Menu

Indexering alimentatie

indexering alimentatie

Indexering alimentatie

Ieder jaar stijgen in Nederland de alimentatiebedragen. Met welk percentage wordt vastgesteld door de Minister van Rechtsbescherming. Meestal gebeurt dit half november en het indexeringspercentage wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Deze aanpassing geldt voor iedereen, wat de hoogte van de alimentatie die rechter heeft vastgesteld ook is. De verhoging is gekoppeld aan de loonstijgingen. Aan de hand van de landelijke salarisontwikkelingen stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het loonindexcijfer vast.

indexering alimentatie

Twee soorten alimentatie

In Nederland kennen we twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Als je uit elkaar gaat, blijf je als ouders financieel verantwoordelijk voor de minderjarige kinderen en dien je samen een financiële regeling te treffen. Wist je dat zelfs als er geen relatie was tussen de ouders, ze beiden financieel verantwoordelijk voor het kind zijn? 

Partneralimentatie

Als je gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigt met je ex, dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen. Dit is de financiële bijdrage die is bedoeld voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien na de scheiding.

Indexering 2022

Voor 2022 is het indexeringspercentage voor de alimentatie vastgesteld op 1,9%. Dat betekent dat de alimentatie met 1,9% verhoogd wordt. 

Aanpassing berekenen

Zodra het nieuwe indexeringspercentage is vastgesteld kan je het nieuwe alimentatiebedrag gaan berekenen. Je kunt dit zelf online doen met rekentools, maar je weet dan nooit zeker of je het 100% goed doet. Het slimste is om een herberekening aan te vragen bij een mediator. Zo weten jullie beiden zeker dat het juiste bedrag wordt vastgesteld. Daarna kan de rechter verzocht worden de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie te wijzigen. Dit verzoek zal de rechter beoordelen en na akkoord wordt het officieel het nieuwe alimentatiebedrag.

Wil je meer weten over het herberekenen van de alimentatiebedragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de mediators van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie en de alimentatie. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.