Menu

Win het boek ‘Zo kan het dus ook’ van Lykele Muus

40 reacties

Acteur en schrijver Lykele Muus (33) is een van de miljoen alleenstaande ouders in Nederland. De helft van de week woont hij met zijn dochter Nine (7), de andere helft is hij alleen en woont Nine bij haar moeder, actrice Melissa Drost.

Met humor en optimisme laat hij in zijn boek Zo kan het dus ook zien hoe je verdriet omzet in kracht, hoe je orde schept in de chaos en dat het co-ouderschap een verademing kan zijn.

Aan de hand van persoonlijke verhalen en interviews met andere alleenstaande ouders toont hij hoe je een weg kunt vinden naar een nieuw leven met meer rust in je hoofd, meer ruimte in je sociale agenda en meer aandacht voor jezelf én je kind(eren).

Onze relatie was niet meer te redden

‘Met natte wangen en een droge keel zei ik: ‘Dan moeten we er maar mee stoppen,’ tegen de moeder van mijn dochter. Een paar honderd meter verderop zat Nine in de kleuterklas. We hadden er alles aan gedaan om ons kaartenhuis weer op te bouwen, maar onze relatie was niet meer te redden.

Mijn eigen ouders, zelf gescheiden, vonden het nieuws dat we uit elkaar gingen verschrikkelijk. Ze hadden zo gehoopt dat deze ellende ons bespaard zou blijven. Mijn vrienden vonden het zielig dat onze relatie was ‘mislukt’ en hadden medelijden met N.

Geen idee

Iedereen wilde weten hoe we dit aan gingen pakken, wat we tegen haar zouden vertellen, hoe ons leven er uit zou gaan zien. Maar wij hadden zelf nog geen idee. We wisten alleen dat we eerst een huis voor mij zouden vinden en dat het tot die tijd thuis zou blijven zoals het was.

Als alleenstaande een huis in Amsterdam vinden bleek moeilijker dan op blote voeten de Mount Everest beklimmen. Ik had nog nooit op mezelf gewoond en vond het idee eerder angstaanjagend dan bevrijdend.

Op de dagen dat ik met Nine was voelde ik me bekeken, alsof alles en iedereen ineens medelijden met me had. En ondertussen zag ik de donkere wolken van de dreigende eenzaamheid steeds dichterbij komen. Ik snakte naar verlichtend advies en positieve voorbeelden.

Alleenstaand ouderschap

Toen ik me in dat onheilspellende alleenstaande ouderschap begon te verdiepen, verbaasde het me dat er zo weinig over geschreven is, terwijl deze levensvorm toch steeds vaker voorkomt. We worden steeds individueler en relaties duren minder lang, maar in veel hoofden, aanvankelijk ook in het mijne, is de ideale relatie nog steeds mannetje-vrouwtje-tot-de-dood-hen-scheidt. Terwijl er ook uit andere gezinsvormen veel, of misschien wel méér, geluk valt te halen.

Nadat ik eindelijk een nieuwe woning voor mezelf en Nine had gevonden, en daar in de beginjaren met vallen en opstaan een nieuwe koers begon te vinden, besloot ik een boek te schrijven dat ik zelf had kunnen gebruiken toen ik alleenstaand ouder werd.

Het boek dat ik zelf had kunnen gebruiken

Het boek dat de scheiding van mijn ouders soepeler had kunnen maken, en de nasleep minder pijnlijk. Een boek dat op een positieve manier gehakt maakt van het idee dat uit elkaar gaan gelijk staat aan mislukken, een boek dat laat zien hoe en waarom het co-ouderschap ook een verademing kan zijn.

Ik besloot te schrijven over alles waar ik tegenaan liep en over de ontdekkingen die ik deed als alleenstaande ouder. Over de wederopbouw, de agenda, de vakanties, over opvoeding en liefde. Het werd het verhaal van een single vader met één kind, die de zorg deelt met zijn ex.

Maar de alleenstaande ouder kent vele gedaantes. Daarom interviewde ik ook andere alleenstaande ouders. Ik vroeg ze hoe zij hun leven vormgeven. Openhartig vertelden ze me hun ideeën over alle facetten van het alleenstaand ouderschap. En hoe verschillend hun antwoorden ook waren, uiteindelijk delen we dezelfde positieve conclusie: Zo kan het dus ook.

