Menu

Elsbeth beschrijft het samengesteld gezin. Herken je hier iets van? ;-)

3 reacties
samengesteld gezin

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Je weet niet wat het leven voor je in petto heeft. Ik probeer deze weg iets meer inzichtelijk  te maken door de verschillende samengestelde gezinspakketten die er zijn aan te geven:

De hoofdrolspelers:

  • Stieven/Grieven
  • Exen/Hexen
  • Partners/Jen Hennen
  • Stiefmoeders/Stiefmoede

Stieven/Grieven

Stieven: kinderen jonger en ouder, goed mee om te gaan, over het algemeen prettig in de omgang, zijn te stimuleren, motiveren en corrigeren, houden van gezelligheid en weten dat de wereld niet slechts om hen draait.

Kenmerken: gezellige goedlachse kinderen met een gezonde dosis ongehoorzaamheid. Houden van grapjes maar niet over de rug van een ander. Luisteren meestal redelijk tot goed. Spelen veel, zeker ook buiten. Kunnen blij zijn voor een ander en helpen als het nodig is, soms ook ongevraagd een handje mee. Denken aan andere mensen.

Grieven: kinderen jonger en ouder, vertonen prinsen en prinsessengedrag, zijn minder prettig in de omgang, sluiten zich af, zijn niet of nauwelijks te corrigeren, vinden dat de wereld alleen om hun welzijn draait. Of ze van gezelligheid houden weet niemand, houden ze voor zichzelf.

Kenmerken: meestal sacherijnig kijkende de kinderen die met niets tevreden zijn. Als er iets te halen valt dan zetten ze (heel even) hun Stievenmasker op. Drenzen en piepen als ze hun zin niet krijgen. Negeren de andere gezinsleden en manipuleren waar mogelijk. Typisch kenmerk is het temerige poppetjes stemmetje als ze iets van hun Jan Hen gedaan willen krijgen. Hebben vaak een wat grauwe teint omdat de buitenlucht ze afschrikt. Kennen de televisiegids uit hun hoofd. Favoriete bezigheden zijn scheten en boeren laten, neus leegeten (dit alles het liefst in gezelschap), de hele dag op de bank hangen of gameboyen. Hebben een hekel aan sociaal contact en gecorrigeerd worden en laten dit ook duidelijk merken. Het woord helpen kennen ze niet en als ze het moeten (meestal van een Stiefmoeder) dan zijn de rapen goed gaar. Pas op! Oudere Stieven (vanaf een jaar of 12) kunnen wat op Grieven lijken maar zijn dit beslist niet. Een ware Grief wordt al van jongs af aan met zorg gekweekt door de Jan Hennen en Hexen.

Exen/Hexen

Exen: de dames  gescheiden van onze partners, soms een vleugje frustratie maar over het algemeen prettig in de omgang, goed overleg mogelijk, hebben het belang van de kinderen hoog in het vaandel en handelen daar ook naar.

Kenmerken: leuke vrouwen zonder duidelijke kenmerken. In een menigte vallen ze niet op. Zijn vrolijk, soms een beetje lastig maar niet meer of minder dan de gemiddelde vrouwmens. Tref je een Ex dan blijf je gewoon in staat om je eigen leven te leiden wat wel zo prettig is. Dan is er sprake van een wisselwerking in vrijwel alles en kun je bijvoorbeeld bij toerbeurt op vakantie ook in de door jou en je partner gekozen periode. Het moge duidelijk zijn dat Exen bij Stiefmoeders heel erg de voorkeur genieten.

Hexen (ook wel trollen genoemd ): de dames die van onze partners gescheiden zijn, grote mond, weten alles beter, jaloers en wraakzuchtig. Manipuleren, chanteren, schreeuwen van de daken dat ze het belang van de kinderen hoog in het vaandel  hebben maar handelen daar niet naar.

