Menu

Mag je bij scheiding geld van de gezamenlijke rekening overboeken?

1 reactie
bij scheiding geld van de gezamenlijke rekening overboeken

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen: Mag mijn toekomstige ex zonder overleg grote bedragen van de gezamenlijke rekening overboeken?

Mijn vrouw is een paar maanden geleden bij mij vertrokken en woont sinds deze tijd bij haar ouders. Binnenkort gaat zij een woning huren. Nu heeft zij zonder afstemming, overleg en overeenstemming met mij (getrouwd in gemeenschap van goederen) per maand € 500 van een (onze) rekening afgehaald en tot nu toe dus € 2000 overgemaakt naar haar ouders.

Dit bedrag is nergens op gebaseerd. Los van het feit dat ik hier het niet mee eens ben vind ik het bedrag per maand buitensporig hoog. Wat vinden jullie hiervan? En wat zou wel redelijk zijn om als kost aan haar ouders te betalen? Ik vermoed dat haar ouders dit bedrag gaan reserveren en na de scheiding terugbetalen aan haar dochter (mijn vrouw dus).

Het antwoord van Alicia de Zinger van De Boorder Advocaten luidt als volgt:

U schrijft dat u in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Dit betekent dat u en uw partner beiden op gelijke voet bevoegd zijn om uw gemeenschappelijk vermogen te besturen. Uw partner mag dan ook gelden van de gezamenlijke bankrekening afhalen of overschrijven, zonder in beginsel hiervoor verantwoording te moeten afleggen.

Verspillen of lichtvaardig schulden maken

Dit houdt echter niet in dat zij zomaar geld mag ‘wegsluizen’. De wet bepaalt dat, indien een tussen de echtgenoten bestaande gemeenschap van goederen door één van hen is benadeeld doordat hij of zij lichtvaardig schulden heeft gemaakt of goederen van de gemeenschap heeft verspild, deze echtgenoot gehouden is de aangerichte schade aan de gemeenschap te vergoeden.

Met lichtvaardig en verspillen wordt bedoeld dat er sprake moet zijn van opzettelijk benadelen dan wel zonder enige redelijke grond gemeenschappelijke goederen opmaken. Dit geldt echter alleen voor de periode van zes maanden voorafgaand aan de echtscheidingsprocedure.

In dit geval doet zich de vraag voor of uw partner de goederen van de gemeenschap heeft verspild door maandelijks € 500 over te maken van de gezamenlijke rekening naar haar ouders.

Kostgeld

U vraagt daarbij wat een redelijk bedrag is voor ‘kostgeld’. Deze vraag kan ik echter niet voor u beantwoorden. Elke situatie is namelijk verschillend. Denk aan verschillende personen, inkomens, lasten en verbruik.

Benadeling gemeenschap

Daarbij wens ik nog op te merken dat indien uw partner kan aantonen dat het bedrag ad € 500 per maand een redelijk bedrag is, nu dit is opgegaan aan de kosten van haar levensonderhoud, dit naar verwachting niet snel als een benadeling van de gemeenschap zal worden gezien.

REACTIES

Dolf Van der Steeg - 5 sep 2019

Ja partner heeft recht op de helft van het bedrag wat op de gezamenlijke rekening staat Dus 500 per maand is een normaal bedrag. Ik weet niet of beide partners kostwinners zijn. Is de man alleenverdiener dan is hij straks meer kwijt aan zijn ex vrouw ivm partner alimentatie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 7 = elf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend Wat nu? Je loopt over van verdriet, woede en onbegrip. Marloes geeftLees verder > Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend.
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.