Menu

4 tips voor belastingzaken bij verbreken huwelijk of geregistreerd partnerschap

invloed uit elkaar gaan op belastingzaken

Ieder jaar besluiten zo’n 70.000 personen hun huwelijk of geregistreerd partnerschap te beëindigen. Op bepaalde momenten in het jaar, zoals het eind van de zomer en na de decemberfeestdagen is er een piek van het aantal personen dat besluit uit elkaar te gaan. Dit is een ingrijpende gebeurtenis. Ondanks dat je hoofd er misschien niet naar staat, is het belangrijk een aantal zaken tijdig te regelen, waaronder belastingzaken. Daarom heeft de Belastingdienst de pagina belastingdienst.nl/scheiden. Hier kun je onder andere een persoonlijke scheiden-checklist maken. Aan de hand van enkele vragen krijg je een overzicht van zaken die je moet regelen.

Invloed uit elkaar gaan op belastingzaken

Regelde je in het verleden je belastingzaken samen met ex-partner? Dan is het belangrijk een aantal praktische zaken op korte termijn te regelen:

  1. DigiD: zorg ervoor dat alleen jij nog je DigiD kan gebruiken.
  2. Rekeningnummer: controleer op welk rekeningnummer je eventuele toeslagenof belastingteruggaven ontvangt en wijzig dit nummer indien nodig.
  3. Adreswijziging: ga je op een ander adres wonen? Geef dit dan door aan degemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van degemeente.
  4. Maak je persoonlijke scheiden-checklist op belastingdienst.nl/scheiden.

Zorg ervoor dat je ex-partner en jij duidelijk afspraken maken over fiscale zaken en leg deze schriftelijk vast om vervelende situaties te voorkomen. Voor afspraken met betrekking tot koopwoningen heeft de Belastingdienst ‘Het echtscheidingsconvenant en de eigen woning’ opgesteld waarin de belangrijkste fiscale aandachtspunten aan bod komen.

Ga voor meer informatie over wat scheiden of uit elkaar gaan betekent voor je belastingzaken naar belastingdienst.nl/scheiden en maak je persoonlijke scheiden-checklist.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vijf = 13
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.