Inhoud blog
- 1 Als je goed geworteld bent kom je altijd weer tot bloei, OOK na je scheiding
- 2 Hoe zorg je voor een goed na-huwelijk na de scheiding?
- 3 Wat zijn tips voor een goed na- huwelijk na de scheiding?
- 4 Hoe zorg je voor een goede communicatie met je ex na de scheiding?
- 5 Hoe kun je elkaar ondersteunen na de scheiding en elkaar juist helpen?
- 6 Tot slot
Als je goed geworteld bent kom je altijd weer tot bloei, OOK na je scheiding
Voor veel mensen in een scheiding is het tekenen van de scheidingpapieren een hele opluchting. ‘Pfff die berg zijn we over en we kunnen weer naar voren kijken.’ Vaak, voor die mensen die geen kinderen hebben, is het tekenen van de scheidingspapieren ook daadwerkelijk het einde van de relatie met de ander. Ieder gaat zijn of haar eigen weg en dat was het dan. Sjoerd Uitenbroek is mediator in Zoetermeer en omgeving en vertelt in deze blog over goed verder gaan na je scheiding
Hoe zorg je voor een goed na-huwelijk na de scheiding?
Hebben jullie kinderen, dan is het tekenen van de scheidingspapieren pas het begin. Want hoe ga je met je kersverse ex-partner vormgeven aan een goed na-huwelijk met kinderen? Daarvoor is het van belang je eigen rol in het huwelijk met je ex-partner te onderzoeken en je eigen rol in het scheidingsproces. Hoe zorg je er vervolgens voor dat oude patronen uit de huwelijkse periode niet weer van invloed zijn op een goed na-huwelijk. En hoe geef je een goed na-huwelijk eigenlijk vorm?
Wat zijn tips voor een goed na- huwelijk na de scheiding?
Om te beginnen respecteer elkaar als mens. Bedenk dat als je de ander afwijst als mens je ook voor een deel de kinderen afwijst. Zij zijn immers een exponent van je ex-partner en jijzelf. Verdere tips zijn:
- Praat met respect over je ex-partner naar de kinderen toe en ook naar de buitenwereld.
- Probeer je ex-partner als mens niet te veranderen, dat is in het huwelijk niet gelukt en zal dus ook na het huwelijk niet lukken.
- Doe een communicatietraining waarin je leert welke woorden beter vermeden kunnen worden in de communicatie met je ex-partner. Ook naar de buitenwereld toe is een training geweldloze communicatie een heel goed idee dus een win/win.
- Bedenk, alles wat aangeleerd is, is gedrag en gedrag kan een mens veranderen.
- Alles wat je leert ben je niet zelf. Wel is het zo dat niet jij het gedrag van je ex-partner kunt veranderen net zomin als je ex-partner jouw gedrag kan veranderen. Dat kunnen jullie alleen zelf. Best lastig als beide zich niet bewust zijn van het gedrag wat vertoond wordt.
Hoe zorg je voor een goede communicatie met je ex na de scheiding?
Bespreek met de ander wat de communicatie/gedrag bij jou voor een gevoel oproept. Mogelijk heeft hij of zij helemaal niet door wat bepaald gedrag bij de ander teweegbrengt. Een goede manier is het hamburgermodel of sandwichmodel. Dit houdt in: begin met wat positiefs, verpak de eigenlijke boodschap in het midden en eindig met wat positiefs. Een voorbeeld is: je ex-partner brengt de kinderen naar jou toe, echter een half uur later van afgesproken. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: Fijn dat je de kinderen gebracht hebt, graag wil ik met je afspreken dat we dit over en weer op de afgesproken tijd doen, dat brengt voor ons en de kinderen duidelijkheid. De toon maakt de muziek in deze. Ook een training geweldloze communicatie is heel goed om je bewust te worden van jouw gedrag.
Hoe kun je elkaar ondersteunen na de scheiding en elkaar juist helpen?
De mooiste situatie is dat je in plaats van tegenover elkaar komt te staan, de verschillen en de verwijten opzij kunt zetten en elkaar juist kunt versterken. Wat zijn hiervoor tips?
- Wissel regelmatig van gedacht met je ex-partner over waar jullie elkaar kunnen versterken dan wel helpen in het opvoeden van de kinderen.
- Help elkaar in het verdelen van de zorg.
- Doe die gesprekken niet aan de keukentafel maar ga wandelen of drink met elkaar een drankje in het café.
