Menu

Kenmerken voor het samengestelde gezin

samengesteld gezin

7 Kenmerken voor samengestelde gezinnen

Mixd (voorheen Stiefplan) heeft een serie gemaakt: de 7 kenmerken voor het samengesteld gezin. Deze kenmerken bespreken we de de komende periode in de blogs.

Kenmerk 1: Ex-partners blijven altijd samen ouders.

Als je gaat scheiden dan stopt jullie liefdesrelatie, maar je blijft altijd samen ouders. Dat is inmiddels geen nieuws meer, maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Overleg ouders

Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je altijd evenveel invloed uit kan of moet oefenen op de opvoeding na een scheiding maar bij belangrijke beslissingen moet er overlegd worden.

Soms gaat dit in harmonie, maar meestal moet er gezocht worden naar een goede vorm. Dit gaat met vallen en opstaan en regelmatig spelen oud zeer of oude conflicten een rol, ook in de oudersschapsrelatie na de scheiding.  Niet zo gek ook, want een scheiding betekent misschien dan wel een streep onder de relatie, zelden betekent dat ook een streep onder alle emoties en gezamenlijke ontwikkelde patronen in de communicatie.

Overleg is lastig

Overleggen over zoiets kwetsbaars en dierbaars over je kinderen is bijzonder moeilijk als er nog veel emotie speelt. De meeste ex-partners moeten veel overwinnen om toch samen ouders te blijven: trots of gekwetstheid, angst, woede of jaloezie. Vaak moet je ook wennen aan de nieuwe partner van je ex. Deze komt ongevraagd en misschien ongewild in je leven en in het leven van je kinderen. Net als jouw nieuwe partner.

Nieuwe liefde en het samengestelde gezin

Vera (41) had na een complexe scheiding na een half jaar de liefde weer gevonden in Joost.  Ze voelde dat het met deze leuke lieve man heel serieus kon gaan worden en ze kon niet wachten om hem meer in haar leven te betrekken. Ze had, zoals dat ook beschreven was in het ouderschapsplan eerst haar ex-partner op de hoogte gebracht van deze nieuwe liefde alvorens ze hem had voorgesteld aan hun kinderen.

Vera vertelde dat haar ex-partner vanaf het eerste moment niet open stond voor Joost. Hem niet wilde ontmoeten, maar ook regelmatig aangaf dat het hem allemaal veel te snel ging. De kinderen waren in eerste instantie best enthousiast maar Vera merkte dat als ze naar de wissel weer thuis kwamen ze steeds minder hartelijk waren richting Joost. Haar beide kinderen hadden zich al wel eens laten ontvallen dat Joost er wel erg veel was en dat ze eigenlijk ook gewoon graag alleen met mama willen zijn af en toe, bovendien: papa was nog altijd alleen. Dat vonden ze toch eigenlijk wel heel verdrietig voor hem.

Misgunnen

Vera had de indruk dat haar ex-partner zich negatief uitliet over haar nieuwe liefde en het haar misgunde. 

Vera haar verhaal is niet op zich staand, ontzettend veel ouders (en dus ook de kinderen) lopen tegen deze dillema’s aan bij de komst van een nieuwe partner.  

Stiefouders

Ouders en stiefouders hebben vaak de wens en de verwachting dat kinderen meewerken aan een soepele en snelle samenvoeging van het nieuwe samengestelde gezin. Terwijl kinderen, zeker na een scheiding, juist een sterke wens hebben dat hun ouders weer bij elkaar komen.

De komst van een nieuwe partner verkleint deze kans in het ogen van de kinderen . Deze herenigingsfantasie van het kind kan het contact tussen stiefouder en kind in de weg staan. Het hoeft dus niet persé bij de andere ouder vandaan te komen.

Wanneer je gaat scheiden is de kans dat conflicten blijven bestaan of zelfs verharden aanwezig. Deze aanhoudende conflicten zijn de grootste valkuil van ex-partners in hun gedeelde ouderschap. Het maakt dat kinderen zich minder goed ontwikkelen en onzeker kunnen worden over hun band met beide ouders. Ze kunnen loyaliteitsconflicten ontwikkelen maar wat vaak nog niet zo vaak benoemd word is dat zij zich ook minder makkelijker kunnen gaan hechten aan nieuwe partners of het nieuwe samengestelde gezin. Want als er tussen papa en mama conflicten en pijn is, dan gaat alle aandacht en loyaliteit naar hen uit.

Samen ouders blijven

Altijd samen ouders blijven, betekent niet dat je altijd een 50/50 regeling hoeft te hebben, of dat je samen verjaardagen viert of als een grote blije familie ook sinterklaas of kerst viert met jullie beide ex-partners en jullie samengestelde gezin (nen). Nee hoor, ben je mal, alsof daar iedereen op zit te wachten ☺

Van liefdespartners naar partners in ouderschap

Altijd samen ouders blijven betekent dat jullie relatie een transitie doormaakt van liefdespartners naar partners in ouderschap.

Het is de bedoeling dat je de relatie emotioneel verwerkt is. Hierdoor kun je onnodige conflicten, ruzies en misverstanden voorkomen. Hierdoor wordt de kans op gezonde toekomstige relaties en samengestelde gezinnen vergroot en hebben de kinderen een veilige jeugd. Ondanks de scheiding.

Niet de scheiding zelf, maar vooral de invulling van het leven na de scheiding, zal de herinnering van kinderen kleuren.

Dus met een goed afhechting van de partnerrelatie sta je in een samengesteld gezin 2-0 voor. Want voor zowel de kinderen, ex-partners, de nieuwe partners als voor jouzelf: veel meer emotionele ruimte voor de toekomst en een mooie start voor je samengestelde gezin.

Merel Kerremans

06 21421649

Posistief.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vier = 5




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Tips voor je scheiding

Ontvang iedere week positieve tips over scheiden en lees de mooiste blogs van andere ervaringsdeskundigen!

Schijf je nu gratis in!x

NieuweStap maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en jouw voorkeuren te onthouden.

Ik geef toestemming Privacy Statement