Menu

Kinderen en echtscheiding, 7 tips om ze duidelijkheid te geven

Kinderen en echtscheiding. Waarom medelijden met je kinderen niet werkt, 7 tips om ermee te ‘dealen’.

De emoties die vrijkomen bij een echtscheiding zijn vaak intens. Als ouder wil je niets liever dan je kinderen dit verdriet besparen.

Omdat je het zo zielig vind voor je kinderen kun je ervoor kiezen om de breuk voorlopig voor de kinderen te verzwijgen.

Ik begrijp deze reactie volkomen. Het is echter niet wat je kinderen nodig hebben. Kinderen hebben meer behoefte aan duidelijkheid dan aan medelijden. Bovendien voelen kinderen feilloos aan dat er iets ‘niet pluis’ is en gaan dan hun eigen verhaal maken, dat wil je zeker niet.

Maar HOE ga je dan om met dit gevoel van medelijden en hoe kun je kinderen vanaf het begin af aan duidelijkheid geven over de veranderingen in de toekomst?

Mijn advies is om het gesprek waarin je de scheiding met de kinderen bespreekt zorgvuldig voor te bereiden. We noemen dit gesprek het paraplugesprek.

Ik geef  je graag mijn zeven tips:

Tip 1. Voer het gesprek over de scheiding altijd samen met de andere ouder en de kinderen.

Tip 2. Neem de tijd voor het gesprek en kies een rustige en vertrouwde omgeving.

Tip 3.Kies het moment en tijdstip zorgvuldig uit zodat je jouw kinderen de ruimte kan geven voor een eerste en tweede reactie. Geef gelegenheid tot het stellen van vragen. Doe het niet vlak voor school, naar bed gaan of de voetbal, zodat ze niet meteen hoeven door te schakelen.

Tip 4.Als ouders ben je samen verantwoordelijk voor de scheiding, geef elkaar dus nooit de schuld.

Tip 5.Zorg ervoor dat kinderen de ruimte voelen om emoties te mogen hebben en deze ook te mogen tonen.

Tip 6.Beloof niets wat je niet waar kunt maken. Leg uit dat jullie nog niet precies weten hoe de toekomst eruit gaat zien maar dat je ze erbij zal betrekken en ze informatie geeft.

Tip 7.Spreek de kinderen aan in hun taal, passend bij hun leeftijd. Vraag ook eens naar eigen ervaringen met scheiden in hun omgeving van bv vriendjes of vriendinnen. Dit is mogelijk hun referentiekader.

Kinderen willen niet kiezen tussen hun ouders. Neem deze 7 tips ter harte tijdens het paraplugesprek.  Daarnaast kun je loyaliteitsproblemen voor de kinderen voorkomen door de wens naar elkaar uit spreken dat de kinderen de relatie met de andere ouder graag mogen voortzetten en goed houden. Geef aan dat jullie je daarbij allebei voor zullen blijven inzetten. Zodra je dit dan echt doet, ben je erin geslaagd om medelijden om te zetten in duidelijkheid in het belang van je kinderen.

Ik help je graag,

Marlieke den Hartog, scheidingscoach Succesvol Scheiden Nederland.

Succesvol Scheiden Nederland

kinderen en echtscheiding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer informatie krijgen over het gesprek met de kinderen waarin je vertelt over jullie op handen zijnde scheiding? Lees dan de blog: “Hoe vertel je het de kinderen?”

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 18
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.