Winactie Zo kan het dus ook

Wij mogen 2 exemplaren van het boek weggeven. Geef in een reactie andere alleenstaande ouders een tip of stel een vraag over het alleenstaande ouderschap en kom in aanmerking voor een exemplaar. We maken op 16 februari de winnaars bekend.

Lykele Muus, Zo kan het dus ook. Een nieuw leven als single ouder, illustraties: Claudie de Cleen, Uitgeverij Muus, 256 pagina’s (€ 19,99)


LUMENPHOTO.NL – 2020 – NEDERLAND – Lykele Muus is een Nederlandse acteur en schrijver. Foto: Frank Ruiter/Volledige naamsvermelding is verplicht.

REACTIES

Petra - 1 feb 2021

"Zo kan het ook" ik ben 2jaar gescheiden, een eigen huisje en de kods de helft van de week. Hoe wij het doen, wij zoeken ons pad maar blijven elkaar zien, eten met elkaar en gaan op pad met z'n vieren. Vaak krijg ik de vraag maar stel als de ander een relatie krijgt? Dan zie we het wel weer.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 1 feb 2021

  Mooi Petra, dank voor het delen.

Kim - 2 feb 2021

Met respect over elkaar praten tegen de kids.

Nelly - 2 feb 2021

De Stichting FIOM Hendrik Pierson Fonds zet zich in voor alleenstaande ouders en hun kinderen.

Alei - 2 feb 2021

Hou het belang van je kind ten allen tijde in de gaten. Ik zie helaas te vaak ouders om me h een die elkaar de tent uitvechten bij een scheiding. Ze vergeten dat dit voor de kinderen juist alleen maar schadelijk kan zijn.

Marieke - 2 feb 2021

Wat moet het vaak moeilijk zijn! Ik zou dit boekje graag aanraden aan bevriende stellen die uit elkaar gaan en elkaar het leven en het leven van hun kinderen kapot maken! Als ik hoor dat een vriendin zegt :'draai je vader maar een poot uit!' dan word ik daar zo verdrietig van!

marij brand - 2 feb 2021

hoe los je dit op qua opvang tijdens de lockdown? Vind het MET een partner al lastig, dus erg benieuwd hoe een alleenstaande dit dan oplost.

Amelie - 2 feb 2021

Zorg, dat als het om de kinderen gaat, de neuzen zoveel mogelijk dezelfde kant op staan. En laat dan het leven van je expartner een beetje 'over je heen komen', daar heb je geen invloed meer op. Frustratie en stampvoetend door je huis brullen geeft alleen maar onnodige stress. En als je dit laatste te allen tijde voor elkaar krijgt, bel me dan even! ;)

Eliatha Buurmans - 2 feb 2021

Mijn partner is gescheiden met 2 kinderen, met de jongste is een co ouderschap, dat werkt slecht met vallen en opstaan , wellicht kunnen we hier wat tips uit halen om beter met moeder overweg te kunnen.

AnnaB - 2 feb 2021

Altijd het belang van je kinderen vooropstellen is ons voornaamste streven. Benieuwd naar dit boek

Jan - 2 feb 2021

Houdt alles bespreekbaar in het belang van de kinderen.

Anita te Gussinklo - 2 feb 2021

Zorg voor een goed netwerk: Dit is een heel praktische, maar daarom niet minder belangrijk tip. Zorg dat je een goed, uitgebreid netwerk opbouwt. Je bent immers in je eentje en hebt dus geen partner die in noodgevallen even kan bijspringen. Opa’s & oma’s, ouders van andere kinderen, buren, zussen, vriendinnen: allemaal waardevol voor je netwerk. Niet alleen om even op te passen in geval van nood, maar ook voor het geven van feedback wanneer je dat nodig hebt.

Edith - 3 feb 2021

Als tip: wees eerlijk naar je kinderen toe, kijk goed hoe zij zich voelen laat ze daarover praten (ook als je er zelf geen zin in hebt) als ze er behoefte aan hebben.

lottie - 3 feb 2021

Praat nooit negatief over elkaar in het bijzijn van de kinderen!

