Menu

Mag je bij scheiding geld van de gezamenlijke rekening overboeken?

14 reacties
bij scheiding geld van de gezamenlijke rekening overboeken

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen: Mag mijn toekomstige ex zonder overleg grote bedragen van de gezamenlijke rekening overboeken?

Mijn vrouw is een paar maanden geleden bij mij vertrokken en woont sinds deze tijd bij haar ouders. Binnenkort gaat zij een woning huren. Nu heeft zij zonder afstemming, overleg en overeenstemming met mij (getrouwd in gemeenschap van goederen) per maand € 500 van een (onze) rekening afgehaald en tot nu toe dus € 2000 overgemaakt naar haar ouders.

Dit bedrag is nergens op gebaseerd. Los van het feit dat ik hier het niet mee eens ben vind ik het bedrag per maand buitensporig hoog. Wat vinden jullie hiervan? En wat zou wel redelijk zijn om als kost aan haar ouders te betalen? Ik vermoed dat haar ouders dit bedrag gaan reserveren en na de scheiding terugbetalen aan haar dochter (mijn vrouw dus).

Het antwoord van Alicia de Zinger van De Boorder Advocaten luidt als volgt:

U schrijft dat u in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Dit betekent dat u en uw partner beiden op gelijke voet bevoegd zijn om uw gemeenschappelijk vermogen te besturen. Uw partner mag dan ook gelden van de gezamenlijke bankrekening afhalen of overschrijven, zonder in beginsel hiervoor verantwoording te moeten afleggen.

Verspillen of lichtvaardig schulden maken

Dit houdt echter niet in dat zij zomaar geld mag ‘wegsluizen’. De wet bepaalt dat, indien een tussen de echtgenoten bestaande gemeenschap van goederen door één van hen is benadeeld doordat hij of zij lichtvaardig schulden heeft gemaakt of goederen van de gemeenschap heeft verspild, deze echtgenoot gehouden is de aangerichte schade aan de gemeenschap te vergoeden.

Met lichtvaardig en verspillen wordt bedoeld dat er sprake moet zijn van opzettelijk benadelen dan wel zonder enige redelijke grond gemeenschappelijke goederen opmaken. Dit geldt echter alleen voor de periode van zes maanden voorafgaand aan de echtscheidingsprocedure.

In dit geval doet zich de vraag voor of uw partner de goederen van de gemeenschap heeft verspild door maandelijks € 500 over te maken van de gezamenlijke rekening naar haar ouders.

Kostgeld

U vraagt daarbij wat een redelijk bedrag is voor ‘kostgeld’. Deze vraag kan ik echter niet voor u beantwoorden. Elke situatie is namelijk verschillend. Denk aan verschillende personen, inkomens, lasten en verbruik.

Benadeling gemeenschap

Daarbij wens ik nog op te merken dat indien uw partner kan aantonen dat het bedrag ad € 500 per maand een redelijk bedrag is, nu dit is opgegaan aan de kosten van haar levensonderhoud, dit naar verwachting niet snel als een benadeling van de gemeenschap zal worden gezien.

Lees ook de andere blogs van De Boorder Advocaten.

REACTIES

Dolf Van der Steeg - 5 sep 2019

Ja partner heeft recht op de helft van het bedrag wat op de gezamenlijke rekening staat Dus 500 per maand is een normaal bedrag. Ik weet niet of beide partners kostwinners zijn. Is de man alleenverdiener dan is hij straks meer kwijt aan zijn ex vrouw ivm partner alimentatie.

Ruud genaaid - 23 okt 2019

Als je een en-of rekening hebt, en je vrouw is constant bezig rekeningen te betalen waarvan jij niets af weet, en waar ze totaal geen informatie of verantwoording aflegd, dan is het echt echt lastig. Om te zeggen dat een van de partners een free-for-all heeft is helemaal fout. Er is nl geen controle binnen de bank rekening. Het hangt af van de morele stand van de partners. Ik had een probleem waarbij onze internet spaarrekenng werd gebruikt om allerlei onbekende rekeningen te betalen. Juist op het moment dat alles ' betaald was' , werd er ineens een extra 2500 euro van de en-of rekening gestort op de prive rekening met uitleg ' ja, er moesten 2 nieuwe fietsen gekocht worden en een reparatie op een bakfiets'. Dat is niet alleen duur, maar het probleem met storten naar de prive rekenng is dat alles ineens ' geheim' is. Maw zonder verantwoording. Ze kon lekker haar gang gaan. Ik werd er knettergek van en heb op ten duur de en-of rekening laten sluiten. Dat gaf tijdelijke rust. Nu hoor ik dat ze de bank voor de rechter gaat sleuren omdat de bank niet de en-of rekening eenzijdig had mogen sluiten.De en-of rekening was origineel mijn rekening en werd over de jaren een en-of rekenng. Ik was dus de hoofd eigenaar.

Maris19 - 29 mei 2020

Als ik zoiets lees, denk ik altijd. Snel de rekening delen en ieder zijn eigen rekening. Geen en/of rekening meer.

