Wist je dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden? Dit is vastgelegd in het kinderrechtenverdrag en houdt in dat kinderen hun mening mogen geven over beslissingen die over hen gemaakt worden. Ook moet de volwassene die beslist hun mening serieus nemen. Zo ook bij een scheiding. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kinderen betrekken bij dit soort volwassen zaken is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
Om te leren hoe er na een scheiding het beste geluisterd kan worden naar kinderen is de Universiteit Utrecht gestart met het onderzoek Luister!. Wil jij je ervaringen delen? Je kunt aan het onderzoek meedoen als je in de afgelopen 6 jaar uit elkaar ging met je ex-partner en samen kinderen hebt tussen de 8 en 18 jaar oud. Hieronder lees je meer over waarom het belangrijk is om hier onderzoek naar te doen en wat het onderzoek precies inhoudt.
De rol van kinderen bij beslissingen en afspraken
Als je uit elkaar gaat, moeten er veel beslissingen genomen worden, zoals over waar je gaat wonen en hoe jullie bezittingen verdeeld worden. Wanneer je minderjarige kinderen hebt, betekent een scheiding ook dat je een ouderschapsplan opstelt met je ex-partner. Hierin komen afspraken over hoe jullie de zorg, opvoeding en financiën rondom de kinderen gaan regelen. Ook zijn er allerlei dagelijkse zaken waarover besloten of afgestemd moet worden. Sommige ouders komen daar samen uit. Andere ouders komen tot afspraken met behulp van een mediator, advocaat of via een juridische procedure bij de rechtbank. Maar welke rol hebben kinderen bij het maken van afspraken en beslissingen?
Het recht van kinderen om gehoord te worden zie je op verschillende manieren terug in scheidingssituaties. Zo schrijft de wet voor dat je als ouder je kinderen moet betrekken bij afspraken in het ouderschapsplan die over hen gaan. En als je een juridische procedure aangaat, kan het zijn dat je kinderen worden uitgenodigd voor een gesprek met de rechter (een kindgesprek). Maar ook in een mediation of hulpverleningstraject kun je als ouder de vraag krijgen of je kinderen erbij betrokken mogen worden. Als ouder kunnen dit soort regels of verzoeken best ingewikkeld zijn.
De meeste ouders zullen het ermee eens zijn dat het belang van het kind voorop moet staan bij alle beslissingen die gemaakt worden rondom een scheiding. Voor sommige ouders betekent dit dat ze met de kinderen om de tafel gaan zitten, terwijl anderen hen hier misschien liever voor afschermen. En voor sommige ouders is het belangrijk dat een rechter of mediator van de kinderen zelf hoort hoe zij de scheidingssituatie ervaren, waar anderen dit niet nodig vinden of bang zijn dat het schadelijk is. Het Luister onderzoek brengt in kaart wat ouders denken, vinden en doen in dit soort situaties.
Het Luister onderzoek
In het onderzoek wordt gekeken in hoeverre kinderen meepraten over kleine en grote beslissingen, hoe dit gaat – thuis, en eventueel bij een mediator of rechtbank – en hoe ouders én de kinderen dit ervaren. Wat zijn voordelen van meepraten? En zijn er ook nadelen? Wat betekent meepraten voor hoe het met kinderen gaat na de scheiding? En verschilt dat nog per kind of per scheidingssituatie?
Om deze vragen te beantwoorden, zoekt de universiteit vaders, moeders én jongeren tussen de 8 en 18 jaar die nu of in de afgelopen 6 jaar een scheiding meemaakten. Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen: Online vragenlijsten voor ouders en jongeren, een online dagboek voor jongeren, en wie wil kan meedoen aan een interview of observatie. Jongeren krijgen voor elk onderdeel dat ze meedoen een cadeaubon ter waarde van €10.
Hoe meer gezinnen er meedoen, hoe beter we leren begrijpen hoe er na een scheiding het beste geluisterd kan worden naar kinderen. Met deze kennis kan er meer informatie, tips en betere hulp geboden worden aan jongeren, ouders en professionals die met gescheiden gezinnen werken. Wil jij daaraan bijdragen? Ga dan naar www.uu.nl/onderzoek/luister voor meer informatie en meld je aan. Wil je liever contact met de onderzoekers? Mail dan naar luister@uu.nl!
Zoë Rejaän
Universiteit Utrecht
Cathy - 7 mrt 2024
Was het maar zo'n feest....al jaren geven we bij instanties aan om "de stem van het kind" te laten horen, wat het kind graag zou willen. Antwoord: Helaas, kinderen tot 12 jaar hebben niks te willen of ergens wat van te vinden. Of er wordt niks mee gedaan! Het is vechten tegen de bierkaai.
Nieuwe Stap - 7 mrt 2024
Hoi Cathy, Daarom is de Universiteit van Utrecht gestart met dit onderzoek. Het is dus mooi wanneer je deel zou nemen aan het onderzoek dan kunnen jouw overwegingen meegenomen worden.
MD - 7 mrt 2024
Mijn kleinzoon weet met ruim 4 al exact wat hij wil en kan dat heel goed verwoorden, maar hij is overgeleverd aan wat volwassenen vinden wat hoort. Had best mee willen doen, maar pas niet in de doelgroep :-)