Menu

Iain beschrijft zijn ideale kerst na de scheiding

kerst na de scheiding

Kerst is een tijd die je viert met je gezin, je partner, je kinderen wanneer je kinderen hebt, je ouders en schoonouders, als zij er ook nog zijn. Een tijd om het gezellig te hebben, plezier te hebben met de mensen die belangrijk voor je zijn. Een tijd om te vieren dat je samen bent en je weer een jaar het samen fijn hebt. Kerst is een lichtpunt in de donkere winter, volgens Christelijke traditie herdenken we de geboorte van Jezus Christus, volgens de oude heidense traditie van het midwinterfeest, waarbij gevierd werd dat mensen leefden midden in de barre winter. Hoe dan ook, het is een mooi moment om het leven te vieren.

Maar wanneer je gescheiden bent.. wat voor impact heeft dat? Toch veel meer dan je denkt. Alles is dan toch anders. Zeker wanneer je kinderen hebt. Ineens moet je alles delen met je ex partner. Ineens moet je alles goed doorspreken. Wanneer zijn de kinderen bij jou en wanneer bij jouw ex? En hoe ga je het regelen met oog op opa en oma van zowel jezelf als je ex? Moet je dan tegen elkaar gaan opboksen? Of kan je toch alles samen bespreken en zorgen dat het netjes verloopt? In het belang van je kinderen is het laatste wel de beste. Maar of dat lukt? Je moet dan beide water bij de wijn kunnen en willen doen.

Heb je geen kinderen, dan is het makkelijker geregeld. Maar of het makkelijker is? Wat er ook gebeurd is, met een feest als kerst ga je wel merken wat er veranderd is. Misschien mis je je ex echt. Misschien mis je alleen de gezelschap met de kerstdagen. Of misschien heb je wel helemaal geen zin meer in kerst.

Zeker de eerste keer na je scheiding is toch wel pittig. Kerst heeft voor mij wel een beetje een wrange smaak nu, omdat net met kerst Conny aangaf twijfels te hebben over onze relatie. We hebben toen wel kerst gevierd als gezin, maar toch, er miste iets. Het voelde niet goed. Het jaar erop vierde ik het als kersverse single, maar wel heel fijn met mijn kinderen. We hebben er toch het beste van gemaakt, de kinderen lekker verwend met aandacht en lekker eten, wat cadeaus en gewoon lekker veel lol hebben samen. Daar gaat het in mijn ogen om: gezelligheid en lol hebben met je gezin en/of familie. Toch was het wel wennen, na 9 jaar met Conny samen kerst te hebben gevierd. Ondertussen heb ik nu dus al twee keer kerst zonder Conny gevierd, een keer met de kinderen en een keer zonder. Dat was helemaal raar, om kerst te vieren met alleen mijn moeder samen. We hebben er toen zeker het beste van gemaakt en toch genoten van een kleinschalige kerst.

Dit jaar ga ik voor het eerst kerst vieren in mijn nieuwe huis, samen met Sean, Eowyn en mijn moeder. We gaan ervoor om het een super leuke kerst te maken. De boom staat al bij mij, voor het eerst in jaren heb ik zelf een boom versierd. Vroeger deed Conny het altijd, op het moment dat ik werkte. Dan kwam ik thuis en ineens stond er een boom en was het huis versierd. Maar dit jaar heb ik een kunstboom gekocht en gekeken wat ik nog aan versiering had. Onze oude boom was helaas reddeloos verloren gegaan bij wateroverlast een keer.

Zelf heb ik de ene jaar mijn kinderen met Kerst, en het andere jaar zijn ze bij Conny. Dit jaar zijn ze weer lekker bij mij. Heerlijk genieten van die twee deugnietjes en zorgen dat ze het leuk hebben bij mij. Veel aandacht, veel lol, lekker eten, niet teveel op de klok kijken voor bedtijd, hopen op sneeuw, zodat we lekker buiten kunnen spelen, sneeuwpop maken, sneeuwballen gevecht houden enzo. Maar of dat gaat lukken? De kansen zijn niet groot, maar je weet maar nooit.

Gelukkig hebben Conny en ik het wel goed kunnen bespreken en een zo eerlijk mogelijke verdeling gemaakt, zonder dat er steeds weer heen en weer wordt gesleept met de kinderen.

Voor mij is en blijft kerst toch een feest die je met je gezin en familie moet kunnen vieren, het gezellig hebben met zijn allen, lekker genieten na een jaar werken, even nergens aan denken, gewoon lol hebben. Of dat nou is met zijn allen een film kijken, of spelletje spelen, of buiten een lange wandeling maken en daarna aan te vallen aan een buffet.. Of dat nou het beeld is voor iedereen, geen idee. Maar dit is mijn beeld, mijn gevoel. Iedereen heeft toch een eigen beeld bij kerst, een eigen invulling.

Mijn ideale kerst na de scheiding?

Op kerstavond vroeg thuiskomen, beginnen met een warme koffie en wat lekkers. Dan genieten van een gezamenlijke maaltijd met een lekker toetje. Daarna uitbuiken op de bank en kiezen tussen film kijken of een spelletje spelen. Nadat de kinderen op bed zijn, zorgen dat alles klaar is voor kerstochtend, broodjes klaarzetten op het aanrecht, zorgen dat de cadeaus bij de boom zijn. Kerst zonder boom, dat is gewoonweg geen kerst… Dan eventueel nog een film kijken.

Op kerst ochtend lui wakker worden met zijn allen, drankje erbij en ontbijt, en ondertussen cadeau’s uitzoeken en uitpakken. Daarna lekker even een leuke film kijken, lunchen en iets doen, een spelletje of een wandeling, of in de sneeuw lol hebben als er sneeuw ligt. Daarna binnen komen, warm worden met wat te drinken en wat lekkers, en dan of een middag/avondje snacken en film kijken, of uitgebreid gourmetten.

Tweede kerstdag is lekker uitslapen, genieten van een decadent late brunch en dan familie opzoeken, of iets anders gezelligs doen.

En helaas is dan de kerst zelf weer over. Maar de herinneringen blijven dan, helemaal als het fijne herinneringen zijn. Voor mij is het belangrijk dat mijn kinderen kunnen genieten van de kerst. Niet omdat ze veel of dure cadeaus krijgen, maar omdat ze het leuk hebben.

En dat is mijn gevoel bij kerst.

Iain, 35 jarige alleenstaande, gescheiden vader. Na de scheiding co-ouder van een zoontje en dochter. ‘Ik schrijf nu om mijn ervaringen te verwerken en om mijn (positieve) ervaringen te delen met anderen, over hoe ik de scheiding ervaar en mijn vaderschap tijdens en na de echtscheiding’.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.