Menu

Samen afspraken maken over de alimentatie

3 reacties

De knoop is doorgehakt. Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. Vanaf dat moment begint het regelen, want er moeten veel afspraken worden gemaakt. Wat gebeurt er met jullie huis? Wat voor omgangsregeling zou prettig zijn voor de kinderen? En hoe zit het met de alimentatie?

Vooral die laatste vraag kan de gemoederen behoorlijk bezig houden. Jullie zullen niet het eerste stel zijn dat knallende ruzie krijgt over de alimentatie. Toch is dat helemaal niet nodig, want eigenlijk is het heel gemakkelijk om samen eerlijke afspraken te maken over de alimentatie. Wij vertellen je hoe.

Tegenstrijdige belangen

Het lastige van de alimentatie is dat jullie eigenlijk tegenstrijdige belangen hebben. Voor de één is het fijn als het bedrag hoog is, terwijl de ander liever een lager bedrag afspreekt. Logisch. Ga je hierover met elkaar in discussie, dan zal je hier waarschijnlijk niet zo makkelijk uitkomen. 

Onafhankelijke berekening

Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Er zijn namelijk hele duidelijke regels voor het vaststellen van de alimentatie. Er is dan ook een simpele oplossing: laat een onafhankelijke alimentatieberekening maken. De alimentatie wordt dan volgens de geldende regels en normen berekend, waardoor je allebei zeker weet dat jullie een eerlijk bedrag afspreken. De één betaalt niet teveel, de ander krijgt niet te weinig. Op deze manier is er eigenlijk geen discussie meer mogelijk. Dat scheelt een hoop gedoe en uiteindelijk ook veel geld, aangezien er nu geen advocaat aan te pas hoeft te komen.

Wat is het voordeel van een alimentatieberekening?

Natuurlijk kun je de alimentatie ook op een andere manier regelen. Toch adviseren wij je om gebruik te maken van de alimentatieberekening. Waarom? 

  • Om de verstandhouding goed te houden. Door een eerlijke berekening te laten maken voorkom je discussies en ruzie.
  • Omdat je zeker weet dat jullie een eerlijk bedrag afspreken. Hierdoor voelt niemand zich benadeeld. Dit zorgt er ook voor dat er minder kans is op betalingsproblemen. 
  • Uiteindelijk natuurlijk ook om geld te besparen. Strijd om de alimentatie met een advocaat of mediator gaat je veel meer kosten, terwijl dit misschien niet nodig is. Zonde!

Bij wie kan ik terecht voor een alimentatieberekening?

Wij zijn De Nationale Adviesbalie en wij helpen je graag bij het maken van goede alimentatieafspraken.

Willen jullie graag samen een berekening laten maken, dan staat onze alimentatiespecialist voor je klaar. Los van elkaar leveren jullie digitaal alle informatie aan die wij nodig hebben. Dit gaat heel gemakkelijk via een app. Hier log je in met je digi-d en alle gegevens die nodig zijn, worden automatisch naar ons toegestuurd. Daarnaast hebben we nog wat extra vragen voor je over bijvoorbeeld de omgangsregeling.

Zodra al jullie gegevens bij ons binnen zijn, kunnen wij aan de slag met de berekening en heb je binnen een aantal werkdagen de berekening in de mail. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen, mocht er iets niet duidelijk zijn. Deze berekening kunnen jullie samen ondertekenen en toevoegen aan het ouderschapsplan.

Je kunt er ook voor kiezen om de berekening officieel te laten bekrachtigen door de rechter. In dat geval is er wel een advocaat nodig. 

Wat kost zo’n alimentatieberekening?

De kosten van een onafhankelijke alimentatieberekening zijn 125 euro, inclusief de btw. De factuur ontvang je nadat je de berekening van ons hebt gekregen. Wil jij graag een berekening van twee verschillende situaties? Dit kan! Een extra berekening kost € 25 euro. 

Meer weten?

Op onze website vind je meer informatie over onze onafhankelijke alimentatieberekening. Daarnaast kun je ook bij ons terecht voor andere vragen over de alimentatie, scheiden of het ouderschapsplan. Wij geven je gratis advies en helpen je op weg.

Alimentatiewijzer.nl

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl

REACTIES

Angélique - 31 jul 2020

Ik heb jullie artikel gelezen. Niet voor iedereen is een simpele alimentatie berekening vanzelfsprekend. Zeker wanneer je te maken hebt met een ondernemer. Er is heel weinig informatie hierover. Vooral mis ik in de Nederlandse wetgeving bescherming voor vrouwen, die de dupe worden door een ondernemer die erg creatief en alle mogelijkheden heeft. Als vrouw ben je dan machteloos. Dit zou nog in de wet beter geregeld moeten worden. En dit begint bij openheid en betere voorlichting.

Fien - 1 aug 2020

Na hoeveel jaar maak je een herberekening? En inhoeverre vallen buitengewone uit gave in of buiten alimentatie?

    De Nationale Adviesbalie - 3 aug 2020

    Beste Fien, Hier staat eigenlijk niet echt een vast tijdstip voor. Het is vooral belangrijk om in de gaten te houden wat er zoal in jullie situaties verandert. Verandert er veel of is er sprake van een ingrijpende verandering, dan is dat het moment om de alimentatie opnieuw te bekijken. In principe vallen alle kosten binnen de alimentatie, behalve als jullie hier aparte afspraken over maken. Probeer de buitengewone uitgaven dan ook echt te specificeren, zodat je hier geen discussies over kan krijgen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ een = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.