Menu

Ik ben ingeruild voor een ander!

4 reacties
ingeruild voor een ander

Misschien ken je het wel. Het gevoel voor een ander te zijn ingeruild is ronduit afschuwelijk! Ik hoor het heel vaak in mijn praktijk en zelf heb ik dat gevoel ook een keer gehad. Ik was (tja…. hoe dom kan je zijn) verliefd geworden op mijn nieuwe buurman. En na twee rozige jaren, vertelde hij me plotseling ‘dat het over was’. Hij ‘voelde het niet meer’. Daar kon ik niks tegen inbrengen natuurlijk. Geschokt en verdrietig trok ik me terug in het buurhuis, mijn eigen huis om precies te zijn. En toen gebeurde wat ik zo vaak hoor in mijn praktijk.

En het is zo’n vreselijk mens!

Daphne (35) kwam er ook mee mijn spreekkamer ingestormd. De stoom leek uit haar oren te komen. ‘Ik ben ingeruild voor een ander! En het is zo’n vreselijk mens! Echt zo’n slank en vrouwelijk meisje. Ik begrijp het niet! Ik kijk naar haar en dan denk ik: o, dus dat wil je eigenlijk. Ze is een levend verwijt aan wie ik ben. De kinderen zijn direct dol op haar. Ze is geduldig met ze, doet eindeloos spelletjes. Ik vind het zo moeilijk om mijn gezicht in de plooi te houden en het niet uit te schreeuwen!’ 

‘Nou, dan moet je dat hier maar doen, hè?’ zei ik tegen haar en gelukkig moest ze toen ook weer lachen. Blijkbaar wist ze zelf heel goed dat dit geen gedachten zijn die je tegen je kinderen uitspreekt. Kinderen moeten voelen dat hun ouders hun eigen sores oplossen en dat ze dat niet via of met hen doen. Je geeft ze onvoorwaardelijke liefde, en dat betekent dus ook dat er geen kink in de liefdeskabel komt als hun vader iets doet wat jou niet zint. En dat snapte Daphne, begreep ik uit haar proestlach.

Wraak en haatgevoelens

‘O heerlijk, ja, daarom kom ik ook hier,’ voegde ze er aan toe. ‘Ik hoop dat ik bij jou al mijn vreselijke wraak- en haatgevoelens kan uiten, vooral ook om te voorkomen dat ik dat ineens toch per ongeluk tegen de kinderen doe.’ Ik bevestigde dat en nodigde haar uit om vooral alles te vertellen wat haar op haar lever lag.

Toen namelijk binnen een maand, (ja binnen een maand!) die roze Fiat voor het huis van de buurman werd geparkeerd was ik in alle staten. Er stapte een langbenige schone uit, met krullend zwart haar en een dure jas. En het gebeurde steeds vaker. En hij bleef steeds langer, dat autootje. Ik kon het allemaal vanuit mijn raam observeren. Mijn gedachten gingen uit naar mijn naaidoos, waar een scherpe lange schaar in zat. Misschien kon ik daarmee die roze lak wel van het autootje krassen. Ik begreep werkelijk niet hoe het mogelijk was.  Hij was na drie weken al zover dat hij het met een ander kon doen. Ongelooflijk. Bij mij duurde het drie maanden voor ik weer zonder zonnebril naar buiten kon met m’n dikke huilogen.

We maken een denkfout

Daphne deed dat en ik toentertijd ook. En jij misschien ook. En vele anderen met ons. Door de krenking van onze eigenwaarde denken we dat die opvolgster beter is dan wijzelf. Laat dat even goed tot je doordringen. We denken dat die ander mooier, slimmer, slanker, vrouwelijker, dus beter is dan wijzelf omdat we zijn ingeruild. En dat is de denkfout. Die ander ís niet beter. Je ex víndt haar nu leuker en dus beter voor hem dan jij. Maar dat betekent niet dat ze leuker of beter is. Het klinkt als een piepklein verschil, maar geloof me, het verschil is groot. Levensgroot. Veel succes met landen in de realiteit.

Liefs,

Hester Schaart

Liefdesverdriet psycholoog

Lees ook de andere blogs van Hester.

REACTIES

Monique - 30 sep 2021

Dat is een mooie uitleg Hester, dank je wel! Ik zal je uitleg onthouden en delen ;)

Maud - 4 okt 2021

Beste Hester, Nuance is helder hoor! En toch blijft dan dat je ex de ander leuker vindt en daarmee dus jou het label ‘niet meer zo leuk’ geeft. Dat is wel in relatie tot je het ex, maar als jezelf nog hoop had of het heel naar is geëindigd blijft het gevoel van aan de kant gezet zijn. En voorts doet ook de schoonfamilie dat en sommige gezamenlijke vrienden en zo stort het kaartenhuis in. Het vraagt dan echt wel wat geduld het weer op te bouwen met kaarten die je zelf hebt geschud.

ynze - 11 mei 2023

Om te beginnen zijn het niet alleen vrouwen die gedumpt worden. Ik ben een man van 68 en mijn vrouw, 16 jaar jonger, verlaat mij en onze 2 dochters van 17 en 18 voor een leeftijdsgenoot van haar. Begrijpelijk voor velen want dat leeftijdsverschil vraagt uiteindelijk om problemen? Hoe het ook mag zijn, ik ben gedumpt door de liefde van mijn leven voor een in alle opzichten tegenpool van mij en dat vind ik vreselijk. Ik probeer respect te hebben voor haar keus daar ze zo te zien tot over haar oren verliefd is en dat gun ik haar zeker, maar mijzelf ook. En ik sta elke ochtend op en kijk in het gezicht van mijn grote liefde waar ik al jaren smoor verliefd op ben. Helaas blijkt het eenrichting verkeer en heeft ze besloten op de kortst mogelijke termijn weg te gaan om in de buurt een eigen onderkomen te hebben daar de meiden bij mij in hun thuis willen blijven en niet kiezen voor het zigeunerleven tussen 2 huishoudens. Tot dan leven we onder een dak gescheiden van tafel en bed voor zover ze niet bij haar nieuwe liefde is. Je doet veel voor je kinderen die duidelijke keuzes maken en thuis willen blijven. Deze situatie geeft mij veel verdriet maar geen wraak of haat gevoelens. wel een grote leegte en angst voor de onzekere toekomst die nog wel zeker voor me ligt.

Bea - 9 jun 2023

Ik Ben 62! Ik ,m n hond en 1 vriendin en vele kenissen en reizen tot ik er bij val! Mensen komen en gaan! Mensen zijn niet te vertrouwen! Neem een hond!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 8 = zesenvijftig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.