Monica - 4 feb 2021

Staat er in het boek ook tips als het co-ouderschap niet meer werkt? Ik wordt geadviseerd om verder te gaan als parallel ouderschap omdat mijn ex niet met mij kan en wil communiceren. In belang van de kinderen moet je communiceren vind ik maar dat kan ik niet alleen natuurlijk. Zo frustrerend dat hij het belang van de kinderen niet voorop zet...

  Dani - 9 feb 2021

  Heel erg herkenbaar helaas. Ik ben ook benieuwd wat te doen (zonder gelijk naar de rechtbank te gaan) als het co-ouderschap niet goed werkt , omdat er geen normale communicatie mogelijk is met de ex-partner.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 feb 2021

  Hoi Dani, Als er geen normale communicatie mogelijk is, is het misschien een aanrader om eens te kijken bij onze partner Succesvol Scheiden Nederland . Zij leren je hoe je het beste met de andere ouder kan communiceren. En dat je in je eentje al veel kan veranderen aan de communicatie. Succes!

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 feb 2021

  Hi Monica, parallel ouderschap kan inderdaad de oplossing zijn als de communicatie écht niet loopt. Je leest er hier meer over.

PV - 4 feb 2021

Ik ben een vader die middenin een scheiding zit. Moeder verstoot de kinderen van mij, ik heb ze sinds juni amper nog gezien. Heel af en toe kan ik ze slechts anderhalf uur zien, ze zijn 1 & 5 jaar. De gezinsvoogd is niet heel erg meewerkend en moeder weigert een ouderschapsplan te tekenen. Ik schrijf mijn gevoelens van mij af. Echter krijg ik daarmee mijn kinderen niet terug. Wat kan ik nog doen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 feb 2021

  Hoi PV, Vanaf vandaag hebben we een winactie voor ene boek over ouderverstoting. Beschreven door de ogen van een kind. Misschien kun je ook met deze winactie meedoen?

Miranda - 4 feb 2021

Staat er ook in als de omgangsregeling via omgangshuis gaat

Anne - 4 feb 2021

Tip: laat elkaar in je waarde en stel de kinderen voorop. Als er emoties zijn deel die dan met vrienden/vriendinnen en zorg daarin voor een goede uitlaatklep zodat het niet tussen de ex-partners in komt te staan

Jess - 4 feb 2021

Ik begeleid ouders na scheiding en zou graag dit boek winnen voor 1 van hen. Wellicht kan het haar helpen om toch te kijken of Co-Ouderschap voor hen ook zo kan uitpakken.

Sor - 4 feb 2021

Ik ben heel benieuwd, zelf gescheiden

Sandra - 4 feb 2021

Dank voor het uitbrengen van dit boek! Als tip heb ik: altijd denken in oplossingen vanuit het belang van de kinderen en als vraag heb ik welke buffers gebruik jij om ervoor te zorgen dat je eigen (rouw)emoties op de achtergrond gaan en de belangen van de kinderen voorop?

Ann - 4 feb 2021

Ik ben ongeveer 3 jaar gescheiden, en heb het er ook al heel moeilijk mee gehad. Tip: ik laat me begeleiden door een psycholoog om alles wat te kunnen verwerken. Dankzij de therapie kom ik ook veel andere aspecten en patronen tegen van mezelf. Onze 2 kinderen gaan.ook naar een gesprekstherapeut ter begeleiding en verwerking. Een scheiding is een moeilijk begaanbaar pad...en niemand kiest hiervoor mocht de liefde en het respect niet afwezig geweest zijn. Aan ieder die in hetzelfde bootje zit : veel succes bij verwerking en aanvaarding.

An21 - 4 feb 2021

Help! Kinderen wilde ik samen opvoeden nu dat niet lijkt te gaan onder 1 dak weet ik soms niet hoe dit nieuwe leven vorm te geven ik ben heel benieuwd naar dit boek.

Jolanda - 4 feb 2021

De kinderen op de eerste plek zettwn en positief blijven praten over de andere ouder. Het samen het nieuws aan de kinderen vertellen. Dit alles wilde ik heel graag maar de andere partij denkt en dacht daar anders over .

