Menu

Als je ‘nee’ zegt tegen de andere ouder, zeg je ook ‘nee’ tegen de helft van je kind

5 reacties
nee tegen de andere ouder

In mijn coachpraktijk kom ik vaak de worsteling van ouders tegen met betrekking tot de overdracht van de kinderen. Hoe doe je dat als de ene ouder de andere ouder niet wil zien? Of als allebei de ouders elkaar niet willen zien? Zo had ik deze week drie ouders los van elkaar in de coaching die al een aantal jaren niet comfortabele overdrachtsmomenten ervaren. Hun ex-partners en zij proberen elkaar zoveel mogelijk te vermijden. Wat is het gevolg? De overdrachtsmomenten op school lijken ideaal. De ene ouder brengt de kinderen voor school en de andere ouder haalt de kinderen op na school. Maar wat nu als op de wisseldag geen school is? Dan slaat de paniek toe en komen bizarre situaties voor. 

Hierbij een paar voorbeelden:

 • De kinderen (< 10 jaar)  worden om de hoek bij moeder afgezet en moeten het laatste stuk zelfstandig lopen met hun spulletjes.
 • Als vader de kinderen komt halen bij moeder is hij structureel 10-20 minuten te laat, waardoor de kinderen nog maar even wachten met het aantrekken van hun schoenen en jas. Bij binnenkomst van vader is er altijd stress en wordt moeder verweten dat “de kinderen nooit klaar staan”. Vervolgens worden de kinderen opgejaagd om snel in de auto plaats te nemen, waarna vader in een veel te hoge snelheid de woonwijk uitrijdt.
 • Moeder haalt de kinderen bij vader op en weigert het terrein op te lopen. Ze wacht bij de weg tot de kinderen aan komen lopen.
 • Bij binnenkomt bij vader begint moeder opmerkingen te maken over spulletjes van de nieuwe vriendin van vader die ze ziet liggen. Hierbij worden verwijtende en lelijke opmerkingen gemaakt. Uiteindelijk loopt het uit op een handgemeen waar de kinderen getuige van zijn.

Dit zijn slechts een paar praktijkvoorbeelden van ouders die niet weten hoe ze zich moeten gedragen op de overdrachtsmomenten. Vaak ligt veel emotie aan dit gedrag ten grondslag. Het eigenbelang staat voorop. Het is een strijd tegen de andere ouder. Zelfs jaren na de scheiding komen deze situaties voor. Maar wat doet dit met hun kind(eren)? Hoe liggen zij ’s avonds in hun bedje als ze terugdenken aan dat moment? Wat gaat er in het kind om als papa en mama elkaar niet willen zien en spreken? 

In mijn coaching leer ik ouders (in 1 op 1 gesprekken) eerst met hun emoties om te gaan, zodat ze vanuit neutrale emotie gaan functioneren en communiceren. Vervolgens leer ik ze hoe ze het beste als ouders kunnen gaan samenwerken om de lading van het overdrachtsmoment af te halen. Want als je ‘nee’ zegt tegen de andere ouder, zeg je eigenlijk ‘nee’ tegen de helft van je kind. Je kind houdt namelijk zowel van papa als van mama.

10 tips voor ouders om beter samen te werken in de begeleiding van hun kind(eren)