Kenmerken: zo op het eerste gezicht lijken ze erg op Exen, echter als je langer met een Hex te maken heb dan komen hun specifieke kenmerken al heel snel aan het licht, zeker als ze hun zin niet krijgen. Gluiperige blik. Kijken meestal schichtig om zich heen. Als hun lippen bewegen liegen ze. Kom je als verse Stiefmoeder, in het begin, bij een Ex over de vloer, dan is voorzichtigheid geboden. Laat alle aangeboden versnaperingen als koffie, thee, wijn staan tot dat je weet of je met een Ex of een Hex te maken hebt. Hexen weten alles beter en dulden geen tegenspraak, inspraak is helemaal onmogelijk. Hebben een hekel aan overleg, eigenlijk met iedereen. Kunnen wel door de bocht met meelopers en hielenlikkers. Een hele goede test is om even met een portemonnee met wat kleingeld te schudden zodat de inhoud gaat rinkelen. Worden de ogen groot, trekken de vingers krom (graaistand), gaan ze zweten en zachtjes grommen dan heb je vrijwel zeker met een Hex te maken. Gooi, als je leven je lief is, je portemonnee op een tafel (blijft vanzelf kleven aan alle viezigheid) en maak dat je wegkomt. Zorg dus dat er niet teveel geld in je portemonnee zit want dat is zonde. Ook aan het bankstel van een Hex is het nodige af te lezen. Een diepe kuil op 1 plek. De kleinere kuilen zijn van de Grieven. Roep als je wegrent het woord “werken” kruipen ze dan bibberend snel weg in een kast dan weet je het helemaal zeker. Een heuse Hex!

Partners/Jan Hennen

Partner: onze mannen, schuldgevoel, gescheiden vader syndroom, hardwerkende kerels met realiteitszin, ballen aanwezig alsook ruggengraat, laten soms even over zich heen lopen maar als de ruggengraat pijn gaat doen slaan ze wel degelijk heel even met de vuist op tafel.

Kenmerken: ook hier geen afwijkende kenmerken. Leuke aardige heren die veelal fluitend naar hun werk gaan of lopen te klussen in huis. Zijn vaak gek op lekker eten en een aai over de bol op zijn tijd. Is goed mee te praten over van alles en nog wat. Energiek en opgewekt.

Jan Hennen: onze mannen, schuldgevoel, gescheiden vader syndroom, hardwerkende kerels zonder realiteitszin, geen ballen, geen ruggengraat, laten voortdurend over zich heen lopen ook al doet dit nog zo’n pijn.

Kenmerken: zijn heel goed te herkennen aan de afhangende schouders en de doffe oogopslag. Mopperen en zuchten veel , zijn slecht voor rede vatbaar en lichtgeraakt. Ook het rollen met de ogen kan beslist een kenmerk zijn. Als hun Grieven er zijn lopen ze de hele dag te rennen om het ze naar de zin te maken, dit in opdracht van de Hex. Ze hebben een hekel aan kritiek op hun Grieven, ook opbouwende. Ze luisteren er niet naar want ze hebben geleerd dat als ze dit wel doen door de Grieven op het punt van ongenoegen te corrigeren, althans een poging daartoe te doen, dan weten ze dat de strafexercitie van de Hex in de vorm van chantage met de bezoekregeling niet lang op zich laat wachten. Jan Hennen houden erg van hun kinderen en dat weten Hexen heel goed. Deze heren duiken dan ook bang in elkaar als de telefoon gaat en openen niet graag hun e-mail omdat het de Hex wel eens zou kunnen zijn.

Stiefmoeders/Stiefmoedes

Stiefmoeders: leuke, vrolijke goedgezinde dames die vol goede moed van plan zijn om samen met hun Partner in hun samengestelde gezin een warm thuis te maken voor alle gezinsleden. Vaak in aanvang nogal naïef maar niet uit het veld te slaan. Ze zijn niet of nauwelijks op de hoogte van het bestaan van Grieven, Hexen en Jan Hennen en zijn onwetend over het feit dat als ze die treffen ze zelf beslist zullen transformeren in een Stiefmoede.

