Menu

Kinderontvoering, wat kan je doen?

2 reacties
kinderontvoering

Eigenlijk hoop ik dat als je dit blog leest, je denkt: ´Gelukkig, dit is niet voor mij bestemd”.

Toestemmingsformulier

Voor vele van jullie is het nu vakantieperiode. De kinderen gaan met jou en/of de andere ouder op vakantie; in Nederland of daarbuiten. Misschien heb je net bedacht dat je jouw ex-partner, als gezaghebbende ouder, toch nog moet vragen om voor jullie kind(eren) het door jou al ingevulde toestemmingsformulier reizen naar het buitenland te tekenen. Dit om verrassingen aan de grens, en met name bij de paspoortcontrole op Schiphol (of een ander vliegveld) te voorkomen.

Komen kinderen niet op tijd terug?

Je kijkt al uit naar de terugkomst van je kind(eren) en hun verhalen, zo kan ik mij voorstellen.

Alleen: in een aantal gevallen komt een kind niet op het afgesproken tijdstip terug. Ondanks gemaakte afspraken en getekende formulieren worden de kinderen in het buitenland achtergehouden door de andere ouder.
Helaas gebeurt dat in de zomervakantie nog met de nodige regelmaat. Er is nog geen vermindering van het aantal onrechtmatige overbrengingen of achterhoudingen, zoals kinderontvoering heet, te bespeuren.

Aantal kinderontvoeringen stijgt

Uit het jaarverslag van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) in Hilversum (www.kinderontvoering.org) blijkt dat het aantal internationale kinderontvoeringen van en naar Nederland in het jaar 2017 weer gestegen is ten opzichte van 2016.
Wat uit dit jaarverslag eveneens blijkt is dat er meer mensen contact hebben opgenomen met het Centrum IKO omdat er al op voorhand angst is dat kinderen na een vakantie of een contactmoment met de andere ouder niet worden teruggebracht. Er is in 2017 dus meer advies gegeven aan ouders (of derden) in gevallen van dreigende kinderontvoering.

Wat kan je doen

Heb jij zelf de gedachte dat jouw kinderen mogelijk niet terugkomen van hun vakantie bij de andere ouder? Is het antwoord “Ja”, dan is het verstandig om je goed te laten voorlichten, zodat je

  1. weet wat je kunt doen om een ontvoering (overbrenging of achterhouding zonder toestemming) te voorkomen en
  2. welke voorbereidingen je kunt treffen als jouw kind niet terugkomt van zijn vakantie met de andere ouder.

Want weet jij bij wie je moet zijn als je kind op het afgesproken tijdstip niet teruggebracht wordt? Welke documenten en welke informatie van belang zijn als je actie wilt (laten) nemen om je kind weer terug te krijgen naar Nederland? Beter om dit soort zaken van tevoren uit te zoeken dan dat je dat moet doen op het moment dat je kind niet teruggekeerd is.

Centrum IKO

Algemene informatie en advies kun je vinden op de website van het Centrum IKO. Bij de overheid is het de Centrale Autoriteit voor Internationale kinderaangelegenheden (de CA) die gaat over teruggeleiding van een kind naar Nederland of vanuit Nederland naar het land van herkomst.

Voor op jouw situatie toegespitste informatie neem je contact op met het Centrum IKO of een gespecialiseerd kinderontvoeringsadvocaat. Deze kan je advies geven over te nemen (gerechtelijke) stappen.

Augusta van Haga

ScheerSanders Advocaten

REACTIES

Ann Fillieux - 22 jul 2018

Beste, mijn dochter wordt op 13 november 2018 18 jaar, ben ik verplicht om toestemming te vragen aan mijn ex om haar mee te nemen op vakantie? Het is geen co-ouderschap en ze is bij (de moeder) gedomicilieerd? Dank voor uw snelle reactie, Ann.

Augusta van Haga - 23 jul 2018

Beste Ann, Ik ken uw situatie uiteraard niet. Of de andere ouder gezag heeft of niet en hoe uw onderlinge verhouding is. Bij een contactregeling met de andere ouder is er over het algemeen overleg over de vakamtieperiode. Zekerheidshalve kan er dan een formulier worden ingevuld waaruit toestemming blijkt. Dit alles voor het geval men er bij de grens of in het buitenland naar vraagt. Het formulier is op zich ( in Nederland) niet verplicht maar maakt de controle makkelijker/sneller. Uw dochter is bijna 18 jaar. Zeker omdat het Haags Kinderontvoeringsverdrag van toepassing is voor minderjarigen tot 16 jaar, verwacht ik eigenlijk geen problemen aan de grens (in Nederland) zonder formulier. Het is wel verstandig om navraag te doen of het land waar u naar toegaat nog speciale vereisten stelt als je met minderjarigen reist. Op www.kinderontvoering.org kunt u ook nuttige informatie vinden over reizen naar het buitenland met minderjarigen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + negen =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.