Menu

Hoe ga je om met roddels en achterklap in een vechtscheiding?

1 reactie
roddels bij echtscheiding

Hoe ga je om met roddels bij een echtscheiding?

De vechtscheiding, een naam die mijns inziens amper de lading dekt van een frustrerende situatie waarin gekwetste harten het slechtste van zichzelf laten zien. Waar er ooit liefde was lijkt er nu zelfs geen plek meer voor respect. En dat heeft altijd ook effect op de omgeving. 

Ik had laatst een sessie met een client die heel erg zat met alle roddels die over haar de ronde deden, al dan niet in het leven geroepen door haar ex. Er werd over haar gefluisterd dat ze zou zijn vreemd gegaan en hoewel zij dat ontkent voelde het zo oneerlijk dat zij zich tegen dit beeld moest verweren. Het maakte haar boos, frustreerde haar en deed haar heel veel pijn. Wat uiteraard een ontzettend logische reactie is. Maar het zorgde voor een extra portie pijn boven op haar toch al zo moeizame en pijnlijke vechtscheiding. 

“Het voelt gewoon niet eerlijk”. 

Wij mensen hebben het idee dat het leven maakbaar is, en wat maakbaar is, zou eerlijk moeten zijn. Maar het leven is niet maakbaar en al helemaal niet eerlijk. Als het leven eerlijk zou zijn dan zou er ook geen kinderoncologieafdeling bestaan of zouden inbraken niet voor komen, zouden geweren alleen maar bloemetjes kunnen schieten en zou er een grote blauwe streep op je voorhoofd verschijnen als je liegt. Maar dat is allemaal niet zo. En de frustratie die het ons oplevert om te hopen dat dat wel zo is heel erg zonde van je energie. 

Laten vallen

Na mijn scheiding hebben een aantal mensen mij laten vallen en wilden niets meer met mij te maken hebben. En nog steeds zijn er af en toe mensen die van alles van mij en mijn situatie vinden, soms zelfs mensen die ik helemaal niet ken! Helemaal nu ik vaker in de openbaarheid treed met mijn verhaal vanwege mijn praktijk. Dat was en is soms erg hard en moeilijk en er zijn tijden geweest dat ik me hierdoor boos of eenzaam voelde. Maar ik weet ook dat de mensen die mij zo makkelijk lieten vallen na het horen van een roddel of een verhaal, niet zoveel waarde zouden toevoegen aan mijn leven. En nog steeds sta ik er zo in.

Wat kun je doen?

Mijn client vroeg wat ze kon doen. En het antwoord daarop is even simpel als moeilijk. Namelijk niets. Je kunt er niets aan doen. Je hebt geen invloed op wat andere mensen denken en zeggen of vinden. Je hebt alleen invloed op jezelf. Dus werk aan jezelf, werk aan je eigenwaarde zodat je weet wat je waard bent, los je shit op zodat het je niet meer tegenwerkt, word weer sterk en weerbaar. Leer van het leven te genieten door dingen te doen die goed voelen en wees lief voor jezelf. 

Want er zijn namelijk ook een heleboel mensen in mijn leven gebleven. Dierbare mensen die mij door een moeilijke tijd heen hebben geholpen. Mij spiegels hebben voorgehouden, mij overeind hebben getrokken en mij hebben laten groeien. Van mij zijn blijven houden. En die mensen verdienen het beste van me. 

REACTIES

Fien - 28 aug 2021

De Engelse hebben een mooi gezegde: in de krant van vandaag rollen ze morgen de vis en friet. (Even letterlijk vertaald) of terwijl: vandaag ben je een roddel, morgen ben je oud nieuws. Alles wat je aandacht heeft groeit, ook reacties op geroddel. Jij weet de waarheid en dat is genoeg 😉

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.