Kenmerken: kordate uitstraling. Frisse verschijning. Geniet van bijna alles wat er om haar heen gebeurt. Draait haar hand vrijwel nergens voor om. Verder niet veel bijzondere kenmerken.

Stiefmoede: teleurgestelde veelal moegestreden vrouwen die zich al e-mail schrijvend naar Hexen, knokkend tegen de Jan Hennen en Grieven door het leven slaan. Hebben een knoop in de maag als de Grieven voor langere of kortere tijd weer in aantocht zijn. Vaak zijn dit dames die al jaren in een lastig of zwaar samengesteld gezinspakket zitten. Begonnen ooit vol goede moed als Stiefmoeder.

Kenmerken: timide en behept met flinke frustraties. Zien er vaak moe uit en hebben er moeite mee om iets aan te pakken, zeker als de Grieven er zijn. Zijn nerveus en weten niet meer goed wat ze moeten doen. De lange omgang met Jan Hennen, Grieven en Hexen hebben hun sporen nagelaten. Zien er vaak ouder uit dan ze zijn. Af en toe borrelt de vechtlust weer op maar meestal is dit van korte duur. Veel Stiefmoedes zoeken het liefst de eenzaamheid op en zonderen zich af als de Grief of Grieven er zijn.

Mogelijke pakketten

De mogelijke pakketten waarin je terecht kunt komen:

Partner/Stieven/Ex

Partner/Stieven/Ex het pretpakket:  voor de mazzelaars, een leuk pakket en verreweg het meest gangbare pakket. De kans op dit pakket is het grootst.  Soms zijn er vrouwen die, heel slim, aan de wieg van een nieuwe relatie met een partner met kinderen van tevoren willen weten wat voor pakket ze kunnen treffen. We kunnen slechts hopen dat we deze dames niet afschrikken, aan de andere kant een gewaarschuwd vrouw telt zelfs voor drie. Tref je een pretpakket dan ben je spekkoper en mag je jezelf heel  gelukkig prijzen. Op wat akkefietjes na is dit zoals de naam al aangeeft een heel prettig pakket waar goed mee te leven valt.

Partner/Ex/Grieven

Partner/Ex/Grieven het zeldzame pakket: over dit pakket is niet zo heel erg veel te vertellen gewoonweg omdat het zo weinig voorkomt dat er niet veel over bekend is.  Gaan Stieven puberen dan kan het zijn dat je uiteindelijk in dit pakket terecht komt maar met een Partner en een Ex is daar over het algemeen een goede weg in te vinden.

Partner/Hex/Grieven

Partner/Hex/Grieven het gevaarlijk pakket: waarom gevaarlijk? Deze samenstelling gaat over het algemeen voor heuse problemen zorgen. Dit pakket is bijna altijd het gevolg van het dreigende pakket. De Partner blijft niet een Partner maar veranderd in een Jan Hen. De metamorfose van Partner naar Jan Hen is in dit pakket vrijwel niet te voorkomen. Stieven kunnen heel goed veranderen in Grieven maar vaak zijn ze dat al. De Grieven vinden in de Hex een ware back up en andersom. Zelfs de meest standvastige en doortastende Partner moet van heel goede huize komen willen ze niet veranderen in een Jan Hen. Over het algemeen kan een Stiefmoeder slechts toekijken hoe haar Partner veranderd. Probeert een Stiefmoeder in te grijpen en zo de metamorfose een halt toe te roepen, dan komen de Hexen uit hun holen gekropen en geven gas bij om zonder ook maar enige scrupules keer op keer toe te slaan. Als ze het door hebben omdat de televisie kapot is dan doen ook de Grieven hun uiterste best om de verandering door te zetten want een Partner als vader is veel te lastig. Een Jan Hen effent de weg naar het zalige nietsdoen, voor Grieven het Walhalla.