Lyn - 27 jun 2020

Hoe zit het dan wanneer er een zakelijke rekening is, waar ik ineens niet bij mag komen, zonder reden, zonder uitleg, geen schulden. We hebben niet een en/of privé rekening, maar ik kan gewoon in de privé-rekening van mijn man komen als ik geld nodig had. En daar wordt niets meer op gestort, en mag ik vanuit het niets mijn hand ophouden.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 29 jun 2020

  Beste Lyn, geen en/of rekening en alleen een privé rekening op naam van je man? Dat klinkt alsof het tijd wordt om voor je eigen belangen op te komen! Zoek een advocaat die jouw belangen behartigt bij de scheiding. Of ga met een mediator erbij met je man om tafel zitten en maak afspraken over de kosten van levensonderhoud tijdens de scheiding. Check ook eens onze online training 'Ik ga scheiden', dat is misschien precies waar je nu behoeft aan hebt. Sterkte en succes!

M. Van Houten - 17 nov 2020

Hoe zit het als je niet getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt, maar wel een gezamenlijke rekening en je (ex) vriendin hier een groter bedrag vanaf haalt, dan dat ze heeft gestort? Wat kan ik daarmee doen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 19 nov 2020

  Hierbij de reactie van De Boorder Advocaten: Een gezamenlijke rekening kan een zogenaamde en/of-rekening zijn of een zogenaamde en/en-rekening. Ik ga er vanuit dat u een en/of-rekening heeft. Bij een en/of-rekening kunnen beide rekeninghouders geld op de rekening zetten en geld van de rekening afhalen. Voor het verrichten van betalingen/overboekingen door de ene rekeninghouder is geen toestemming nodig van de andere rekeninghouder. Dit betekent dat een rekeninghouder bevoegd is om zonder toestemming van de ander (grote) bedragen aan de gezamenlijke rekening te onttrekken. Hierbij geldt geen beperking tot de inleg van het bedrag door de desbetreffende rekeninghouder. Wel geldt dat de bank een zorgplicht heeft op grond waarvan de bank in beginsel niet mag uitbetalen aan de een zonder instemming van de ander als er wetenschap is van het beëindigen van de relatie. U kunt hierover contact opnemen met uw bank ter voorkoming van een soortgelijke situatie in de toekomst. Voor reeds aan de bankrekening onttrokken bedragen heeft u, nu de ene rekeninghouder bevoegd is gelden aan de rekening te onttrekken zonder toestemming van de ander, in beginsel geen recht op vergoeding van het teveel onttrokken bedrag. Het advies is daarom om hier bij de afwikkeling van de aandacht aan te besteden en overleg te voeren over een eventuele teruggave van gelden die de ene rekeninghouder heeft opgenomen en waar de andere rekeninghouder het niet mee eens is.

  Dion - 13 okt 2022

  bestaat zo'n en/en-rekening nog kan er naast een betekenis namelijk niks over vinden.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 13 okt 2022

  Beste Dion, Dat zul je aan je bank moeten vragen. Dat verschilt namelijk per bank.

Tamara - 14 jan 2021

Mijn ex heeft zijn salaris van toen we samen waren laten storten nadat rekeningen los gekoppeld waren . Maar nog niet gescheiden Hij heeft bewust 9000 euro nadien laten storten kan ik hier nog iets mee ?

Pascal - 10 mei 2021

In aanloop van de scheiding gaat mijn toekomstige ex partner al een woning huren. Heb ik dan recht op vergoeding van deze gemaakte kosten als we gescheiden zijn en ons huis is verkocht. Voorbeeld: de periode totdat alles rond is is 6 maanden. huur 900 X 6 = 5400 Inrichting 3000 Totale kosten 8400 euro Na verkoop woning blijft er 40.000 over, is dan de verdeling 28400 voor mij en 11600 voor m’n ex

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 10 mei 2021

  Het antwoord van alimentatiewijzer: Dit zijn altijd lastige zaken. In principe is het zo dat jouw toekomstige ex natuurlijk ook nog verantwoordelijk is voor de helft van de hypotheeklasten van jullie koopwoning. Het is belangrijk hier ook rekening mee te houden. Maak samen duidelijke afspraken over wie wat betaalt. De kosten van de huurwoning vallen bij een huwelijk in gemeenschap van goederen nog gewoon in de gemeenschap zolang de scheiding nog niet rond is. Maar ook hier kunnen jullie onderling bepaalde afspraken over maken. Hier zijn jullie vrij in. Misschien kunnen jullie afspreken dat jij de hypotheek op je neemt en jouw ex de kosten van de huurwoning om op die manier de boel goed te verdelen… Heel veel succes!

A - 11 aug 2022

‘Manlief’ vond het vanavond na een zeer chagrijnige bui, leuk om al ons geld €30.000,00 spaargeld van ons beiden, naar zijn eigen rekening over te maken. We zijn getrouwd, huwelijkse voorwaarden. Ik ben verdrietig en ik heb geen idee wat ik moet doen? Dit is toch diefstal?

T - 10 feb 2023

Er is mij ook zo'n naaistreek geleverd. 27.500,- van de en/of rekening gehaald, na scheiding Wat ook nog eens uit een belegging kwam die op ons beider naam stond. Lijkt ook op diefstal?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.