Formeel ben ik al bijna twee jaar gescheiden. Informeel denkt de bank daar nog anders over. Een laatste restje bestaat er nog wat ons doet herinneren dat we ooit echt een setje waren. Nee, dit keer niet de kinderen. Ik heb het over het huis en met name de hypotheek.
Hypotheek overnemen na scheiding
Door omstandigheden was het lastig om het huis snel op mijn naam te krijgen. Niet omdat ik geen geld had om mijn ex uit te kopen. Het huis heeft geen overwaarde. Het probleem zat in de crisis die uitgebroken was. Tot 2010 kon ik met plezier een half miljoen lenen voor een huis met zwembad. Dat was niet realistisch en ik heb een bescheiden tussenwoning. Dit past wat beter bij mijn inkomen. Lenen is namelijk erg leuk. Het probleem zit altijd in het terugbetalen. En toen het allemaal wat minder ging, was ik daar erg blij om.
En ook wij hebben ooit het huis op twee namen gekocht. Niet dat dit noodzakelijk was. Wel omdat dit zo romantisch of praktisch was. De bank had hier een voorkeur voor. En door de scheiding weten we keihard waarom dat is. Kan de bank het niet bij de ene schuldenaar halen, dan kan is er altijd nog een tweede. De bezegeling van de filiaaldirecteur dat de bank nooit moeilijk zou gaan doen, staat me nog vers in mijn geheugen. Maar van die glimlach is weinig over gebleven toen het wat minder met ons ging.
Onzeker inkomen
Hoewel ik al jaren prima rond kan komen van mijn ‘onzekere’ inkomen, was het op mijn naam zetten van het huis een brug te ver. De bank was simpel. We doen het liever niet. En dit ondanks dat er ooit toch iets met het huis moet gebeuren. De situatie zo laten heeft een fiscale impact die de tijdige inning van hun centjes namelijk geen goed gaat doen. Na twee jaar moet het huis verdeeld, dan wel toebedeeld zijn.
Om enig beweging te krijgen in het geheel was ik gedwongen om duur geschut in te zetten. Duur is overigens niet het goede woord, maar het kost toch veel geld om een expert met de bank te laten praten. In feite heeft mijn expert het plan gemaakt naar aanleiding waarvan de bank onlangs een offerte opgesteld heeft. Een complex geheel wat niet nodig was geweest, maar blijkbaar moet het zo zijn. En daar blijft het niet bij. Ook is er een notaris nodig. Die gaat ook niet gratis aan het werk.
Al met al weer aan meerdere partijen allerlei stukken kopiëren, opsturen, inscannen en lezen. Het begint er nu wel uit te zien dat het gaat lukken. Tegen een prijs die wel eens kan gaan oplopen naar zo’n drieduizend euro. Kosten overigens die niet bij de scheiding ter sprake zijn gekomen. Tipje voor de geïnteresseerde lezer dus. Het op naam krijgen van een huis kost ook een hele bom geld. De vakantie zal wederom niet door gaan dit jaar. En een paar heel zuinige maanden komen er aan. Maar ik klaag niet. Ik besef dat het hedendaags voor anderen veel lastiger is geworden. Ik tel mijn zegeningen…..
Daniel is vorig jaar gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Sinds kort heeft Daniel een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen. Hi blogt nu over: Hypotheek overnemen na de scheiding. Het boek (“Voor mijn kinderen”) over het eerste jaar na zin scheiding is 15 april 2015 verschenen en verkrijgbaar bij de betere boekhandel.
REAGEER OP DEZE BLOG