Menu

Oordelen zet aan tot een vechtscheiding, een compliment voor Marco Borsato… en Leontien

3 reacties
vechtscheiding Marco Borsato

Samen met 1.369.000 mensen heb ik het interview met Marco Borsato gezien.

Ik snap heel goed dat, als je zelf nooit te maken hebt gehad met vreemdgaan of een (vecht)scheiding, je van alles vindt van iemand die vreemdgaat of gaat scheiden. 

Zo was het voor mij ook voordat ik ging scheiden. Ik weet nu hoe het is om bedrogen te worden, dat is extreem pijnlijk. 

Dus ik snap ook heel goed dat als je bedrogen bent, je er wat van vindt.

Ik wil het opnemen voor Marco en Leontien

Toch wil ik het opnemen voor Marco Borsato en ook voor Leontien, ze zorgen er samen voor dat het geen vechtscheiding is geworden. Dat is niet makkelijk en dat doen ze heel goed. 

Wat zij meemaken gebeurt bij heel veel mensen, daarin is hun situatie niet bijzonder. De verbinding tussen man en vrouw wordt minder (dat kan verschillende redenen hebben), iemand wordt verliefd en/of gaat vreemd.

Het enige wat er bij Marco en Leontien bovenop komt is dat alles ook nog eens in de media breed uitgemeten wordt. Ik weet zeker dat iedereen die zelf een scheiding heeft meegemaakt en waarbij vreemdgaan een rol heeft gespeeld, er niet aan moet denken dat dan alles ook nog eens op straat ligt. Je zit per slot van rekening al in de kreukels.

Ingrediënten waardoor scheiding in vechtscheiding verandert

Zonder de media zijn er al genoeg ingrediënten waardoor dit kan uitlopen op een vechtscheiding.

De verbinding verliezen als liefdespartner, daar hebben beiden een aandeel in, wat niet betekent dat er per se geen liefde is tussen beiden. Alleen op partnergebied is er teveel afstand gekomen. Vaak is de intimiteit ook minder of zelfs weg, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Niet kunnen praten/ durven praten over dat er meer afstand is, maakt die afstand onbedoeld zelfs groter. De intentie is dan niet verkeerd, je wil de ander niet kwetsen en zelf heb je geen idee wat eraan te doen. 

Tel daarbij op, de drukte van de Famlie BV ( alles wat bij het runnen van een gezin hoort)en andere stressfactoren als financiële zorgen, ziekte, overlijden van dierbaren, problemen in gezin van herkomst, families die elkaar niet liggen, verhuizen, verbouwen, enz.

Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat er ruimte komt voor een ander.

Wat uiteraard niet betekent dat het een vrijbrief is om maar vreemd te gaan. 

‘De schuldige’

Het hebben van een affaire is en blijft de volledige verantwoordelijkheid van degene die vreemdgaat. De pijn voor de ander is extreem, wat de “vreemdganger” zich pas later realiseert, als hij of zij dat bij zichzelf toelaat, want dat is ook erg pijnlijk. En daardoor blijft het diepe besef van hoeveel pijn het de ander doet onderbelicht.

Als je geen geld hebt, maakt dat het niet “ok” om maar een bank te beroven. 

Toch wordt er vaak alleen in termen van dader en slachtoffer gekeken, als er sprake is van vreemdgaan. 

En “gelukkig” hebben we een schuldige want dat is steevast de vreemdganger. Kijk maar om je heen, zo gaat het. 

En ook nu met Marco en Leontien Borsato, Marco is de “schuldige”, de commentaren liegen er niet om. Daarbij komt ook nog eens dat niemand deze mensen echt kent, maar wel een oordeel heeft. 

Het vinden van de “schuldige” heeft weinig zin, daar kom je namelijk nooit uit en het zorgt voor veel strijd. 

Beiden hebben een aandeel

Als twee mensen uit elkaar groeien hebben beiden er een aandeel in. En vaak spelen omstandigheden mee waar je geen invloed op hebt. 

Niemand begint aan een relatie met het idee “we gaan uit elkaar en vreemdgaan is ok”.

En toch is er een ander in het spel bij 78% van de gevallen als stellen uit elkaar gaan.

Met keihard oordelen over de “vreemdganger” werken we een vechtscheiding in de hand. 

Onderliggende oorzaken

Het is veel belangrijker om naar de onderliggende oorzaken te kijken.

  • Wat gaat er in de dynamiek tussen partners mis, in welke patronen lopen ze vast?
  • Welke andere stressverhogende omstandigheden zijn er waardoor er spanningen zijn in de relatie?
  • De bak met ellende tussen partners is in de loop der jaren gevuld en moet geleegd worden. 
  • Welke rol laten de partners zien,  bv slachtoffer-, aanklager- of dadergedrag? Vluchten, vechten of bevriezen ze?
  • Communicatie zal verbeterd moeten worden. 
  • Leren omgaan met de torenhoge emoties die er zijn.
  • Leren hoe je een affaire verwerkt.
  • Leren omgaan met de omgeving.
  • Aan de slag met persoonlijke problemen die spelen binnen de relatie, anders neem je die mee naar een volgende relatie.

Wil je een vechtscheiding of überhaupt een scheiding voorkomen, dan zal je aan deze punten moeten werken. Ipv op zoek te gaan naar de schuldige en te oordelen. 

Compliment

Ik wil een compliment maken aan Marco en Leontien en alle ouders die te maken krijgen met een affaire en bij wie de scheiding niet uit de hand loopt. Dat is namelijk keihard werken voor allebei. 

En mocht je onverhoopt in dezelfde situatie terechtkomen, ga hulp zoeken, dan hoeft een extreem pijnlijke situatie niet uit de hand te lopen.

Ik schrijf bewust “onverhoopt” want niemand verwacht dat het je kan overkomen: maar de werkelijkheid is weerbarstiger….

Roos Boer

Succesvol Scheiden ’t Gooi

Bekijk ook de andere blogs en vlogs van Roos.

REACTIES

Eneri - 18 mrt 2021

ze zijn vorig jaar al gescheiden. Borsato gedraagt zich opdringerig en zielig.

Fien - 18 mrt 2021

Hoi Roos, Chapeu voor je blog. Ben t helemaal met je eens. Een Marco werd door 'ons' op een voetstuk geplaatst en doorgaans kan er dan naar één ding met je gebeuren: je dondert eraf en plots ben je de voetveeg. Ik heb met afgrijzen en verbazing gelezen hoeveel mensen een verbale diaree loslieten na de scheiding en na het interview. Hoeveel van deze mensen stonden wel 'de avond van hun leven' te hebben bij een concert toen alles pais en vree was? Waar je ogen niet waren moet je mond niet praten...

Joke Pluijgers - 18 mrt 2021

Ben het helemaal met je eens. Trouwen doe je samen , scheiden ook

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = zeven
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.