Menu

Je eigen verantwoordelijkheid nemen. Hoe doe je dat?

verantwoording nemen

Verantwoordelijkheid nemen? Ja natuurlijk, daar kan iedere ouder het mee eens zijn. Maar de uitspraak zelf is niet de oplossing als je niet weet hoe je deze verantwoordelijkheid moet nemen.

Het is een soort magische uitspraak geworden waarbij iedereen begrijpend knikt alsof dat vanzelfsprekend is, terwijl het een ‘gebakken lucht’ uitspraak is die geen oplossing in zich draagt. Natuurlijk wilde ik mijn verantwoordelijkheid nemen tijdens mijn scheiding, en Ellen haar verantwoordelijkheid, en Lucas ook en Ben en Tessa en Tobias en Edwin ook. Iedere ouder wil zijn verantwoordelijkheid nemen in een scheiding voor zichzelf en voor hun kind.

Verantwoordelijkheid nemen

Het geheim van een succesvolle scheiding gaat natuurlijk in de eerste plaats over verantwoordelijkheid nemen als ouder! Maar als je niet weet hoe je dat moet doen, gaat het ook niet gebeuren.

In het woord verantwoordelijkheid zit het antwoord. Zodra je het antwoord weet kun je dus verantwoordelijkheid nemen. Maar de vraag is of je die antwoorden al hebt.

In de eerste fase van een scheiding heb je vooral nog veel vragen en weinig antwoorden, dus is verantwoordelijkheid nemen heel lastig. Bovendien voeren emoties de boventoon. Emoties waar je geen raad mee weet en geen antwoorden op hebt.

Dus hoe neem je dan als ouder je verantwoordelijkheid?

verantwoordelijkheid scheiding nemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om verantwoordelijkheid te kunnen nemen heb je drie stappen nodig:

Stap 1 

Begint met acceptatie.
Acceptatie betekent dat je geen verzet hebt tegen de scheiding maar beseft dat het is zoals het is.
Je accepteert de scheiding en de situatie zoals deze nu is en focust niet op de situatie zoals je het zouden willen.
Dit heeft namelijk geen enkele zin en het staat je in de weg om je verantwoordelijkheid te nemen en verder te gaan met je leven.

Als je nog frustratie of woede voelt over de andere ouder of de scheiding realiseer je dan dat je niet reageert op die ander of de scheiding maar op jouw gevoel over die ander of de scheiding. Het zijn jouw gevoelens en die gevoelens zijn niet de schuld van de andere ouder of van de scheiding.

Pas als je jouw eigen emoties kunt accepteren kun je iets veranderen en weer verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor je kind.

Stap 2

De tweede stap is dat je niemand de schuld geeft van de scheiding, niet de andere ouder, maar ook niet jezelf.
Zolang je nog de ander beschuldigt, de scheiding of jezelf kun je geen verantwoordelijkheid nemen omdat jouw aandacht vooral daarop gericht is.

Als je niets of niemand de schuld geeft maakt dat de weg vrij voor de antwoorden. Deze antwoorden of oplossingen kun je pas zien als je de scheiding accepteert en niemand of niets daarvan de schuld geeft.

Stap 3

Wat je ook in de weg kan zitten is jouw eigen gelijk.
Als ouder heb je vaak schuldgevoel naar je kinderen of een gevoel van falen of mislukking of schaamte.
Om dit nare gevoel een richting te geven ga je standpunten formuleren en een eigen gelijk ontwikkelen.
Door standpunten te formuleren en de ander te overtuigen van jouw gelijk creëer je veel conflicten. Dit weerhoudt je ervan de juiste antwoorden te vinden en verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen.

Als je de scheiding niet accepteert, de ander steeds de schuld geeft en steeds gelijk wilt hebben, creëer je veel conflicten die niet in het belang van je kind zijn en jou ervan weerhouden daar verantwoordelijkheid voor te nemen.

Hoe pak je het aan?

  1. Door jouw (negatieve) emoties te erkennen en neutraliseren zodat je de scheidingssituatie kunt accepteren en niemand meer de schuld geeft.
  2. De communicatie af te stemmen op de andere ouder zodat deze zich meer begrepen voelt en er geen escalatie optreedt.
  3. Te stoppen met standpunten of eigen gelijk te formuleren zodat je een compromis kunt sluiten.

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je de antwoorden hebt gevonden. Deze antwoorden gaan niet alleen over juridische en financiële zaken rondom de scheiding, maar vooral ook over de emotionele antwoorden.

Deze antwoorden geven je ook de rust en zekerheid waar je kinderen van profiteren.

Ben jij het ook beu dat mensen zeggen dat je jouw verantwoordelijkheid moet pakken? Wil je hulp met het vinden van de juiste antwoorden en aanpak?

Bel ons dan voor een GRATIS oriënterend gesprek.

Wij staan voor je klaar!

De coaches van Succesvol Scheiden Nederland

Www.succesvolscheidennederland.nl

0646 346 728.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + = zes




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.