Menu

Het loyaliteitsconflict van mijn stiefzoon, blog van Vera

loyaliteitsconflict

Ik heb gemerkt dat mijn stiefzoon meer moeite heeft met onze relatie op het moment dat mama geen relatie heeft. Dan heeft hij mama alleen voor zichzelf en wil hij dat mogelijk bij papa ook. Misschien heeft hij dan ook ineens weer hoop dat papa en mama weer bij elkaar komen? Hij zegt tegen mama dat hij denkt dat onze relatie binnenkort ook stuk zal gaan. Het kan ook zijn dat hij bang is voor wat hij net met mama en haar (inmiddels ex-) partner heeft meegemaakt. Of misschien zegt hij het omdat hij het zielig vindt voor mama dat zij niemand heeft?

Loyaliteitsconflict is een bijzonder fenomeen

Ik zie dat als een loyaliteitsconflict, en dat is een bijzonder fenomeen. Dat hij tegen haar zegt dat hij het bij ons niet leuk vindt, wil niet zeggen dat hij het ook echt niet leuk heeft, maar dat lijkt zij niet te begrijpen. Als papa iets anders beweert dan hun zoon, dan liegt papa. Dat is tenminste haar conclusie.

Andersom zegt hij bij ons ook dat hij bij mama nooit iets leuks doet. Maar wij begrijpen wel hoe het zit. Als hij negatief over mama praat dan zien wij dat als dat hij last heeft van een loyaliteitsconflict. Als hij dat bij haar doet ziet zij het als teken dat vader slecht is voor zijn kind.

Papa’s huis

Ik hoorde dat mijn stiefzoon ons huis in aanbouw benoemt als papa’s huis. Het voelt alsof hij niet accepteert dat we binnenkort gaan samenwonen. Ik snap dat het voor een kind lastig is, maar de manier waarop mama erop reageert is niet helpend.

Ze vindt dat papa meer aandacht voor hun zoon moet hebben, in plaats van voor ons en dat zegt ze ook zo tegen hun zoon. Ze zegt dat hij het daar maar eens goed met papa over moet hebben. Ze schept daarmee de verwachting dat er iets moet veranderen. Ik kan daar heel boos over worden.

Mijn partner heeft heel veel aandacht voor zijn zoon, zeker als je hem vergelijkt met de vader van mijn kinderen, maar ik zal nooit tegen mijn kinderen zeggen dat ik vind dat papa te weinig tijd aan hen besteedt. Daar hebben kinderen niks aan, aan die kritiek op papa.

Ze schept verwachtingen

Het zou goed zijn als ze hun kind zou ondersteunen in het proces dat hij doormaakt in plaats van te willen dat hij dit proces niet door hoeft te maken en de verwachtingen te creëren dat hij er recht op heeft om hier inspraak in te hebben.

Ondertussen heeft mama weer een nieuwe vriend. Hij is uit Amerika overgekomen en zou een maand blijven. Mama had tegen haar zoon gezegd dat hij het moest zeggen als hij het niet fijn vond dat die man in huis was, dan zou ze hem wegsturen. Ook hier creëert ze de verwachting dat hij inspraak heeft. Maar toen hij aangaf dat hij wilde dat die man terug ging naar Amerika, gaf ze hier geen gehoor aan. En dat snap ik hoor, het is namelijk niet normaal dat een kind iets te zeggen heeft over de relatie van zijn ouders, maar creëer dan ook niet die verwachting.  Ondertussen is ook wel duidelijk dat hij nooit van plan is geweest maar een maand te blijven. Hij heeft al zijn bezittingen verkocht voordat hij naar Nederland kwam.

Volgens mij is ze niet helemaal eerlijk naar haar zoon over haar relaties. Ze betrekt hem er vanaf het allereerste begin bij maar noemt het geen relatie. Misschien is dat haar idee van hem langzaam laten wennen?

Bij de vorige heeft ze 2 jaar gedaan alsof het geen relatie was, terwijl dit de reden was voor de scheiding. Op de een of andere manier heeft hun zoon de overtuiging dat papa degene was die bij mama is weggegaan en dat mama alleen achterbleef. Het laatste wat je wil is hierover in discussie gaan met een kind, dus dat doen we ook niet. Maar het is wel heel moeilijk om te zien hoe hij dingen gelooft die niet kloppen.

Het gaat ten koste van de band tussen vader en zoon

Mensen zeggen dan, hij komt er nog wel een keer achter hoe het echt zit, dan ziet hij wel dat het niet jullie schuld is.. maar daar gaat het ons niet om. Ik zou willen dat zijn moeder niet zo ontzettend haar best zou doen om hem voor haar te winnen door negatief over ons te praten, want dat legt druk op een kind en gaat ten koste van de band tussen vader en zoon.

Ik ben Vera. Inmiddels is het ruim 8 jaar geleden dat ik gescheiden ben, maar dingen lopen nog steeds niet lekker met de vader van mijn jongens. Ik neem jullie graag mee door het verloop van mijn scheiding en de stappen die ik zette in mijn nieuwe leven na de scheiding. 

Lees ook de andere blogs van Vera.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.