Menu

Kijktip: herkenbare tv serie over scheiding en samengesteld gezin: ‘Eén grote familie’

samengesteld gezin, bubbel aan elkaar gegroeid. Herkenbare tv serie over scheiding

Na een scheiding is het leven vaak allesbehalve overzichtelijk. Zeker wanneer er nieuwe partners én kinderen in beeld komen, kan het samensmelten van twee gezinnen een flinke uitdaging zijn. De populaire serie Eén grote familie, waarvan op 24 mei het tweede seizoen van start gaat op Videoland, brengt deze realiteit herkenbaar en confronterend in beeld.

Hoofdrolspelers Chantal Janzen en Lykele Muus weten uit eigen ervaring hoe complex het leven na een scheiding kan zijn. Janzen vormt met haar man een samengesteld gezin van vijf kinderen, Muus deelt de zorg voor zijn dochter met zijn ex-partner. Geen fictie dus, maar een verhaal dicht op de huid.

Herkenbare tv serie over scheiding

In de serie volgen we Julia (gespeeld door Janzen) en Taco (Muus) die besluiten samen te gaan wonen, samen met hun zes kinderen uit eerdere relaties. Het resultaat? Botsende regels, gedeelde slaapkamers, chaos met exen en veel emotionele wrijving. Precies zoals het er in het echte leven vaak aan toe gaat.

Volgens Janzen is het de herkenbaarheid die kijkers raakt. “Kinderen herkenden zichzelf, maar ook ouders voelden zich gezien. Ik kreeg berichten van ouders die eindelijk met hun kinderen spraken over hoe moeilijk het soms is om als ouder sterk te blijven na een scheiding.”

Leven na een scheiding: niet altijd gezellig

De makers wilden geen geromantiseerd beeld schetsen van een nieuw samengesteld gezin. Muus legt uit: “Het leven na een scheiding is verwarrend en soms pijnlijk. Natuurlijk is er ruimte voor humor, maar we wilden vooral echt blijven. De emoties zijn rauw: jaloezie, verdriet, niet gehoord worden – het komt allemaal voorbij.”

Die persoonlijke laag maakt de serie zo sterk. De thema’s sluiten aan bij wat kinderen in de praktijk meemaken. Muus: “Mijn dochter keek mee en stelde vragen. Dat is precies wat we willen: dat het gesprek op gang komt.”

Waarom de kinderen in de serie niet altijd leuk zijn

Er was ook kritiek op het gedrag van de kinderen in de serie: brutaal, opstandig, niet bepaald voorbeeldig. Juist dat was een bewuste keuze van de schrijvers. Janzen: “Kinderen hebben geen inspraak in zo’n nieuwe gezinssituatie. Alles verandert, en dat zorgt voor weerstand. Ze zijn niet altijd lief – en dat hoeft ook niet. We wilden dat het écht voelde.”

In seizoen 2: hoe blijf je samen ouders?

Waar het eerste seizoen draaide om het samenbrengen van twee gezinnen, ligt de focus in seizoen twee op de volgende uitdaging: hoe blijf je als ouders samenwerken na een scheiding? “Je bent dan misschien geen partners meer,” zegt Muus, “maar je bént nog wel samen ouders. En dat vraagt om teamwerk – ook als het schuurt.”

Janzen vult aan: “Een samengesteld gezin brengt extra dynamiek mee. Niet alleen de kinderen en nieuwe partners spelen een rol, ook de exen blijven betrokken. Soms schuurt het, soms doet het pijn. En ja, soms loopt het niet goed af. Maar ook dat is de realiteit.”

Gescheiden ouders en kinderen verdienen meer begrip

Met Eén grote familie hopen de makers niet alleen te entertainen, maar ook moeilijke gesprekken op gang te brengen. Over loyaliteit, grenzen, emoties en de impact van scheiding op kinderen. Over wat het betekent om écht samen ouders te blijven – ook als de liefde over is. De tweede serie van deze herkenbare tv serie over scheiding is vanaf 24 mei te zien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 8 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Je bent al jaren uit elkaar, hebt zelf een nieuwe partner, en toch… wanneer je ex gaat trouwen, raakt het je onverwacht diep. Jaloezie, boosheid, onzekerheid over je rol als ouder – het zijn gevoelens waar veel mensen zich voor schamen, maar die volkomen normaal zijn. In deze video hoor je het verhaal van een Lees verder > Logo Roos. Mijn ex gaat hertrouwen
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.