Menu

Hoe komt het dat hooggevoelige mensen en narcisten elkaar aantrekken?

1 reactie
hooggevoelig en narcisme

Ze begrijpt maar niet waarom ze steeds mannen aantrekt die na een fantastische start helemaal niet goed meer aanvoelen. Die ervoor zorgen dat ze zichzelf kwijtraakt. Waarom blijft ze bij ze? Waarom gaat ze terug? Inmiddels weet ze van narcisme, maar begrijpt het nog steeds niet. Het lijkt wel of ze overal in haar leven opduiken en niet alleen in de liefde. 

Narcisten maken gebruik van je eigenschappen

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of narcistisch gedrag (hierna narcisten) vallen op gevoelige en empathische mensen met prachtige eigenschappen zoals zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Ze hebben dit zelf niet, maar kunnen zich het op deze manier wel toe-eigenen.

Ook vallen narcisten op zelfstandige, sterke mensen met prachtige eigenschappen zoals verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Dit maakt dat deze mensen sneller de oorzaak bij zichzelf zoeken en een stapje meer zetten. Ideaal dus voor de narcist, die de verantwoordelijkheid graag bij iets of iemand anders legt.

Hoog sensitief of hooggevoelig ideaal voor narcisten

Al deze kenmerken vind je ook bij hoog-sensitieve of hoog gevoelige mensen (hierna: HSP’er). Dit alles wordt nog versterkt door andere kenmerken van HSP’ers. De gerichtheid op anderen, het intuïtief aanvoelen wat de ander nodig heeft en daarvoor zorgen. De HSP’er voelt zich snel schuldig als hij of zij iets voor zichzelf doet.

Zo kan de narcist, gericht op zichzelf, achteroverleunen en ontvangen. Terwijl de HSP’er onbewust over zijn of haar grenzen gaat, meer geeft dan neemt en de eigen verlangens opzijzet. En zo haar of zijn kracht weggeeft, uitgeput raakt en het contact met zichzelf verliest.

Waarom is een narcist aantrekkelijk voor de HSP’er?

Een HSP’er heeft een hele hoge mate van empathie, terwijl de narcist niet of nauwelijks invoelend vermogen heeft. Desondanks kan de narcist hier wel op inspelen om gedaan te krijgen wat hij of zij wil. Door in te spelen op het schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel, door te manipuleren. Hiermee is duidelijk wat de narcist vindt in de relatie met een HSP’er. Maar wat maakt de narcisten aantrekkelijk voor een HSP’er?

Dat heeft alles te maken met de start van de relatie. Een narcist speelt de ideale partner, weet een perfect beeld te schetsen. Hij of zij speelt in op wat de HSP’er nodig heeft en spiegelt dat. Overlaadt hem of haar met liefde, aandacht, complimenten en meer. De HSP’er voelt zich gezien, erkend, serieus genomen. Ervaart een gevoel van veiligheid, geborgenheid.

Een geschapen illusie

Dat alles is voor de HSP’er een verademing. Normaal gesproken stemt hij of zij zich af op de ander, nu gebeurt het andersom. In dat alles roert het stemmetje van de intuïtie zich wel, maar het wordt overstemd door de overdaad aan liefde en aandacht. Door het gevoel compleet te zijn.

Juist doordat de narcist het onderuithalende gedrag afwisselt met liefdevol gedrag houdt de HSP’er hoop op een terugkeer naar hoe het was in het begin van de relatie. De door de narcist geschapen illusie. Je kunt het vergelijken met het gebruiken van drugs. Je doet er alles aan om dat gevoel weer te krijgen, maar het komt nooit. Tot het echt genoeg is. 

Uit de verslaving

Stop met de relatie, loop weg van mensen en situaties die niet goed voelen. Dat is niet laf, het is dé manier om jezelf in bescherming te nemen. Ook geeft het je de ruimte om te rouwen, te helen, af te kicken. Jezelf weer terug te vinden. Te leren hoe je van je hoog-sensitiviteit een kracht maakt. Leer sterk en weerbaar te worden tegenover narcisten. Leer (weer) op jezelf en je intuïtie te vertrouwen. Ernaar te luisteren.

Vraag je je af hoe? Ik nodig je van harte uit een focussessie met me in te plannen, zodat we samen kunnen kijken wat jij nodig hebt. 

Willy Sietsma

Kies voor jezelf bij narcisme

Lees ook de andere blogs van Willy.

TAGS :

REACTIES

Lydia - 18 mrt 2021

Wow....hoe waar is dit artikel... Net gescheiden van n huwelijk van 23 jr.met 'n narchist en zelf hoogevoelig.. Nu pas ben ik aan het kijken wie ik ben en waar m'n grenzen liggen. En nu nog blijft het schuldgevoel.als ik voor mezelf kies. Wat goed om te lezen. Dankjewel hiervoor

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.