Menu

Kind in de knel door twee scheidingen

twee scheidingen

Ik hoorde onlangs van een meisje van een 13 jaar dat het heel moeilijk heeft met zichzelf. Haar ouders scheidden destijds toen ze een jaar of 4 was. Beide ouders kregen een nieuwe relatie, en nu zijn allebei deze nieuwe relaties uitgegaan. Zij wordt dus geconfronteerd met minimaal twee scheidingen.

Met haar stiefvader kon ze goed overweg. Deze scheiding ervaart ze dus als een groot verlies. Met haar stiefmoeder kon ze minder goed overweg. Bovendien is ze aardig aan het puberen, wat het lastig maakt, ook voor stiefmoeder.

Vaak zie je in dit soort gevallen dat het kind de schuld krijgt van de nieuwe scheiding. Ze is natuurlijk ook niet gemakkelijk geweest, en voor een stiefmoeder is het ook niet allemaal eenvoudig. Maar beste ouders en stiefouders: een kind is nooit schúldig, maar kan wel een grote invloed hebben op je relatie! Het is zó belangrijk te beseffen dat je als volwassenen de verantwoordelijkheid draagt. Een kind heeft ook zijn verantwoordelijkheden, en daar mag hij/zij best op aangesproken worden, maar………een kind is nóóit verantwoordelijk voor de relatie van de volwassenen.

Ik vind het belangrijk (stief-)ouders te leren om middels communicatie en opvoedingstips en de onderlinge verhoudingen te verduidelijken zodat een kind geen kans krijgt om relaties zo te beïnvloeden.

In dit geval weet ik niet hoe de ouders reageren, maar ook als de kinderen niet de schuld krijgen, kunnen ze zich toch bijzonder schuldig vóelen. (Als ik wat liever was geweest voor mijn stiefmoeder dan was het misschien wél goed gegaan, en dan was mijn vader nu niet zo ongelukkig!!) Vreselijk toch?

Maar kinderen kunnen ook erg lastig zijn, zeker in de puberteit. En meisjes met stiefmoeders ligt erg precair. Jongens met stiefmoeders ligt vaak wat gemakkelijker. Hoe dan ook: ik hoop dat  deze ouders zo wijs zijn om te erkennen dat ze hulp nodig hebben, ook al was vroegere hulp misschien nog wenselijker geweest en was alles misschien beter verlopen.

Nu zijn er allemaal verliezers, maar zo’n kind zit tussen al die verdrietige ouders, in twee scheidingen tegelijk! Het voorkómen van scheidingen bij een eerste relatie is belangrijk, maar kinderen hebben ook last van een tweede scheiding, ook al gaat het dan “slechts” om een stiefouder.

Nellie Timmermans  Stief-Gezin

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.