Menu

Grote veranderingen voor mijn stiefzoon, blog van Vera

veranderingen voor stiefzoon

Er gebeurt veel en er staat nog meer te gebeuren. Mijn stiefzoon heeft daar duidelijk last van. Hij kan niet zo goed met veranderingen omgaan en zijn moeder kan niet zo goed omgaan met de last die hij ervaart. Zij vind dat hij die last niet zou moeten ervaren en verwacht dus eigenlijk dat wij andere keuzes maken. In plaats van hem te ondersteunen bij de veranderingen die plaatsvinden ontstaat er zo alleen maar meer weerstand tegen de veranderingen die toch echt zullen gaan plaatsvinden.

Birdnesting

In de eerste jaren na de scheiding veranderde er niet zo heel veel voor mijn stiefzoon. Hij bleef in hetzelfde huis wonen en zijn ouders waren er om beurten volgens een birdnesting constructie.

Zijn moeder had meteen een nieuwe relatie maar die speelde zich niet in het gezamenlijke huis af. Jaren later kreeg ook zijn vader een relatie. Onze relatie speelde zich wel deels af in het gezamenlijk huis en daar had zij heel veel moeite mee. Zij vond dat we niet samen mochten slapen omdat dit verwarrend was voor hun zoon en zo waren er nog meer regeltjes die ze voor ons bedacht.

Kadootjes van mij verdwenen uit het huis en ook andere spullen verdwenen in de loop van de tijd. De birdnesting constructie was duidelijk niet meer houdbaar.

Grote veranderingen

Verhuizen, samenwonen en binnenkort een baby. Beslissingen die genomen zijn zonder zijn inspraak terwijl het wel veel invloed heeft op zijn leven. Dit werd hem nu even te veel. Hij wil niet meer bij papa wonen want papa heeft alles kapot gemaakt, het is papa’s schuld dat ze niet meer in het oude huis wonen. We snappen dat hij het moeilijk vindt en proberen zoveel mogelijk rekening met hem te houden. Maar niet alle beslissingen draaien om hem.

Mama reageert natuurlijk heel begripvol op hem. Ze begrijpt de last die hij ervaart en zij snapt ook niet waarom papa zo doet. Ze heeft een mening over al onze keuzes en die deelt ze met haar zoon. Zij vindt eigenlijk dat alle beslissingen wel om hun kind moeten draaien. Ze snapt dat hij het vervelend vindt om bij ons te zijn en ze had met hem afgesproken dat ze hem op zou halen als hij weg wilde. Hij mocht haar altijd bellen, ook midden in de nacht. Dat is geen handige afspraak want het ondermijnt de relatie die hij met zijn vader heeft. Daarnaast kan ze zoiets niet afspreken zonder dat te overleggen en daardoor kon ze die afspraak dus ook niet nakomen.

Zo doet ze wel meer dingen niet handig. Ze laat hem bijvoorbeeld zelf met papa bespreken als hij ergens met mama mee naartoe wil in de tijd dat hij eigenlijk bij papa is. Dan voelt papa zich voor het blok gezet, want als hij nee zegt pakt hij hem iets af. Het zou beter zijn als mama er gewoon niet over begint voor ze bij papa heeft gecheckt of zoonlief mee kan.

Mening wel of niet delen

Het is wel lastig natuurlijk voor een moeder om te horen dat je kind niet meer naar zijn vader wil. Daar weet ik alles van. Maar ik denk dat ik wel beter weet hoe ik moet reageren. Of zou ik dat ook doen? Zou ik mijn reacties ook verkeerd inschatten? Ik denk van niet maar het is zo moeilijk om daar objectief naar te kijken.

Als mijn stiefzoon met zijn moeder belt dan verdraait hij dingen ook enigszins, of misschien ervaart hij ze anders dan wij, dat kan natuurlijk ook. Misschien doet hij dat andersom ook en hebben wij ook een negatiever beeld over de situatie bij mama?

Zo zegt hij bijvoorbeeld dat zij 2 keer per dag skypen met een man uit Amerika en dat die man straks een maand bij hen in huis komt. Een man die ze alleen van internet kent. Ik vind het bizar hoe ze haar kind betrekt bij deze relatie al voordat ze deze man echt heeft leren kennen en hoe ze een vreemde in huis haalt waar haar kind bij is. En dan bedenk ik dat wij inderdaad ook een mening hebben over haar keuzes. Alleen het grote verschil is, dat wij die mening voor onszelf houden en niet delen met het kind.

Ik ben Vera. Inmiddels is het ruim 8 jaar geleden dat ik gescheiden ben, maar dingen lopen nog steeds niet lekker met de vader van mijn jongens. Ik neem jullie graag mee door het verloop van mijn scheiding en de stappen die ik zette in mijn nieuwe leven na de scheiding. 

Lees ook de andere blogs van Vera.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = tweeendertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.