Partner/Hex/Stieven

Partner/Hex/Stieven het dreigende pakket: staat de Hex op zich dan heeft zij vrijwel geen kans om haar ware Hex zijn tot volledige ontwikkeling te laten komen. Over dit pakket kunnen we in basis dus kort zijn. Hexen komen namelijk in hun eentje vrijwel niet tot hun recht. Hier zijn minimaal Grieven voor nodig. Het moge duidelijk zijn dat in dit pakket de waakzaamheid van een Partner onontbeerlijk  is. Als de Partner om wat voor reden dan ook te lang en te veel momenten van zwakte laat zien dan is aan het zwaarste pakket niet meer te ontkomen.

Jan Hen/Hex/Stieven

Jan Hen/Hex/Stieven een niet bestaand pakket: is onze Partner een Jan Hen geworden dan hebben we dus ook te maken met een Hex en dus beslist ook met Grieven.

Jan Hen/Ex/Stieven

Jan Hen/Ex/Stieven een (vrijwel) niet bestaand pakket: is onze man een geboren Jan Hen dan gaan we niet met hem in zee.

Jan Hen/Hex/Grieven

Jan Hen/Hex/Grieven het zwaarste pakket:  dit is het door alle Stiefmoeders zo gevreesde pakket. Het pakket wat Stiefmoeders doet veranderen in Stiefmoedes. Zit je in zo’n pakket dan maak je tropenjaren. Goed voor jezelf en je eventuele kind(eren) zorgen is dan het enige wat dan rest. Er is nog geen Stiefmoede nazorg maar die zou er zeker moeten komen. Net als speciale bejaardentehuizen voor Stiefmoedes. Als je als oude Stiefmoede ooit tussen de oude Hexen terecht moet komen is dat beslist een onverdiende en veel te zware straf.

Misschien ben ik nog wat pakketmogelijkheden vergeten maar ik heb de meest gangbare er even uitgelicht. Uiteraard zijn er nuances en is het niet allemaal zwart wit. Ik heb geprobeerd duidelijk te zijn zodat voor jullie de leidraad naar het pakket waar je inzit helder is, dit in de hoop dat de weg naar het zwaarste pakket door voortschrijdend inzicht misschien wel voorkomen kan worden.

Elsbeth

Beste lezers, ik ben Elsbeth. Onderstaand stuk heb ik geschreven gedurende de 12 jaar dat mijn man en ik samen met zijn zoon en mijn dochter een samengesteld gezin vormden. In dit stuk heb ik toen met humor geprobeerd om te situatie weer te geven, te accepteren en te relativeren. Dat wij in het zware samengestelde gezinspakket zaten zal duidelijk zijn. Veel leesplezier en mogelijk herkenning.

REACTIES

Tessa - 7 okt 2020

Super leuk! Herkenbaar ook: vooral de vermoeidheid;).... oeps.

Maris19 - 8 okt 2020

Oooooo hilarisch geschreven, maar ook een beetje schrikbarend. Volgens mij ben ik nl. langzaam aan het veranderen in stiefmoe. Dit komt zeker door de hex, maar ook door de puberende Stief en Stief met rugzakje. Ik wil helemaal niet stiefmoe zijn...

Leontineke - 9 okt 2020

Tsja het is een proces, ik begon ook leuk, partime kids, wel de lusten niet de lasten, ik had bewondering voor de ex en partner was (en is nog steeds) een top vader. Pubertijd ook nog, heel veel (tijd en geld) met veel liefde geïnvesteerd. Pas toen ze volwassen waren, en eigenlijk op eigen benen zouden moeten staan, begonnen de problemen, met partner (inmiddels ex partner), ex werd hex en stieven werden grieven. Prins en prinses hebben beiden een fulltime baan, maar papa neemt nu nòg een extra bijbaantje, is al jaren niet op vakantie geweest, ik heb gepast, dus ga nu weer op vakantie, net als prins en prinses leuke verre reizen maken. Heb met allen nog goed contact maar het houdt een keer op!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.