Menu

Deel 2: Hoe voorkom je een tweede scheiding? Loslaten als stiefouder

1 reactie
vrouw met controle, loslaten als stiefouder

Laat los wat je niet kunt controleren

Als je partner kinderen heeft die niet van jou zijn, bevind je je vaak in een situatie die je niet helemaal zelf hebt gekozen. Je bent niet alleen een partner, maar ook een stiefouder, met een dynamiek waar je geen directe invloed op hebt. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt en je relatie opnieuw op de klippen loopt?

In deze blog wil ik je meenemen in een belangrijk inzicht dat ik zelf als bonusmoeder heb opgedaan: 

je hoeft niet alles te controleren.

De controle loslaten is geen falen

Misschien herken je dit: je hebt een duidelijke visie over hoe de dingen zouden moeten gaan. Je wilt harmonie in huis, duidelijke afspraken en vooral een eerlijke verdeling van aandacht. Maar de realiteit? Die is vaak heel anders. Kinderen hebben hun eigen behoeften, je partner heeft een verleden, en soms lijkt het alsof iedereen een andere taal spreekt.

Ik weet hoe verleidelijk het is om het heft in eigen handen te willen nemen. Want als jij het niet regelt, wie dan wel? Maar weet je wat? Controle willen houden over alles en iedereen put je uit. Het kost bakken energie en zorgt vaak alleen maar voor frustratie.

Het loslaten van controle betekent niet dat je faalt. Het betekent dat je accepteert dat sommige dingen nu eenmaal anders lopen dan jij in gedachten had. En dat is oké.

Wat kun je wél loslaten?

1. De opvoeding van de kinderen van je partner.

Als bonusmoeder voel je misschien de verantwoordelijkheid om “mee te helpen” in de opvoeding. Maar onthoud: jouw rol is niet die van een ouder. Laat je partner de leiding nemen in de opvoeding van zijn of haar kinderen. Dit haalt druk van je schouders én voorkomt wrijving.

2. De relatie tussen je partner en de ex.

Dit is misschien wel het moeilijkste los te laten. Maar de dynamiek tussen je partner en zijn of haar ex is iets waar jij geen invloed op hebt. Probeer het niet te veranderen. Focus in plaats daarvan op wat jij kunt doen om jouw relatie met je partner sterk te houden.

3. De verwachtingen van anderen.

Misschien voel je de druk om de perfecte partner en bonusmoeder te zijn. Om altijd begripvol en geduldig te zijn, en om meteen een hechte band met de kinderen van je partner te hebben. Maar je hoeft niet perfect te zijn. Geef jezelf de ruimte om te groeien in je rol, zonder je te laten leiden door wat anderen van je vinden.

Wat kun je wél controleren?

Het loslaten van controle betekent niet dat je geen invloed hebt. Het betekent dat je je energie richt op de dingen die binnen jouw bereik liggen, zoals:

Jouw reacties. Je kunt niet altijd kiezen wat er gebeurt, maar je kunt wel kiezen hoe je reageert.

Jouw grenzen. Zorg goed voor jezelf door duidelijk te zijn over wat voor jou werkt en wat niet.

Jouw relatie met je partner. Investeer in jullie verbinding en blijf open communiceren over wat jullie nodig hebben.

Het cadeau van loslaten als stiefouder

Toen ik zelf leerde loslaten, ontdekte ik dat er iets moois gebeurde. Het bracht rust. Zowel voor mij als voor de rest van het gezin. Dingen die eerst als een onmogelijke uitdaging voelden, kregen ineens de ruimte om zichzelf op te lossen.

En weet je wat het mooiste is? Door los te laten, geef je jezelf én je gezin de kans om te groeien. Je hoeft niet alles in de hand te houden om een liefdevolle, sterke relatie te hebben. Soms begint ware verbinding juist daar waar je de controle durft los te laten.

Lieve stiefouder, weet dat het oké is om niet alles perfect te doen. Het is oké om soms los te laten. Want juist in die momenten geef je jezelf de kans om vanuit rust en vertrouwen te bouwen aan een sterk gezin en een liefdevolle relatie.

Wat is het eerste dat jij los durft te laten? Laat het me weten in de reacties!

Liefs,

Marieke
Marieke Rutten

Gezinstherapeut en Bonusmoeder Expert

Lees ook de andere blogs van Marieke.

REACTIES

Triene-Mie Le Compte - 20 dec 2024

Dag, Marieke. Dankjewel voor je mooie blog. Ik kwam 12 jaar geleden in mijn nieuwe gezin en ben ondertussen zes jaar getrouwd met mijn tweede man. Hij heeft twee dochters die nu 33 en 36 zijn. Ik heb vanaf Dag 1 geprobeerd een plusmama te zijn voor hen, maar hoewel onze relatie wel oké is, wordt het ook niet meer dan dat. Vorige week besliste ik het los te laten. Jouw artikel is een hart onder de riem. Dankjewel hiervoor. Warme groeten,

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + = 7




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.