Menu

Wat gebeurt er met de koopwoning bij scheiding?

2 reacties
koopwoning bij scheiding

Wat gebeurt er met de koopwoning bij een scheiding?

Na een scheiding verandert er heel veel. Je krijgt te maken met onder andere de financiële gevolgen die een scheiding met zich meebrengt. Niet alleen op het vlak van inkomsten en uitgaven, maar bijvoorbeeld ook de woning. Wat gebeurt hiermee? Bij een huurwoning is dat vaak niet zo ingewikkeld. Maar gaat het om een koopwoning, wat doen jullie er dan mee? In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden en wat voor je hulp je hierbij kunt krijgen.

Gezamenlijk verkopen of uitkopen?

Eigenlijk zijn er twee mogelijkheden wat je kunt doen met het koophuis bij jullie scheiden. De eerste is: jullie verkopen het huis en gaan allebei op zoek naar een nieuwe woonruimte. De tweede is: een van jullie wil er graag blijven wonen en jullie moeten gaan uitzoeken of dat financieel mogelijk is. Stel, jij wilt het huis graag houden omdat je er fijn woont of omdat het voor de kinderen erg fijn is als ze niet hoeven verhuizen, dan moet je in feite je ex-partner uitkopen en de volledige hypotheek over gaan nemen. En dat klinkt gemakkelijker dan gedaan en gaat niet zo een-twee-drie. 

eenzijdige echtscheiding

Wat betekent het overnemen van de hypotheek

Wat houdt het overnemen van een hypotheek in? We gaan ervan uit dat jullie beiden eigenaar van de woning zijn en gezamenlijk een hypotheek hebben afgesloten. Zo hebben jullie allebei recht op de helft van de zogenaamde ‘eigenwoningschuld’. Dit is een term die de belastingdienst gebruikt. De eigenwoningschuld is het bedrag waarover je hypotheekrente mag aftrekken, als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Het is belangrijk om te weten dat deze eigenwoningschuld persoonlijk is en dus niet overdraagbaar. Bij het overnemen van de hypotheek, komt deze geheel op jouw naam en moet je in staat zijn maandelijks de kosten hiervoor te betalen. 

Andere mogelijkheden

Uiteraard is het mogelijk dat jullie het gezamenlijke koophuis verkopen. In dat geval zal er sprake zijn van winst of schuld. Die winst of schuld die overblijft na de verkoop, zullen jullie ook eerlijk door de helft moeten delen.  Kiezen jullie hiervoor, dan moet je ook bedenken wat je daarna wilt doen. Wil je weer een koophuis of ga je eerst huren? Ook deze keuzes hebben belangrijke financiële gevolgen. Het is niet altijd makkelijk een huurhuis te vinden (lange wachtlijsten en voorwaarden bij sociale huur of hoge maandlasten bij particuliere huur). 

Huis en scheiden: een gezamenlijk traject

Het koophuis is een belangrijk onderdeel van de totale scheiding, eigenlijk omdat het in bijna alle gevallen het meest dure gezamenlijke bezit is en waar voor jullie beiden grote financiële gevolgen aan (kunnen) hangen. Daarom is het slim het huis mee te nemen als gezamenlijk onderdeel in het hele scheidingsproces, waar je ook meteen een hypotheekexpert bij betrekt die vervolgens nauw samenwerkt met een scheidingsspecialist. Samen kunnen ze het hele plaatje goed voor ogen houden wat voor jullie beiden het beste is om goed uit de scheiding te komen en deze naar wens van beide partijen naar tevredenheid af te handelen.  Bij Judex bestaan speciale hiervoor gemaakte pakketten voor, genaamd Scheiden & Wonen. 

Dit maakt het gehele traject wel een stuk gemakkelijker en zorgt ook voor een hele hoop minder stress omdat je alles ‘onder een dak’ kunt regelen. Je maakt samen met je aanstaande ex alle afspraken en legt dit gezamenlijk vast. Met als doel dat na de scheiding de een met een tevreden gevoel kan blijven wonen in de bestaande woning en de ander met een gerust hart op zoek gaat naar een nieuwe woning.

Ben je geïnteresseerd in een van de pakketten van Scheiden en Wonen van Judex? Lees er meer over op deze website. Je kunt hier ook meteen een afspraak maken met een van de specialisten.



REACTIES

Hans - 8 okt 2021

Ik wil maar waarschuwen, lees je goed in. Onze advocaat heeft niet alles vertelt. Naar ons idee hadden we de verdeling rond. Toen de scheiding rond was kreeg ik een bericht van de hypotheekadviseur dat er nog een akte van verdeling, naast de nieuwe hypotheekakte bij de notaris gemaakt worden. Dat was nieuw. Niemand die daar eerder op gewezen had. De notaris rekent er ongeveer 700 euro voor, Achteraf hebben we dat samen betaald maar als je geen communicatie hebt dan kan dat een probleem zijn.

Karin - 8 okt 2021

Wij hebben samen een tweede huis gekocht. Daar kon de vader van mijn dochters gaan wonen. We namen een hypotheek op t eerste huis om het tweede te kopen. Veel later hebben we de huizen verdeeld. Ik ben in t tweede huis gaan wonen. Ik snap dat dit alleen kan bij een bepaald inkomen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + 9 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.