Menu

Niet getrouwd maar wel een scheiding

uit elkaar gaan

We weten dat ruim een derde van de huwelijken die in Nederland worden gesloten, eindigen in een scheiding. Maar hoe zit dat met stellen die samenwonen, samen kinderen hebben, een samenlevingscontract hebben of misschien zelfs geregistreerd partner zijn? Die gegevens zijn minder bekend.

Wel weten we dat ook voor hen geldt dat bij een scheiding, het uit elkaar gaan, heel wat komt kijken. Zeker als er bij samenwonen sprake is van gezamenlijke bezittingen, een eigen huis of kinderen. Een scheidingscoach kan helpen om de afspraken op papier te krijgen.  

Wat zijn nou de verschillen?

Voor het beëindigen van een huwelijk moeten partners altijd naar de rechter, ontbinding van een geregistreerd partnerschap kan via een advocaat of notaris. Een samenlevingscontract beëindigen gebeurt automatisch wanneer partners niet meer samenwonen. Om er zeker van te zijn, kun je een aangetekende brief naar je ex-partner sturen waarin je eenzijdig het contract beëindigt. 

Verschil tussen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Maar wat is nou het verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Als het gaat om rechten en plichten ten opzichte van elkaar dan gelden deze automatisch voor ‘geregistreerde partners’.

In een samenlevingscontract is hierover niets opgenomen en moet je het zelf toevoegen. Datzelfde geldt voor ‘gemeenschap van goederen’. Het geldt automatisch bij een partnerregistratie, maar als je deze afspraak wil in een samenlevingscontract moet je dit specifiek op laten nemen.

Het belangrijkste verschil ontstaat als je kinderen hebt:

Bij een samenlevingscontract ligt het ouderlijk gezag automatisch bij de moeder, terwijl dit bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap bij vader en moeder ligt.

Bij samenleven, al dan niet met een contract, moet een vader het kind erkennen zodat juridisch vaststaat dat het kind een wettelijk kind is van de moeder en van de vader. Daarnaast moet gezamenlijk gezag worden geregeld.  

Als ‘samen’ niet meer gaat

Als jullie uit elkaar willen, kan een scheidingscoach heel goed helpen. Ook als je niet getrouwd bent! We kunnen jullie helpen met zaken als jullie huis, bezittingen, schulden en kinderen.

Eigen woning

Bij een eigen woning geldt bij een geregistreerd partnerschap hetzelfde als bij een huwelijk. Als je samen het huis hebt gekocht, ben je beiden eigenaar.

Bij samenwonen, met of zonder samenlevingscontract, heb je het koopcontract van het huis nodig om te zien wie de eigenaar is. In de hypotheekacte is bovendien terug te vinden wie verantwoordelijk is voor de hypothecaire lening.

Andere bezittingen

Voor andere bezittingen dan het huis geldt dat als je voor 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan dat er automatisch sprake is van ‘gemeenschap van goederen’. Na deze datum geldt hiervoor een beperking.

Bij een samenlevingscontract kan deze gelijke verdeling specifiek zijn opgenomen. Net als bij samenwonen geldt anders dat je eigenaar blijft van je eigen spullen. Alleen hetgeen je samen hebt gekocht, moet dan verdeeld worden. Net als bij bezit gaan we ook bij schulden na welke afspraken en verplichtingen de grondslag vormen voor de uiteindelijke verdeling. 

Ouderschapsplan

Bij gezamenlijk gezag moet een ouderschapsplan worden opgesteld en moeten er afspraken worden gemaakt over alimentatie. Sommige onderwerpen zijn verplicht, anderen kun je zelf bepalen.

Een ding is zeker, voor de kinderen wil je het goed regelen. Wij adviseren dan ook dit plan altijd vast te leggen bij een advocaat die het kan laten bekrachtigen door een rechter. Ook een notariële akte behoort tot de mogelijkheden. 

Of je nou getrouwd bent of niet, uit elkaar gaan, kun je maar één keer goed regelen. Dat geeft ruimte om weer een nieuwe start te maken!

Annegien Hanemaaijer

Onze Scheidingscoach

Lees ook de andere blogs van Annegien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = zeventig twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.