Menu

Gescheiden? Is alimentatie aftrekbaar?

zijn mediationkosten aftrekbaar?

Jij en je partner zijn gescheiden. Alles is geregeld en jullie wonen nu beiden in een eigen huis. Voor de belastingdienst zijn jullie daarom geen fiscaal partners meer, tenzij je dat nog wilt in het jaar dat jullie gescheiden zijn. In het eerste geval moeten jullie afzonderlijk de belastingaangifte doen. In het tweede geval moeten jullie de inkomsten en aftrekposten in de aangifte verdelen.

Maar nu is de vraag: welke kosten zijn wel en welke zijn niet aftrekbaar?

Niet aftrekbaar

De kosten die de procedure van de echtscheiding met zich meebrengt zijn niet aftrekbaar.

Bij partner alimentatie ligt het eraan of je de betaler of de ontvanger bent.

Ben je de alimentatie betaler? Dan zijn de kosten van het betalen of herzien van de alimentatieplicht niet aftrekbaar. Ben je de ontvanger? Stel dat je ex weigert de alimentatie plicht op zich te nemen. Als je daardoor extra kosten maakt, dan is dat helaas niet aftrekbaar. Partner alimentatie is overigens gewoon inkomen en dus betaal je daar belasting over.

Bij kinderalimentatie zit het als volgt: de kosten die gemoeid zijn om kinderalimentatie te ontvangen zijn niet aftrekbaar. Dit komt omdat de belastingdienst kinderalimentatie niet als inkomen ziet. Je betaalt er dan dus ook geen belasting over. Voor de betaler is het één en ander gewijzigd sinds 2015. Indien je de betaler bent, heb je helaas geen recht meer op belastingaftrek.

Wel aftrekbaar

Bij partner alimentatie maken we weer even een scheiding tussen de betaler en de ontvanger. Ben je de betaler? De alimentatie die je betaalt aan je ex is aftrekbaar. Hierbij geldt wel dat deze alimentatie is vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of dat het bepaald is door de rechter.

Ben je de ontvanger? Dan kan het zijn dat ook jij hierdoor bepaalde kosten maakt. Denk hierbij aan proceskosten of mediation. Oftewel: kosten voor het verkrijgen van de alimentatie zelf of het verhogen of behouden ervan. Deze kosten zijn allemaal aftrekbaar. Voor mediationkosten geldt: laat je advocaat de facturen specificeren. Dus dat zijn/haar werkzaamheden precies omschreven zijn.

Door de scheiding verandert er ook het één en ander in je heffingen en toeslagen.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee × 8 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.