 1. Weet wat je kind doormaakt tijdens en na de scheiding, welke risico’s de kinderen lopen, welke signalen ze afgeven en waar je rekening mee moet houden.
 2. Neem verantwoordelijkheid voor het verwerken van jouw emoties en zoek hulp van een scheidingscoach als je merkt dat je steeds in woede-verdriet of frustratie vervalt of in ruzies met de andere ouder.
 3. Voorkom parentificatie of overdreven zorg van je kind, door niet in een slachtofferrol te vervallen of je te veel te laten troosten door je kind, maar door jouw kind steeds kind te laten blijven. Blijf dezelfde ouder die ze altijd hebben gekend. Ga niet compenseren!
 4. De manier waarop jij omgaat met je boosheid, teleurstelling, angst en de veranderingen tijdens en na de scheiding geeft aan hoe jij jouw kind leert om dat te doen. In die zin spiegelen jullie elkaar.
 5. Schakel professionele hulp van een scheidingscoach of andere professional in als je merkt dat je kinderen vastlopen of moeite hebben met verwerken.
 6. Behandel de andere ouder als de vader/moeder van je kinderen en niet als je ex-partner. Dit zorgt ervoor dat je minder snel in conflicten belandt en dat je het belang van de kinderen voorop kunt stellen.
 7. Communiceer NOOIT via je kinderen, maar neem rechtstreeks contact met de vader/moeder van je kinderen als je iets wilt vragen of delen over de kinderen.
 8. Betrek je kinderen NOOIT en TE NIMMER in een ruzie met hun vader of moeder, ga niet argumenteren, stem verheffen of luidkeels ruzie maken, dit is een vorm van kindermishandeling waar je kinderen jaren last van hebben en die verandert wie ze zijn.
 9. Je hebt samen voor de kinderen gekozen, blijf dat na de scheiding ook doen. Je kind bestaat namelijk voor 50 procent uit de andere ouder.  Iedere belediging of zwartmakerij aan het adres van de andere ouder wordt ook door je kind gevoeld. Kinderen reageren op gevoel en non-verbaal gedrag en niet alleen op wat je letterlijk zegt. Verwerk je negatieve gevoelens over de andere ouder en richt je op de positieve eigenschappen, dit helpt je kind!
 10. Zorg voor soepel lopende en voor kinderen zoveel mogelijk comfortabele overdrachtsmomenten. Dit zijn belangrijke momenten waarbij ze mama en papa als ouders zien functioneren. Hoe mooi is het dan als dat vanuit SAMENWERKING gaat? Dit zal de kinderen veel vertrouwen geven.

Samenwerking tussen ouders is van groot belang voor je kind(eren). Het lijkt misschien een onhaalbare kaart, maar je kunt het echt leren. Kinderen zijn kinderen en ouders zijn volwassenen. Als twee volwassenen echt het beste voor hun kind(eren) willen, dan is het mogelijk om goed samen te werken. En goed samenwerken kun je leren in een coachtraject van een scheidingscoach. Als je daar meer over wilt weten kun je contact met mij opnemen voor een vrijblijvend intakegesprek. Ik ben te bereiken op telefoonnummer 06-53469929.

Edwin Beijersbergen

Succesvol Scheiden Nederland

REACTIES

Profielfoto van Fien

Fien - 3 dec 2019

Het lastige is dat je in Nederland niemand kan dwingen hulp te zoeken bij onverwerkte rouw en de boze ouder dus eeuwig in de boosheid en wrok kan blijven hangen met dito gedrag en er geen jeugdzorginstantie dan je kinderen beschermd.

Lieke - 3 dec 2019

Je moet wel haast perfect zijn om nooit eens uit je slof te schieten...

Frances - 4 dec 2019

Super Edwin ! Dank voor je bijdrage

Profielfoto van Jan Willem

Jan Willem (gastheer) - 5 dec 2019

Ik vind Nee zeggen tegen ex ook Nee tegen je kinderen niet helemaal juist. Ik snap je punt maar zie het zelf iets anders. Zo zeg ik de laatste tijd wat vaker nee, of ben ik minder meegaand dan ik de afgelopen jaren ben geweest. Dit is echter omdat ex er lang gebruik van heeft gemaakt (Ik die altijd maar zoveel mogelijk tegemoet kwam om ruzie te voorkomen zonder tegemoetkoming van andere kant). Dus in zekere zin snap ik je, en in zekere zin ook weer niet ;) Wel mooi om te lezen dat ik het goed doe mbt. communicatie met ex en kids daar niet in te betrekken. Gebeurd soms vast wel, zeker bij mn oudste kinderen maar zo min mogelijk!

  Iris - 8 dec 2019

  Ik denk dat hij nee bedoelt in lijn met 'afwijzing' van de andere ouder als persoon. Jij bedoelt misschien meer nee met betrekking tot het aangeven van je grenzen? Dat is een ander soortig nee. Zo lees ik het in elk geval.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × = dertig zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.