Menu

Kinderopvangtoeslag na je scheiding

1 reactie
gescheiden en kinderopvangtoeslag

Gaan jouw kinderen naar de kinderopvang? Dan kan je misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Je moet dan in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

-je werkt of volgt een studie;

– je kind gaat naar een geregistreerde kinderopvang;

– je onderhoudt het kind “in belangrijke mate”, dat wil zeggen dat je meebetaalt aan het levensonderhoud van je kind, zoals eten en kleding. Hiervoor moet je minimaal € 416 per 3 maanden (kwartaal) bijdragen;

– je (gezamenlijke inkomen) ligt lager dan de vastgestelde grens.

Je kan per kind maximaal 230 uur opvang per maand kinderopvangtoeslag krijgen.

Gescheiden en kinderopvangtoeslag

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, bent je geen toeslagpartner meer van elkaar. Deze wijziging gaat pas in als:

– je een verzoek hiervoor bij de rechtbank hebt ingediend of als de rechtbank dit heeft vastgesteld én

– je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven als je partner.

Je krijgt de toeslagen dan niet meer samen. Ook verandert de hoogte van de toeslag. De belastingdienst krijgt de wijziging van de gemeente en past jouw toeslag met terugwerkende kracht aan je nieuwe situatie aan. Controleer dit op Mijn toeslagen. Is de wijziging niet doorgegeven? Geef deze dan alsnog door. Dus ben je gescheiden? Dan gaat er het een en ander veranderen. Bel de instanties na je scheiding om te weten hoe je ervoor staat.

Co-ouderschap en kinderopvangtoeslag

Ben je gescheiden en wonen de kinderen een deel van de week bij jou en de rest van de week bij je ex-partner? Dan zijn jullie co-ouders als de kinderen:

– ten minste 3 dagen per week bij jou wonen;

– ten minste 3 dagen per week bij je ex-partner wonen;

– op je woonadres of op het woonadres van je ex-partner staan ingeschreven.

Co-ouders kunnen allebei kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder voor het eigen deel van de kosten. Als co-ouders kan je samen kinderopvangtoeslag krijgen voor maximaal 230 uur per kind per maand. Je kan online je wijzigingen doorgeven.

Kind bij je ex-partner ingeschreven

Wil je kinderopvangtoeslag aanvragen voor je kind en staat je kind niet bij jou ingeschreven, maar bij je ex-partner? Stuur dan een brief naar: Belastingdienst/Toeslagen, Postbus 4510, 6401 JA Heerlen.

Wijziging kinderopvangtoeslag 2014

Let op! Vraag je kinderopvangtoeslag in 2014 aan? Je moet de toeslag aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht daarom niet te lang met aanvragen, anders loop je kinderopvangtoeslag mis.

Bron: Belastingdienst

REACTIES

Alimentatie en kinderopvangtoeslag na scheiding | Operatie Kinderopvang - 9 jul 2014

[...] bij één ouder (minstens 9 van de 14 dagen), meestal de moeder, of er wordt uitgegaan van een zogenaamd co-ouderschap (3 dagen bij jou, 3 dagen bij je ex). In het eerste geval blijft de kinderbijslag blijft de [...]

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zes = 13
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.