Menu

Puber en stiefmoeder… wat een combi!

3 reacties
puber en stiefmoeder

Hebben ouders het gewoonlijk al lastig als hun kids in de puberteit komen…. Als stiefouder is het vaak nog lastiger.

Bij sommigen gaat het wel goed maar ik heb veel stiefmoeders horen verzuchten:

  • Waarom kan ik NIKS goed doen? Zelfs als ik een cadeautje geef dan zegt ze dat ik haar wil omkopen…
  • Mijn stiefdochter wil persé tussen ons in zitten, als ze de kans had nam ze mijn plaats in.
  • Mijn stiefzoon kan heel nadrukkelijk zeggen: “dag pap!” Terwijl ik er nog geen meter vandaan sta…. Alsof ik lucht ben!
  • Als ik een welgemeend advies geef wordt er gezegd: “dat maken papa en ik wel uit!”

Heeft niets met jou als stiefmoeder te maken

Als we niet beter zouden weten zou je denken dat ze een gloeiende hekel hebben aan je hebben. Natuurlijk moet in een dergelijk geval de vader ingrijpen en duidelijk maken dat jij géén lucht bent en dat jij gewaardeerd mag worden.

Maar het heeft niets met jou als mens te maken, dat ze zo doen…. Jij bent niet onuitstaanbaar, maar de positie die jij hebt is “fout”.

Nóg een kritische volwassene

Jij wordt misschien gezien als een soort bemoeial, maar dat heeft te maken met nóg een volwassene die de puber kritisch bekijkt. Dat is op zich al lastig, en dan is er ook nog loyaliteit aan hun natuurlijke moeder: als hij/zij jou toelaat in het hart, is hij/zij dan niet disloyaal naar de natuurlijke moeder??

3 tips voor stiefmoeders (én stiefvaders)

  • Verwacht niet te veel maar laat niet toe dat ze gaan schelden;
  • Toon begrip voor de loyaliteit;
  • Geef het kind de kans voor exclusieve aandacht van zijn vader (of moeder).

Nellie Timmermans Stief-Gezin

REACTIES

Xz - 15 feb 2018

Wat is schelden ? Een kind dat boos is is in werkelijkheid heel bang. Angst gaat samen met machteloosheid en met verdriet. Als kinderen schelden is het de kunst om achter hun woorden hun behoeften te achterhalen. Het heeft niets met jou te maken ? Natuurlijk heeft het wel met jou te maken. De stiefouder is in hun ogen immers de belichaming van het geen zij juist niet wilden. De stiefouder zorgt er immers dagelijks voor dat hun papa en mama niet bij elkaar zijn en er ook geen kans is dat zij weer bij elkaar komen. De stiefouder zit dat in de ogen vd kinderen in de weg. Zij kunnen niet boos blijven op hun natuurlijke ouders...zij zitten klem in hun loyaliteit. Wat is er dan mooier om zich te kunnen richten op de stiefouder met hun boosheid ..hun verdriet ? Hoeveel stiefouders gaan zich bemoeien met de opvoeding ? Pikken van alles en nog wat niet ? Terwijl juist wat mij betreft de oplossing ligt in het begrijpen waar het kind door heen gaat. Incl. De knuffels ...het delen van verdriet maar ook de scheldpartijen en misschien soms ook wel een fysieke aanval. Steeds weer geldt ... besef je welke rol je in neemt... wees jezelf en besef bovenal waar de frustratie vd kinderen vandaan komt. Hoor hun machteloosheid achter de woorden ...zie de hunkering naar liefde achter hun gedrag. Wees hun vriend of vriendin zonder je op te dringen en benader hen als zij dat zelf toestaan. Juist daar...dus in het begin ...is een wereld te winnen. Heel veel liefde...geluk en wijsheid toegewenst aan alle ouders en stiefouders.

Silvia - 22 mrt 2018

Zie de hunkering, van de kinderen, naar liefde van de andere ouder, die de kinderen zoveel minder zien en waarvan ze zoveel oprechte aandacht en tijd missen. En een hartelijk welkom gevoel in de woning van de stiefouder zou ook zoveel verschil maken. Kinderen willen alleen maar gezien en gehoord worden.

Michel de Haan - 2 okt 2018

Ik heb de laatste tijd een contante strijd tussen mijn oudste zoon en mijn nieuwe partner. De scheiding verloopt zeer problematisch en daardoor wordt ook het contact met de dag slechter. Hij zegt geen problemen te hebben met mijn nieuwe partner maar straalt dit absoluut niet uit. Vlucht vaak het huis uit en blijft dan tot diep in de nacht weg. Vervolgens ligt hij tot ik weet niet Hoelaat in bed waarbij hij geen enkele deel uit maakt van het gezin. Hij heeft 2 weken time out gekregen van mij waarna het even goed ging maar hij vervalt weer in oud gedrag waarbij hij alleen maar aan zichzelf denkt. Ik zit nu steeds tussen 2 vuren en dit gaat me op een gegeven moment mijn relatie kosten wat ik absoluut niet wil Help wat moet ik doen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 14

Vlog

Marloes van Succesvol Scheiden Brabant bespreekt vandaag met je de keuze Scheiden of Blijven? Wanneer je denkt aan scheiden maar je bent niet zeker of het de juiste stap is, is het al heel belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Marloes denkt met jLees verder > Scheiden of blijven?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.