpt niet

Hij onderschatte hoe hij dit kon doen, hoe zijn eigen gedrag hiervoor van cruciaal belang was. Ik drukte hem op het hart zich goed voor te bereiden, gaf wat voorzetten, maar hij dacht dat het nu wel zou lukken. Helaas kwam er weinig van terecht. Dat zie ik wel vaker, helaas. Het is vaak beter de stap uit te stellen, dan een halve stap te zetten. Maar ook als de halve stap is gezet kan het probleem vaak alsnog worden opgelost.

Niet kunnen of durven, of niet weten hoe

Ook deze vader had moeite om toe te geven dat hij iets niet kon of niet durfde. Ik begrijp dat volledig. Angst om je kind te verliezen door grenzen te stellen, misschien angst ook om de toorn van de ex-partner weer over je heen te krijgen. Echter: duidelijkheid is iets anders dan boosheid. Hij dacht dat hij boos moest worden, maar hij hoefde alleen maar in te grijpen en op een vriendelijke manier te zeggen dat hij bepaald gedrag niet tolereerde. Dat is alles, maar dat is al moeilijk genoeg.

Gedragsverandering is geen tussendoortje

Je kunt een gedragsverandering niet “tussen de soep en aardappelen” bewerkstelligen. Een echte verandering kan pas als je er echt een PUNT van maakt, als je er echt voor gaat zitten. Vaak is dat al een lastig punt. Ik heb daar tips voor, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Hoe vlieg ik het aan?

Het is een goed idee om aan mij te vragen hoe dit aan te vliegen. Ik heb daar wel honderd tips voor (afhankelijk van het soort kind, de relatie zoals die is, het type ouder, de situatie eromheen). Ik geef zelden zo maar wat tips uit de losse pols, want sommige tips kunnen slecht uitpakken als je de situatie eromheen niet meeweegt.

Oefening baart kunst

Als je onzeker bent over het kiezen van je woorden is het soms een idee om thuis nog eens te oefenen met je partner, zodat je op het moment suprême niet voor verrassingen komt staan. Oefenen mag natuurlijk ook bij mij in de praktijk.

Nellie Timmermans

Interpunctie

Stief-gezin

Lees ook de andere blogs van Nellie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen × = 45
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.