Esther Potters - 4 feb 2021

Mijn vraag is: Hoe combineer je werk en het co-ouderschap? Zeker nu met de lockdown lijkt me dat heel lastig.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 feb 2021

  Hi Esther, de combinatie werk en co-ouderschap is, zeker nu met de lockdown, inderdaad soms ingewikkeld. Je leest er bijvoorbeeld hier meer over. Communicatie met de andere ouder blijft natuurlijk essentieel. Succes!

Jansje - 5 feb 2021

Het is zo anders gegaan als gehoopt rond de geboorte van kindje ging het al mis het is een dramma misschien kan dit boek mij/ ons helpen

T keijzer - 5 feb 2021

Wij zijn sinds november gescheiden en ondanks dat mijn ex zich aan geen enkele afspraak houdt probeer ik daar overheen te stappen en het zo goed mogelijk te houden voor de kinderen.we zien elkaar regelmatig en wat de kinderen fijn vinden is familiediner,waarbij we eens in de 2 wkn om de beurt als gezin bij elkaar eten en we tijdens het eten bespreken hoe get gaat. de kinderen mogen dan uitgebreid aangeven wat ze vinden dat goed gaat en wat beter zou kunnen. Ik zou heel graag het boek winnen om tips van anderen te krijgen,doe het nu zelf met Google;-)

Anneliese de Waal - 5 feb 2021

Hoe kan je het beste je kinderopvang regelen tijdens het werk in de Coronacrisis.?. Groetjes van Anneliese de Waal

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 feb 2021

  Hoi Anneliese, Je leest hier meer over de omgangsregeling in tijden van Corona. "Blijf met elkaar communiceren" is de beste tip die ik je kan geven.

tessa - 6 feb 2021

Ik werk onregelmatig. maar mijn ex partner wil juist enkel vaste dagen afspreken. we komen er niet uit en overleggen lukt niet. Wat is een goede tip om toch tot een goede verdeling te komen zonder dat ik de kinderen telkens heb terwijl ik niet thuis kan zijn? naast twee ouders ook nog een oppas in huis vind ikvoor de kinderen zo moeilijk.. Op mijn werk heb ik al mogelijkheden besproken maar is 1 vaste vrije dag de max..

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 feb 2021

  Hoi Tessa, Het is ingewikkeld om vaste afspraken te maken als je onregelmatig werkt. Je zal dit toch met de andere ouder goed moeten overleggen. Communicatie en overleg is echt "the key". Toch denk ik dat de meeste werkende ouders wel gebruik maken van een oppas of opvang.

Lenie - 7 feb 2021

Voor alleenstaande ouders. Werk aan jezelf. Doorbreek je oude patronen. Ga je eigen weg volgen. Wat je doorbreekt, geef je niet meer door aan je kinderen. De kinderen voelen je aan. Liften mee op jouw energie. Jouw overtuigingen. De beste ouders zijn ouders die aandacht hebben, aanwezig zijn, luisteren en aanvoelen. Het is juist krachtig als je aan jezelf werkt, en je eigen pad kiest. Daarmee leren de kinderen ook te luisteren naar eigen wensen, behoeften en verlangens om hun droomleven te leven.

Esther - 9 feb 2021

Blijf niet bij elkaar omwille van de kinderen. Een ongelukkige moeder dat voelen de kinderen echt wel ook kleintjes. Kom voor jezelf op! Daar hebben de kinderen veel meer aan.

Barbara - 14 feb 2021

Laat je kind niet merken, dat jij er moeite mee hebt dat het naar de andere ouder gaat of over hem/haar praat. Al zeg je er niks over en ben je alleen stil of kijk je bedrukt, je kind voelt het aan. Het zou zich vrij moeten voelen om contact te hebben met beide ouders, zonder dat het last heeft van de spanningen tussen de ouders. Ouders kunnen scheiden van elkaar, maar een vader en een moeder niet van hun kinderen. Gun je kind het contact met de andere ouder.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 15 feb 2021

Gefeliciteerd Amelie en Barbara. Jullie zijn de winnaars van het boek! Ik stuur jullie een mail voor jullie gegevens. Iedereen bedankt voor alle tips. Hele veel succes!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = zeventien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.