Menu

Omgaan met stress tijdens scheiding, 5 tips

2 reacties
omgaan met stress tijdens scheiding

Een scheiding staat hoog in de stressmeter, vaak na het overlijden van een dierbare en het hebben van een jeugdtrauma. Scheiding is dus een van de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven van een mens. Dat stress en in het bijzonder langdurige stress niet gezond is, weten we allemaal. Juist in een stressvolle tijd zoals een scheiding waar je samen met je ex-partner redelijke afspraken moet zien te maken, is het zaak dat je zo goed mogelijk voor jezelf blijft zorgen. Hoe kun je omgaan met stress gedurende de scheiding, zodat je gezonder en rustiger door de moeilijke tijden komt?

Omgaan met stress tijdens het scheidingsproces, vijf tips:

  1. Zorg ervoor dat je een goede uitlaatklep hebt

Zoek een groep met gelijkgestemden waar je je emoties kwijt kunt en met wie je ervaringen kunt delen. Zoek een coach, een therapeut of een gesprekspartner als je meer behoefte hebt aan individuele aandacht. Aan mijn mediationtafel hoor ik steeds vaker dat cliënten tijdens het scheidingsproces een coach hebben of een therapeut en aan de mediationtafel is dat in positieve zin merkbaar.

  1. Ga dingen doen waar je een goed gevoel van krijgt en die ook in fysieke zin gezond voor je zijn

Neem bewust tijd voor jezelf, lees tijdschriften waar je ontspannen van wordt, ga wandelen/fietsen met een vriend of vriendin, ga sporten en eet vooral gezond. In een stressvolle periode zijn we geneigd om te gaan ‘snacken’ en dus ongezond te eten en te drinken. Hoe begrijpelijk de hang naar suikers en alcohol gezien de situatie ook mag zijn, uiteindelijk krijg je er daarna alleen maar een slechter en ongezonder gevoel door. Het is beter om jezelf op die moeilijke momenten te omringen met dierbaren en positieve mensen, die naar je luisteren en die er voor je zijn.

  1. Doorleef het scheidingsproces

De emoties die je ervaart gedurende het scheidingsproces zijn veelal heftig en soms herken je jezelf niet meer. Dat er bij een scheiding emoties zijn, is natuurlijk volstrekt normaal. Het gaat erom dat je leert om te gaan met de emoties, dat je achterhaalt wat je zo boos en verdrietig maakt, dat je leert kijken naar jezelf en naar wat jouw aandeel is in het niet slagen van de relatie. Schakel indien nodig hulp in. Het op een goede manier doorleven van je emoties zorgt ervoor dat je na de scheiding beter verder kunt met je leven.

  1. Stel je verwachtingen bij over je ex-partner

Een scheiding haalt veel overhoop. Ook de verwachtingen die je hebt ten aanzien van je ex-partner. Een gevolg van het besluit om te gaan scheiden, is dat je vanaf dat moment, veelal onuitgesproken, op een andere manier met elkaar omgaat. Het beeld en de verwachtingen die je hebt van de ander zijn echter niet van de een op de andere dag bijgesteld. Het kan een bron zijn van meningsverschillen, die zelfs kunnen uitmonden in grote ruzies. Probeer je zo veel mogelijk bewust te worden van de verwachtingen die je hebt van de ander en onderzoek of die verwachtingen door de scheiding nog wel reëel zijn.

  1. Laat los en richt je op de toekomst

Een scheidingsproces is ingrijpend en het vergt veel om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Laat los waar je geen controle over hebt en focus je op hetgeen waar je wel controle over hebt. Richt je op je toekomst en ga doen wat voor jou belangrijk is.

Scheiden of uit elkaar gaan, zorgt voor veel stress. Dat is een gegeven, waar je weinig aan kunt veranderen. Je hebt echter wel invloed op de wijze waarop je kunt omgaan met stress, waardoor je op een betere en gezondere manier door het scheidingsproces kunt komen.

Wilt u op een redelijke en respectvolle wijze scheiden? U bent van harte welkom aan mijn mediationtafel.

mr.dr. Anna Soedira, geregistreerd MfN-mediator

Lees ook de andere blogs van Anna.

REACTIES

Amsterdam - Brabant - 29 mrt 2017

En als je 3 traumatische ervaringen binnen een jaar meemaakt ? Als eerst 1 van je ouders overlijdt, daarna je partner ineens wil scheiden en je daarna zelf je baan kwijtraakt , alles binnn een jaar tijd ? Gelden dan nog dezelfde "regels" als in dit artikel van de mediator ?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 30 mrt 2017

Dat is wel een hele heftige situatie Amsterdam-Brabant, trauma op trauma. Maar ook dan zouden deze handvaten je een beetje op weg kunnen helpen. Heel veel sterkte en succes!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.