Deze vraag kom ik wel vaker tegen: “heeft mijn ex naast de partneralimentatie ook recht op extra geld voor vakantie?”
Met de zomer in aantocht heeft je ex een weekendje weg geboekt en vraagt jou om een extra zakcentje naast de maandelijkse partneralimentatie. Zo kan je ex zich ook tijdens deze vakantie eens wat meer permitteren. Dat hebben jullie tijdens voorgaande vakanties immers altijd gedaan!
Klopt het dat de partneralimentatie er juist voor moet zorgen dat de ex-partners ná het huwelijk niet in hun levensstandaard achteruit hoeven te gaan? En kan jouw ex naast de partneralimentatie dus ook vragen om een extra zakcentje voor op vakantie?
Waarvoor is partneralimentatie bedoeld?
De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald op basis van verschillende criteria. Zo wordt er gekeken naar de behoefte van de alimentatiegerechtigde. Dit is de partner die niet genoeg inkomen heeft om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Maar er wordt ook gekeken naar de draagkracht van de alimentatieplichtige. Dit betekent dat er wordt gekeken naar het inkomen van de alimentatieplichtige partner en hoeveel inkomen er overblijft nadat alle vaste lasten en uitgaven zijn betaald.
Maar betekent dit dat jouw expartner mag verwachten dat jij meebetaalt aan zijn of haar jaarlijkse vakantie?
Partneralimentatie is berekend over gemiddelde levensbehoefte
Om de behoefte van de alimentatiegerechtigde te bepalen wordt vooral gekeken naar de levensstandaard tijdens het huwelijk. Aan de hand daarvan wordt een partneralimentatieberekening gemaakt. Dit betekent dat in die berekening de kosten voor de jaarlijkse vakantie al meegenomen zullen zijn. Er wordt namelijk rekening gehouden met de levensstijl van de ex-partners die zij gedurende het huwelijk hadden.
Je ex-partner kan jou dus niet nog eens vragen om een extra alimentatiebijdrage voor die verre reis. Wel is het mogelijk dat jullie hier onderling afspraken over maken en er toch een bepaald bedrag als ‘zakgeld’ wordt meegegeven. Laat deze afspraken in ieder geval duidelijk vastleggen zodat er geen misverstand over kan bestaan!
Bron: jurofoon.nl
REAGEER OP DEZE BLOG