Menu

Hoe ik sterker werd na mijn scheiding

Hoe ik sterker werd na mijn scheiding

Professionele hulp na de scheiding

Ik weet het nog als de dag van gisteren… De vader van mijn twee oudste kinderen en ik waren bijna een jaar uit elkaar en onze oudste dochter was bijna jarig. Ze zou 5 jaar worden. We hadden afgesproken dat we de kinderverjaardagen met familie niet samen zouden vieren, maar met alle gezamenlijke vrienden wel. We hadden overleg gehad over de vriendenverjaardag. Het zou bij hem worden gevierd, ik zou iedereen uitnodigen, een voorstel doen voor de boodschappen, hapjes maken en hij zou de eeuwige rotzooi in zijn huis opruimen, zodat het een beetje begaanbaar was. Zijn ouders waren op vakantie en hij vroeg of zijn zus met gezin op het vriendenfeest kon komen. Geen probleem uiteraard, althans dat dacht ik…

Niet welkom

De dag voor het feestje belde ik over hoe laat ik er zou zijn. Het werd stil aan de andere kant van de lijn en toen vertelde hij, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, dat ik niet welkom was op het feestje. Zijn zus kwam en dús was het zijn familiefeestje. Hij kon er niks aan doen dat ik al onze vrienden had uitgenodigd.

Totaal overstuur heb ik onze vrienden opgebeld en ze verteld dat ik er niet bij mocht zijn. Zij zouden wel gaan, in het belang van onze dochter. Zo gebeurde het dus dat de moeilijkste dag uit mijn leven aanbrak. Ik heb de hele dag huilend in bed doorgebracht. Alle vrienden op het feestje van onze dochter, MIJN dochter en ik thuis, niet bij haar… Al mijn andere vrienden en familie konden helaas deze dag niet en dus moest ik deze dag alleen door zien te komen. Aan het einde van de dag kreeg ik blije berichtjes van mijn vrienden over hoe leuk het was geweest. Ik brak….

sterker na mijn scheiding

Psycholoog

Een dag later heb ik contact opgenomen met een psycholoog, omdat ik het niet meer trok. De vader van mijn kinderen die mij keer op keer van alles flikte. Ik had hulp nodig om te zorgen dat ik me nooit meer zo rot zou voelen.

Nog nooit was ik bij een psycholoog geweest. Ik was zenuwachtig. Wat zou hij van me willen weten? Zou ik veel moeten huilen? Zou ik te helpen zijn? Zou hij mijn bizarre verhalen geloven over alles wat ik heb meegemaakt? 

Gelukkig was het een vriendelijke man, bij wie ik me meteen op mijn gemak voelde. Ik mocht vertellen waarom ik hulp nodig had. Mijn antwoord was duidelijk: Ik moet mijn scheiding en alles wat ik meegemaakt heb verwerken en dat is nogal wat. 

Ik vertelde en vertelde..

Ik begon te vertellen over de verjaardag en wat dat met mij deed. Ik vertelde over een aantal vriendinnen die ik tijdens mijn huwelijk was kwijtgeraakt. Ik vertelde over mijn broer die ik niet meer mocht zien het laatste jaar van mijn huwelijk en wat dat voor gevolgen had gehad voor mijn familie. Ik vertelde over de relatie die mijn ex vermoedelijk had met één van mijn beste vriendinnen. Over de enorme puinzooi in huis, waar ik jaren in had geleefd. Ik vertelde over hoe ik mij jaren had weggecijferd en niet meer was wie ik wilde zijn. En over de opluchting en ontspanning toen ik voor het eerst in mijn eigen, nieuwe huisje was. Ik vertelde over de jarenlange pijn in mijn spieren en alle onderzoeken in het ziekenhuis. Ik vertelde, vertelde en vertelde en de psycholoog luisterde, luisterde en luisterde.

Aan het einde liet hij het woord ‘narcist’ vallen . Ik begreep niet wat hij bedoelde, want ik kende het woord ‘narcist’ niet in de context van zijn zin. 

Narcist

Thuisgekomen bleef dit woord bij mij hangen. ’s Avonds heb ik opgezocht wat dit woord betekende en mijn mond viel open. Urenlang heb ik gelezen. Het kwartje viel… Ik had jarenlang samengeleefd met een narcist en ik wist het niet. Waarom had niemand mij dit verteld? Waarom wist ik niet dat er meer mensen zijn zoals hij? Al die jaren heb ik aan mezelf getwijfeld en het was niet terecht…. Ik heb altijd goed gevoeld dat veel niet aan mij lag, wat een opluchting.

Gelukkig was de volgende afspraak bij de psycholoog al vrij vlot. Het doel van het traject hebben we direct veranderd in ‘Hoe ga ik om met een narcistische ex’. Ik heb de maanden erna als huiswerk situaties moeten opschrijven. Dingen die mij overkomen waren en waar ik mee zat. Ik kreeg adviezen over hoe ik anders had kunnen reageren naar hem. Ik hoorde wat ik juist wel en niet moest doen in mijn communicatie met hem. Ik leerde en ik leerde.

Hoe ik sterker werd na mijn scheiding

Ik begon er lol in te krijgen als de vader van mijn kinderen mij niet meer op de kast kreeg en mij langzaamaan minder begon te raken. Ik leerde afstand nemen en ik zag dat hij het lastig vond dat ik anders reageerde dan normaal. Wat een verademing… Ik werd sterker en sterker en ik kreeg van mensen te horen dat ik veranderde. Ik werd na heel veel jaren weer vrolijker, ik begon weer te stralen, had weer plezier. Was ik echt zo veranderd de laatste jaren? Blijkbaar wel…

Nu, jaren later, kan hij mij nog steeds raken, soms, maar ik heb geleerd hoe ik hiermee om kan gaan. 

Duizend maal dank aan de psycholoog die mijn ogen heeft geopend en mij zo ontzettend goed geholpen heeft!

Ga je scheiden en herken jij je eigen situatie in dit verhaal? Judex helpt je graag. Onze mediators zijn gecertificeerd en een aantal van hen hebben ruime ervaring in het begeleiden van mensen met een (narcistische) persoonlijkheidsstoornis tijdens het echtscheidingstraject.TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.