Menu

Mijn moeder had geen respect voor mijn grenzen, kind van gescheiden ouders Alexandra

4 reacties
kind van gescheiden ouders

Als kind had ik al veel behoefte aan mijn eigen plek. Mijn kamer was mijn veilige plek en gelukkig hoefde ik daar nooit voor te vechten. Sterker nog, het was vrij onbewust.

Toen mijn vader het huis verliet zat mijn moeder in de put. Een put waar ze nooit helemaal 100% uitgekomen is, want de vrouw die er uit kwam was in eerste instantie erg verbitterd.

Weinig respect voor mijn grenzen

Mijn moeder had weinig respect voor mijn grenzen. Ik kon nergens goed mijn verdriet en boosheid over de situatie kwijt dus zat graag alleen op mijn kamer.

Bijna dagelijks kreeg ik hier opmerkingen over en wilde ze dat ik beneden kwam zitten want anders was “zij alleen”.

Eenzame moeder

Het is achteraf begrijpelijk om als eenzame moeder terug te vallen op het enige kind in huis. Al helemaal omdat ze bijna geen vriendinnen had.

Echter heeft dit voor mij een litteken achtergelaten op het gebied van grenzen aangeven. Wat ik namelijk ook deed, mijn grenzen werden niet gerespecteerd.

Mijn vader is hier overigens ook nooit goed in geweest. Ik heb hem een periode niet gezien en in het begin kreeg ik berichten met dreigingen; “als je mij niet meer wilt zien, dan hou ik op met proberen”. Het was mijn behoefte en dus mijn grens om hem niet te zien. 

Impact op mijn leven

Nu ben ik 12 jaar verder en realiseer ik me dat dit nog steeds een impact heeft op mijn leven. Ik begrijp dat het lastig is om, wanneer je vol in emoties zit (vooral negatief) aan je kinderen te denken. Ik wil alleen adviseren om dat altijd te blijven doen.

Het gaat er namelijk vanuit een kind gezien niet om wat de ouder nodig heeft.

Het positieve van dit verhaal, ik ben me zeer bewust van mijn grenzen en kan hier ook steeds duidelijker over communiceren. Daarnaast heb ik nu wel een heleboel mensen om mij heen die mij ruimte geven en mijn grenzen respecteren. Hoe fijn is dat!

Af en toe denk ik nog terug aan dat meisje dat alleen op haar kamer zat, hopend dat ze met rust gelaten wordt. Want mijn moeder,  die heeft nog steeds moeite met het respecteren van andermans grenzen! 

Ik ben Alexandra, ik ben 28 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik wil graag een positieve draai geven aan alles wat ik meegemaakt hebt. Mijn ouders hebben jarenlang een vechtscheiding gehad waar mijn zus, broer en ik in het midden van hebben gezeten. Ik heb hiervoor veel hulp gehad, therapie, coaching en lieve vrienden en een partner. Inmiddels kan ik ook echt zeggen dat ik er een goede weg in heb gevonden en dat ik ook eindelijk van veel zorgen af ben. Ik kan veel tips en ervaringen delen omdat ik in de afgelopen jaren veel heb meegemaakt zoals dus ruzies, maar ook een samengesteld gezin.

Lees ook de andere blogs van Alexandra.

REACTIES

nikkie - 10 aug 2020

Wat fijn dat je nu mensen om je heen hebt die jou wel die ruimte geven en jouw grenzen respecteren. Bij het lezen van jouw blog mest ik direct aan dit nummer denken van Kelly Clarkson- Because of you. Ik kan geen link plaatsen maar de tekst van dit lied geeft precies weer wat jij hier beschrijft en ook de impact die het op latere leeftijd nog heeft.

    Alexandra - 12 aug 2020

    Wat bijzonder dat je dat nummer noemt; altijd als ik dat liedje hoor dan moet ik daar ook aan denken.

nikkie - 12 aug 2020

Ah jij kent het lied ook, ik ken dit lied al lang en dit zou ik na mijn scheiding niet laten gebeuren voor mijn kinderen. Nu ligt mijn scheiding al heel wat jaren achter mij maar ik krijg nog steeds kippenvel van dit lied, met zoveel emotie gezongen, zo'n belangrijke boodschap. Ik blijf dit lied ook doorgeven aan net scheidende mensen. Jouw verhaal en het verhaal van vele kinderen zitten in dit lied, het blijft me raken en ik zal de boodschap blijven proberen door te geven. Wat ik mooi vind om te lezen is dat jij jouw weg uiteindelijk gevonden hebt.

    Alexandra - 24 aug 2020

    Dankjewel Nikki.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.