Menu

Loes: Ik ben een kind van gescheiden ouders…..

ik ben een kind van gescheiden ouders

Het voelde bijna als vreemdgaan

De loyaliteit van een kind aan haar vader. Ik ben een kind van gescheiden ouders

Mijn vader kwam vanavond langs. Tegenwoordig moet ik er dan bijzeggen dat het mijn stiefvader was die langs kwam. Want ik heb 2 vaders….

Hij zag er slecht uit. Hij was ziek, maar toch gekomen. Moest ook wel, want hij kwam stiekem. Mijn moeder was weg dit weekeinde. Dus voor hem de uitgelezen kans om zonder controle zijn dochter, stiefdochter, te bezoeken. Hij had me vluchtig gebeld op mijn werk toen het even kon. Ben je thuis want dan kom ik langs. Ja ik was er. Want hij mag niet komen van ma. Niet alleen in elk geval. Die conclusie was wel helder.

Ik had hem al 8 maanden niet gezien. Ik had muziek opgezet die hij mooi vindt. Placido Domingo en Paverotti. Hij is achteruit gegaan. Een oude man geworden. Verward. Veel pijn door artrose. De verhuizing heeft erin gehakt. Je merkt het in de gesprekken. Hij heeft moeite de chronologische volgorde te volgen.

Hij wordt bedonderd

Het gaat me aan het hart. Hij wordt bedonderd. Wat heeft hij nou nog. Hij kan nu nog 11 euro pinnen en dat was het dan. Ik kon niet precies volgen waarom, maar de feiten lagen er. Ma heeft blijkbaar het veto over de financiën en die is weg nu. Hij gaf een kleine blijk van schaamte die hij gelijk goed sprak / van tafel veegde. Maar ik merk het; hij kan 11 euro pinnen…. what the fuck…. Ma isoleert hem aan alle kanten. Sociaal, financieel. Hij moet stiekem mij bezoeken, want zij keurt het af. Hij mag niks alleen ondernemen, want dan heeft zij geen controle op wat hij zegt of hoort.

Het dringt te weinig meer tot hem door wat dit met mij doet. Dat kan hij niet meer overzien. Dat ik het respectloos vind. Dat dit niet kan. Hij voelt zich verdrietig dat ik niet meer kom. “Laat me niet verrekken” zei hij toen hij bij de auto stond. Dat deed me wat. Want ik laat hem verrekken inderdaad. Omdat ik het niet meer kan opbrengen ma nog onder ogen te komen. Ik hoopte dat zijn eigen kinderen de leegte konden vullen, maar hij mist mij en de kleinkinderen er niet minder om. Arm ding.<

Hoe erg

Na wat praten werd het hem wel helder dat ma de laatste jaren mij en mijn zus juist buiten de deur gehouden heeft in plaats van andersom. Zij hield ons buiten de deur, omdat ze bang was dat wij het hem zouden vertellen van de buitenechtelijke minnaar. Na wat praten snapte hij het. Denk ik. Hij weet nu dat het al jaren speelt. En dat ma veel kapot gemaakt heeft. Maar ja. Wat moet hij ermee. Hij kan er niks tegen beginnen. En hoe meer hij weet hoe erger het voor hem is eigenlijk.

Hij legt linken waaruit ik kon opmaken dat hij er niets van begrijpt in het grote geheel. Dat doet pijn. Pijn om te zien hoe hij achteruit gegaan is mentaal. Arme man. Hij heeft zijn hele leven keihard gewerkt om dit gezin te onderhouden. Wij stiefkinderen kwamen niets te kort als het aan hem lag. En nu heeft ma een bom onder het gezin gelegd en is hij ons kwijt en hij snapt maar half waarom. Arme ziel. Hij verdient beter dan dit. Het vreet aan hem dat ik niet gezien heb waar hij nu woont. Arme man. Het doet pijn. Dit verdient hij niet.

Loyaliteit

Na al die jaren is het voor mij als kind weer moeilijk. Weer de keuze van loyaliteit moeten maken. Ik kan hem niet laten stikken. Maar dan moet ik ma weer onder ogen komen. En die moet mij niet meer.

Hij vroeg “mag ik je wat vragen. Heb je weer contact met je vader” Tja ik ben maar surrogaat natuurlijk dus ik snap het wel”. En meer zei of vroeg hij er niet over. Geen verwijt. Geen ondervraging. We gingen er niet echt op door. Voelt hij zich afgewezen? Wijs ik hem af? Het doet me pijn. Deze man heeft zijn leven gegeven aan ons kinderen en mij nooit het gevoel gegeven er niet bij te horen. Hij verdient het de erkenning en waardering hiervoor te krijgen. Een schuldgevoel van loyaliteit zit op de andere kant van de wip mee te kijken. Wat zal je echte vader nu wel niet voelen. Ik zit er weer tussenin als kind. Je echte vader voelt zich nu vast afgewezen of is jaloers of vindt het pijnlijk. Het lijkt niet op te houden. Ik voel me schuldig naar mijn vader als ik mijn stiefvader de liefde en erkenning geef die hij verdient.

Mensen,… ik ben slechts het kind van deze mensen die ooit in scheiding lagen….

Ik wil graag een band opbouwen met mijn vader maar dat vind ik ook nog wat eng. Ergens loert de angst voor afwijzing. Vind hij me wel leuk genoeg? Ben ik wel geworden wat hij had gehoopt? Pas ik wel bij hem?

Ik ben een kind van gescheiden ouders…

Werk: Ik werk 32 uur per week in 5 dagen. Heb een oud huis gekocht waarin geklust moet worden en ik loop dus standaard achter de feiten aan in mijn huishouden. #opgevenisgeenoptie. Kernwoorden: accepteren wat is, loslaten (daar is ie weer), humor, liefde, respect.

Lees ook de andere blogs van Loes.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = zevenentwintig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.