Menu

Goedkoop scheiden: is dat mogelijk?

4 reacties
goedkoop scheiden

Een echtscheiding is duur. Althans dat denken de meeste mensen. Niet alleen het regelen van de scheiding zelf, maar na de scheiding moet er ook vaak alimentatie betaald worden in de vorm van kinderalimentatie of partneralimentatie en moet je een nieuw leven gaan opbouwen. Maar het scheiden zelf hoeft niet heel veel geld te kosten. 

Scheiden met een advocaat, mediator of online scheiden

Advocaat

In verhouding tot scheiden met een mediator of online scheiden is een advocaat inhuren wat duurder. Je betaalt al snel rond de € 200,- per uur. Het is een optie een advocaat samen in te huren als jullie makkelijk afspraken kunnen maken en de advocaat enkel hoeft te helpen de afspraken te formaliseren, het convenant op te stellen en het verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Als je in een situatie zit, dat een gezamenlijke advocaat geen optie is, je allebei een advocaat in de arm moet nemen en het een moeizaam traject wordt, dan lopen de kosten al snel hoog op. Toch kan dit de beste oplossing voor je zijn als jullie er samen niet uitkomen.

Mediation

Scheiden met de hulp van een mediator is een fijne en goedkope manier van scheiden. Je betaalt per persoon voor een mediation pakket die het beste bij jullie past. Er komen dus achteraf geen aanvullende kosten. Onder begeleiding van de mediator maak je samen de afspraken over alle zaken die jullie moeten regelen. Is er een onderwerp waar je niet met zijn tweeën uitkomt en een oplossing voor kunt bedenken? De mediator zal naar jullie individuele wensen en behoeften luisteren en door middel van tips en adviezen helpen jullie samen tot een gewenst resultaat te laten komen. Op deze manier gaan jullie met een goede verstandhouding uit elkaar. Het proces duurt, afhankelijk van de hoeveelheid zaken waar jullie tegenaan lopen, ongeveer drie weken. Het begint met het ondertekenen van een mediation overeenkomst. Daarna zal de mediator jullie je eigen verhaal laten doen (met of zonder elkaar), daarna volgen er sessies waarin jullie afspraken maken. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Je mediator regelt de juridische afhandeling bij de rechtbank en houdt jullie op de hoogte. 

Goedkoop scheiden

Online scheiden

Online je echtscheiding regelen is nog goedkoper dan mediation. Het is op dit moment de goedkoopste manier van scheiden in Nederland. Een online scheiding regelen kan bij Judex al vanaf € 299,- per persoon. Dit is het basispakket. Je kunt uiteraard voor meer hulp en begeleiding kiezen, waardoor de prijs omhoog gaat. Bij het online regelen van je scheiding maak je alle afspraken zelf samen met elkaar. Je krijgt weliswaar hulp bij het opstellen, wordt het gecontroleerd en beoordeeld voordat het naar de rechter gaat, maar in feite regel je het zelf. Alle zaken waar je samen afspraken over moet maken, leg je gezamenlijk vast in het echtscheidingsconvenant die je toegestuurd krijgt. Wanneer de documenten akkoord zijn, zal de juridisch specialist van Judex het verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank en de procedure voor jullie afwikkelen. Jullie hoeven dus niet naar de zitting te komen. Wanneer de rechter de echtscheiding officieel uitgesproken heeft, zal deze worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dan pas ben je officieel gescheiden.

Scheiden zonder inkomen

Hoe kan je je echtscheiding regelen als je geen of weinig inkomen hebt? In dat geval kan je aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand van de Raad van de Rechtsbijstand. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan vaak het grootste deel van je echtscheiding gefinancierd worden. Je moet dan alleen nog een eigen bijdrage en griffiekosten betalen. Je kunt zelf geen gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. Dan kan alleen een advocaat of mediator voor je doen. Een belangrijke voorwaarde waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een gratis scheiding, is de hoogte van je inkomen. 

 • Je jaarinkomen van het peiljaar is gelijk aan of lager dan € 27.900, – (twee jaar geleden, dus voor 2020 is het peiljaar 2018). Als je minderjarige kinderen hebt ligt de grens op € 39.400, – per jaar. Met een inkomen onder deze grens betaal je meestal alleen het griffierecht.

Als je hieraan voldoet, zijn de enige kosten de eigen bijdrage en de kosten voor het griffierecht. Dit zijn de kosten die in iedere juridische procedure betaald moeten worden. Voor een echtscheiding is de hoogte van het bedrag voor griffierecht voor 2020 vastgesteld op € 304,- (per persoon dus € 152,-). Indien je aan de lage inkomensgrens voldoet om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen, dan is het griffierecht voor jouw scheiding slechts €41,50,-. Je eenmalige eigen bijdrage is ook lager als je aan de lage inkomensgrens voldoet, namelijk € 55,- of €109,-.

Het is dus heel goed mogelijk goedkoop je scheiding te regelen en in sommige gevallen zelfs bijna gratis. Kijk goed naar de mogelijkheden die er zijn en kies wat het beste bij jou past. Daarna kan je kijken of je eventueel in aanmerking komt voor subsidie. REACTIES

Berry van Zuidam - 17 jul 2020

Leuk om de blogs van collega’s te lezen. Het wekt wel mijn interesse als je aangeeft dat een mediaton traject ongeveer drie weken duurt. Zou hier 3 maanden moeten staan of doen jullie het echt binnen 3 weken? In dat geval ben ik benieuwd naar de aanpak.

  Joland Widdershoven - 19 jul 2020

  Berry die zelfde vraag riep deze blog bij mij ook op. Als het al kan kun je je afvragen of dat gunstig werkt. Mijn ervaring is dat koppels tijd nodig hebben om tot verstandige besluiten te komen. Ik heb al vaker mensen gezien die achteraf spijt hadden van de afspraken!

  Eva Hendrix - 21 jul 2020

  Hoi Berry en hoi Joland, Dank voor jullie reactie. Ik snap de vraag die jullie hierover stellen. Een mediation traject kan bij ons binnen 3 weken afgehandeld worden als het scheidende koppel specifiek aangeeft het traject snel te willen doorlopen en hier zelf ook naar handelt. Daarvoor is het belangrijk dat zij in goed overleg met elkaar zijn en dat zij makkelijk afspraken met elkaar kunnen maken. In dat geval kan er al voor het eerste mediationgesprek al een conceptconvenant liggen. Dat is mogelijk door de software die wij bij Judex gebruiken. Koppels vullen hun gegevens in via ons Klantportaal. De mediator stelt op basis van deze gegevens het conceptconvenant dan op. Het convenant en de afspraken hierin worden dan in de gesprekken doorlopen en besproken. Drie weken later ligt er dan een convenant dat klaar is om aan de rechtbank te overhandigen. Groetjes, Eva

  Berry - 23 jul 2020

  Dank voor je toelichting Eva. Ik begrijp dat er vóór het eerste gesprek al een concept convenant kan liggen? Dan moet het inderdaad makkelijk binnen drie weken kunnen lukken. Eerlijk gezegd zal ik hier als mediator niet voor kiezen. Maar uiteraard heeft een ieder zijn/haar eigen werkwijze.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + = 12
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.