Menu

Omgang met grootouders

omgang met grootouders

Nog geen grootouder maar ook geen kleinkind meer. Alle 4 mijn grootouders zijn al weer even geleden overleden. Ik ben dus een kleinwees.

Ik zag ze regelmatig, wekelijks en later zelfs dagelijks. Toen ik 13 was gingen we in de maalderij van mijn grootvader wonen. Ik vond het heerlijk. Wel de lusten bij opa en oma maar niet de lasten. Ik heb er mooie herinneringen aan.

Ik moest er weer aan denken naar aanleiding van het wetsvoorstel van het CDA. Een omgangsregeling tussen grootouders en kleinkinderen op basis van bloedband.

Omgang met grootouders

Bijzonder dat iedereen er iets van vindt. Ook wel logisch want het raakt ook bijna iedereen. Ik ben dan wel een kleinwees maar mijn kinderen hebben hun grootouders nog wel degelijk dus ik kan en mag er dan ook wat van vinden, vind ik zo.

“Kinderen hebben het al zo druk, hoe moet dat met allemaal verschillende omgangsregelingen naast elkaar”, is een veel gehoord geluid. En, “wat een verdriet voor grootouders als je je kleinkinderen niet meer kunt zien”.

Wie kent niet de eindeloze verhalen van grootouders over hun bijzondere kleinkinderen? Alles doen ze voor dat kleine spul, je kunt ‘t zo gek niet verzinnen. Het mooiste vind ik dat ze hun kleinkinderen vaak rust laten ervaren. Ze zijn ongelooflijk geduldig, kuieren urenlang door bossen, speeltuintjes en samen voeren de eendjes vet!

Rol van grootouders na een scheiding

Er is meerdere malen onderzoek gedaan naar de rol van grootouders in het leven van kleinkinderen. Kinderen geven hoge cijfers aan de band met hun grootouders. Opa’s en oma’s van moeders kant scoren bijna een 9 en die van vaders kant een 8,5. Maar als hun ouders gescheiden zijn wordt de waardering van de band met hun grootouders gemiddeld wel wat minder. Wanneer kinderen een goede band hebben met hun grootouders gaat het beter met ze. Hun welbevinden is groter, ze hebben minder problemen. Zeker de grootouders van moeders kant spelen daar een grote rol in. Het contact met deze grootouders, blijkt uit de cijfers, is vaak beter intact na de scheiding.

Natuurlijk kun je onderzoeksresultaten niet 1 op 1 op ieder kleinkind toepassen maar het zijn toch wel wezenlijke resultaten die tot een positieve bijdrage leiden in het leven van een kind. De omgang met grootouders is dus belangrijk.

Toch goed om ook bij stil te staan.

Het liefst aan de waterkant met wat brood voor de eendjes……

Nathalie Simons

omgang met grootouders

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.