- Laat de kinderen zien dat jullie als ouders samen optrekken om de kinderen volwassen te laten worden.
- Kortom wees je bewust van je ouderschap en onderzoek wat jouw idee van ouderschap bij een ander teweegbrengt en bespreek dat.
Tot slot
Zorg goed voor jezelf, doe dingen waar je blij van wordt en goed geworteld. Bedenk je dat kinderen, ook volwassen kinderen, kijken naar de ouder. Zien zij dat hun ouders goed in hun vel zitten en bloeien dan is dat ook pure winst voor de kinderen. Ook de kinderen zullen meer opbloeien. Uiteindelijk zoekt elk familiesysteem naar evenwicht.
Willen jullie de scheiding aanvragen? Onze mediators staan graag voor jullie klaar, samen met jullie worden alle praktische en juridische zaken geregeld. Daarbij is er ook aandacht voor de impact van de scheiding op alle gezinsleden én hoe je een basis legt om goed verder te aan. Neem een kijkje op Scheidingsmediation bij Resolve Visieof neem rechtstreeks contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier op de website.
maud - 21 jan 2021
Praat met respect over je ex-partner...wat als je geen respect meer hebt door wat is gebeurd? Uiteraard is het verstandig niet heel negatief over de andere ouder te praten, maar in mijn optiek mag je naar kinderen wel eerlijk zijn en oprecht over wat er is gebeurd en wat dat met jou als mens en ouder heeft gedaan.
Maras chris - 23 jan 2021
Beste Ik heb mijn ex gewist overal telefoon fb insta en in mijn hoofd. Ik heb 3 kinderen overdracht gebeurt op school Communikatie gebeurt langs mijn zus. Mvg Chris
Sjoerd - 3 feb 2021
Beste Chris, Dank voor je bericht. Ook hier ik ken de achtergrond niet dus voorzichtigheid is geboden. Als ik je bericht lees dan valt mij het woord gewist op. Het wissen van een ex-partner die ouder is van 3 kinderen is onmogelijk. Sterker nog hoe meer de ex-partner wordt doodgezwegen hoe harder deze elke keer weer aanwezig is. Alles wat je uitsluit krijgt immers macht. Zeker in jou huidige familiesysteem is de ex-partner dagelijks aanwezig. Die aanwezigheid zal in de toekomst ook niet minder worden. De enige manier om rust te krijgen is de ex-partner, ouder van de kinderen, insluiten. Je hoeft je ex-partner niet aardig te vinden, je hoeft niet op de thee of wat dan ook alleen wel accepteren dat de ex-partner er is en ouder is van de kinderen. Daarmee doe je de kinderen een heel er groot plezier en niet in de laatste plaats jezelf. De spanning die er nu zijn zal bij insluiten van ex. voor iedereen in het familiesysteem veel minder worden. Mvg, Sjoerd
Sjoerd - 3 feb 2021
Beste Maud, Dank voor jou reactie op mijn blog. Zonder dat ik de achtergrond van jullie scheiding ken en hoe vers jullie scheiding is dien ik voorzichtig te zijn. Toch wil ik graag een reactie geven op jou bericht. Ik snap dat het zo kan zijn dat er geen respect meer is voor de ex-partner. Wel is belangrijk dat het dis-respect betrekking heeft op gedrag en niet op menszijn. Uiteindelijk zijn jullie ook een relatie aangegaan en hebben kinderen met elkaar dus het is niet altijd slecht geweest. Jou ex-partner is geen slecht mens alleen zijn gedrag was voor jou onacceptabel. Natuurlijk is het belangrijk om oprecht en eerlijk naar kinderen te zijn alleen dan wel op het niveau van het kind en ook oprecht allebei de kanten belichten van jullie breuk want elke scheiding heeft 2 kanten. Kinderen willen niet horen dat 1 van hun ouders een slecht mens is want ook zij, de kinderen, worden deels afgewezen. Onacceptabel gedrag is prima te bespreken met kinderen met respect voor de andere ouder hoe lastig ook. Ik weet niet of jullie als ouders van jullie kinderen al eens met elkaar gesproken hebben over hetgeen wat is gebeurd en wat het als mens en ouder met jullie allebei heeft gedaan. Ook dat zijn 2 kanten die mogelijk minder ver uit elkaar liggen dan nu lijkt. Mvg, Sjoerd