Menu

De invloed van jouw eigen hechtingsstijl op jullie relatie en scheidingsproces

hechting en scheiding

Om maar met de deur in huis te vallen:

Wist je dat de manier waarop jij als baby gehecht bent aan jouw eigen ouders, van (grote) invloed is op de manier waarop jij je hecht in jouw huidige relatie(s) en jouw scheidingsproces? Dit geldt uiteraard ook voor jouw partner

Hechting en scheiding

Hechtingspatronen, ontwikkeld in de kindertijd (nog specifieker, al in de baarmoeder zelfs), spelen een belangrijke rol in hoe mensen relaties aangaan en beëindigen. Tijdens een scheidingsproces kunnen deze patronen sterk naar voren komen en invloed hebben op hoe je met emoties, conflicten en communicatie omgaat. Er zijn vier hoofdhechtingsstijlen die elk op hun eigen manier het scheidingsproces kunnen beïnvloeden:

1. Veilige hechting

Mensen met een veilige hechtingsstijl hebben vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze zijn over het algemeen beter in staat om hun emoties te reguleren tijdens een scheiding en kunnen open communiceren. Ze zijn ook meer geneigd om steun te zoeken bij vrienden of familie en blijven vaak constructief in conflicten.

Invloed op scheiding: Een veilig gehechte persoon kan gemakkelijker door een scheiding navigeren, met ruimte voor verwerking, heling en nieuwe verbindingen.

2. Angstig-preoccupatie hechting

Mensen met deze hechtingsstijl hebben vaak een diepgewortelde angst voor verlating en zoeken voortdurend bevestiging in relaties. Tijdens een scheiding kunnen ze gevoelens van wanhoop, verdriet, en angst intens ervaren, omdat het verlies van de relatie hun gevoel van veiligheid bedreigt.

Invloed op scheiding: Zij kunnen moeite hebben met loslaten en zichzelf verliezen in de overweldigende emoties, waardoor conflicten kunnen escaleren.

3. Vermijdend hechting

Degenen met een vermijdende hechtingsstijl hebben de neiging om afstand te houden van emotionele nabijheid en kwetsbaarheid. In een scheidingssituatie kunnen ze zich emotioneel afsluiten, vermijden ze confrontatie, en lijken ze vaak “koud” of ongeïnteresseerd in het verwerkingsproces.

Invloed op scheiding: Hun neiging om afstand te bewaren kan het moeilijk maken om diepere emotionele pijn te verwerken, wat tot latere problemen kan leiden.

4. Gedesorganiseerde hechting

Deze hechtingsstijl komt vaak voort uit traumatische ervaringen in de kindertijd. Mensen met een gedesorganiseerde hechting ervaren zowel een verlangen naar nabijheid als een angst daarvoor, wat leidt tot innerlijke chaos. Tijdens een scheiding kan dit zich uiten in onvoorspelbaar gedrag, heftige emoties, of dissociatie.

Invloed op scheiding: Het scheidingsproces kan bij deze mensen extreme stress oproepen, omdat ze geen stabiele copingmechanismen hebben om met verlies en emotionele pijn om te gaan.

Hoe hechtingspatronen integreren in het scheidingsproces:

Het herkennen van je eigen hechtingsstijl kan je helpen om inzicht te krijgen in hoe je omgaat met conflict, emoties, en relaties. Door bewustwording kun je werken aan het doorbreken van destructieve patronen en een gezondere omgang met de scheiding ontwikkelen.

Therapie en coaching kunnen effectief zijn in het verwerken van oude hechtingswonden, waardoor je met meer veerkracht door de scheiding kunt bewegen. Blijf niet te lang doorlopen en zoek daarin hulp. We hebben nl. allemaal onze eigen “blinde vlekken”. Je wordt vaak verliefd op iemand, waarin je herkenning vindt. Dit komt omdat ons oerbrein aanhaakt op die herkenning. In de meeste gevallen betekent dit herkenning van oude pijn, die geheeld wil worden. In een volgende blog kom ik hier graag uitgebreider op terug. 

Ga naar www.ikhouvanmij.eu om een gratis kennismakingscall in te plannen en/ of om in een online training aan de slag te gaan met jouw eigen processen.

Esther van Krieken

Ik hou van mij

www.ikhouvanmij.eu

esther@ikhouvanmij.eu

tel: 06 – 2394 7538 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− acht = 1




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.