Menu

Ik voel me zo schuldig over mijn scheiding

schuldig over mijn scheiding

Bij de vragen over de verwerking van je scheiding worden mooie vragen gesteld. ‘Ik voel me schuldig over mijn scheiding’. Heb jij dat ook?

Ik voel me schuldig over mijn scheiding

Ik ben weggegaan bij mijn partner, nu twee jaar geleden, maar ik voel me nog steeds schuldig. Dit speelt naar hem, maar vooral naar de kinderen. Als ik ze weggebracht heb, kan ik eigenlijk niet genieten van de vrije tijd die ik ervoor teruggekregen heb.

Je zult een goede reden gehad hebben om weg te gaan. Maar van te voren is het vaak moeilijk te overzien wat dat allemaal voor consequenties heeft en hoe je daarop zult reageren.

Het verbreken van je liefdesrelaties is al een heel pijnlijke daad, maar dat je daarmee ook het gezin opbreekt, is een zeer pijnlijke consequentie, die niet altijd makkelijk te verwerken is.

Je schuldig voelen is een reactie van je systeem om die pijn niet te voelen, om net te doen alsof je iets anders had kunnen doen. Neem jezelf maar eens goed waar: Wat doe je als je je schuldig voelt; je gaat als het ware terug in de tijd en houd jezelf voor de gek, je zegt tegen jezelf dat je het anders had kunnen doen en in elk geval dat je het niet zó had moeten doen.

Maar dat is niet zo, het is al gebeurd, dat is niet terug te draaien. Jullie zijn uit elkaar en de kinderen voelen daar de gevolgen van. Het gezin in zijn oude vorm bestaat niet meer.

Het enige wat je kunt doen als je je weer schuldig voelt, is afdalen in je lichaam, voelen hoe die gedachtes aanvoelen in je lijf en daar met je aandacht bij blijven. En als je daar wat langer de tijd voor neemt, zou het kunnen zijn dat tot je doordringt dat er niets meer aan te doen is. Dat je jezelf zal moeten vergeven en de tranen van het gemis van het gezin en van je kinderen zal moeten laten stromen.

Pas dan kan je de nieuwe situatie gaan accepteren en er echt voor je kinderen zijn, als ze je nodig hebben.

Wilma Ferwerda

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.