Menu

Gescheiden? Zijn mediationkosten aftrekbaar?

zijn mediationkosten aftrekbaar?

Jij en je partner zijn gescheiden. Alles is geregeld en jullie wonen nu beiden in een eigen huis. Voor de belastingdienst zijn jullie daarom geen fiscaal partners meer, tenzij je dat nog wilt in het jaar dat jullie gescheiden zijn. In het eerste geval moeten jullie afzonderlijk de belastingaangifte doen. In het tweede geval moeten jullie de inkomsten en aftrekposten in de aangifte verdelen.

Maar nu is de vraag: welke kosten zijn wel en welke zijn niet aftrekbaar?

Niet aftrekbaar

De kosten die de procedure van de echtscheiding met zich meebrengt zijn niet aftrekbaar.

Bij partneralimentatie ligt het eraan of je de betaler of de ontvanger bent.

Ben je de alimentatiebetaler? Dan zijn de kosten van het betalen of herzien van de alimentatieplicht niet aftrekbaar. Ben je de ontvanger? Stel dat je ex weigert de alimentatieplicht op zich te nemen. Als je daardoor extra kosten maakt, dan is dat helaas niet aftrekbaar. Partneralimentatie is overigens gewoon inkomen en dus betaal je daar belasting over.

Bij kinderalimentatie zit het als volgt: de kosten die gemoeid zijn om kinderalimentatie te ontvangen zijn niet aftrekbaar. Dit komt omdat de belastingdienst kinderalimentatie niet als inkomen ziet. Je betaalt er dan dus ook geen belasting over. Voor de betaler is het één en ander gewijzigd sinds 2015. Indien je de betaler bent, heb je helaas geen recht meer op belastingaftrek.

Wel aftrekbaar

Bij partneralimentatie maken we weer even een scheiding tussen de betaler en de ontvanger. Ben je de betaler? De alimentatie die je betaalt aan je ex is aftrekbaar. Hierbij geldt wel dat deze alimentatie is vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of dat het bepaald is door de rechter.

Ben je de ontvanger? Dan kan het zijn dat ook jij hierdoor bepaalde kosten maakt. Denk hierbij aan proceskosten of mediation. Oftewel: kosten voor het verkrijgen van de alimentatie zelf of het verhogen of behouden ervan. Deze kosten zijn allemaal aftrekbaar. Voor mediationkosten geldt: laat je advocaat de facturen specificeren. Dus dat zijn/haar werkzaamheden precies omschreven zijn.

Door de scheiding verandert er ook het één en ander in je heffingen en toeslagen. Wil je weten hoe dit voor jou zit? En/of wil je ook meer weten over de verschillende aftrekposten? Neem dan contact op met 0881661553.

www.zorgelooschscheiden.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


8 × vijf =

Vlog

Wat komt er bij jou op als je denkt aan de zomervakantie? Waar denk je aan als je denkt aan de zomervakantie? Zon, ontspanning en gezellig met je kinderen? Je kinderen lang niet zien? Als je gescheiden bent en je kinderen gaan 3 weken op vakantie zijn met de andere ouder kun je ze heel Lees verder > gescheiden ouders
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk