Menu

Wat te doen met een kostbare verzameling bij de boedelscheiding

1 reactie
waarde verzameling boedelscheiding

Vraag

In onze gratis vragenrubriek kregen we een vraag over een kostbare verzameling en de boedelscheiding.

Ik zit helaas in een scheiding en we zijn bezig een lijst op te stellen van alle inboedel voor de verdeling.
Nu heeft mijn ex een grote verzameling. Deze verzameling had hij al voor we bij elkaar kwamen. In de loop van de jaren dat we bij elkaar zijn, is deze nog wel verder aangevuld. De verzameling heeft waarschijnlijk een behoorlijke financiële waarde (loopt algauw op tot vele duizenden euro’s).

We zijn geregistreerd partner in gemeenschap van goederen.Valt deze verzameling onder de te verdelen inboedel?Ik wil niet bij voorbaat hier moeilijk over doen. Helaas doet hij dat wel. Hij wil dat deze verzameling buiten de verdeling en/of waardebepaling blijft. Anders gaat hij het doneren aan een vriend.

Antwoord

Priska Voskuil van De Boorder Advocaten geeft het volgende antwoord:

Op basis van jouw informatie meen ik dat de verzameling gewoon onderdeel uitmaakt van de gemeenschap van goederen en in de verdeling bij helfte (50/50) dient te worden betrokken. Indien jouw ex-partner de verzameling weggeeft zonder jouw instemming, dan zou jij je op het standpunt kunnen stellen dat hij schade toebrengt aan de gemeenschap. Hij dient dan het desbetreffende bedrag aan de gemeenschap vergoeden.

REACTIES

William - 26 jun 2019

Ik denk dat het onderscheid dient gemaakt te worden tussen hetgeen de ex-partner had VOOR dat jullie huwden (behoort tot het EIGEN vermogen), en hetgeen nadien nog werd opgebouwd (behoort tot het gemeenschappelijk vermogen). Probeer hier uit te geraken. Tenminste, zo is de wet in België en dat lijkt me ook het eerlijkst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× drie = 15




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.