Menu

Scheiden en pensioen

scheiden en pensioen

Scheiden en pensioen

Tijdens de echtscheiding moeten jullie heel veel verdelen. Niet alleen spullen, maar ook de financiën. Hiermee bedoelen we niet alleen de financiële bezittingen, maar ook de schulden.

Een andere hele belangrijke die je niet mag vergeten: het ouderdomspensioen. Dit moeten jullie ook verdelen.  Je hebt namelijk beiden recht op de helft van het pensioen dat jullie samen hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk/geregistreerd partnerschap.

Pensioenverevening

Het partnerpensioen moet na de scheiding worden verdeeld. Dit wordt ook wel ‘verevenen’ genoemd. Dit wordt al sinds 1 mei 1995 geregeld door de Wet Verevening Pensioenrecht (WVP).  Deze wet geldt alleen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.

Hierin wordt wel de verdeling gemaakt tussen scheidingen na 30 april 1995, voor 1 mei 1995 en voor 27 november 1981:

Pensioen verdelen bij scheiding na 30 april 1995

Je moet je pensioen verdelen met uw ex-partner als:

  • Je gescheiden bent na 30 april 1995;
  • Jullie geregistreerd partnerschap na 30 april 1995 stopte;
  • Jullie scheiding van tafel en bed na 30 april 1995 definitief was.

Pensioen verdelen bij scheiding voor 1 mei 1995

Zijn jullie tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 gescheiden en verdeelden jullie de bezittingen na de scheiding? Dan val je onder de Wet VPS. Je valt in dat geval dan onder de zogenaamde regels van het pensioenarrest, ook bekend als Boon Van Loon arrest.  In het Boon van Loon arrest van november 1981 besliste de Raad dat het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen onder ex-partners moet worden verdeeld nadat zij zijn gescheiden. Deze regeling gold tot 1 mei 1995 toen de Wet verevening pensioenrechten in werking trad. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met een juridisch specialist.

Pensioen verdelen bij scheiding voor 27 november 1981

Vond jullie scheiding plaats voor 27 november 1981? Dan heb je helaas geen recht op het pensioen van uw ex-partner.

scheiden en pensioen

Uitkering pensioen na scheiding

Als je gaat scheiden en je wilt het pensioen laten uitkeren, dan moet je dit kenbaar maken bij de pensioen verstrekker. De pensioenverstrekker zal automatisch het opgebouwde pensioen voor de helft aan jullie beiden uitkeren.

Je moet dit wel binnen twee jaar na de scheiding aangeven bij het pensioenfonds. Wanneer je dat niet doet of als je dit pas na die twee jaar doet, dan wordt het volledige opgebouwde pensioen uitbetaald aan degene die het heeft opgebouwd. Dat kan dus ook je ex zijn. Dit betekent niet dat de ander geen recht meer heeft op de helft van dit opgebouwde pensioen. In de Wet verevening pensioen is dit vastgelegd. Je zult dus samen met je ex een afspraak moeten maken over het uitbetalen. Als jullie op een vervelende manier uit elkaar zijn gegaan, dan kan het lang duren en lastig worden voor je de uitbetaling van jouw deel van het pensioen geregeld hebt. Er zijn zelfs situaties dat mensen weer een advocaat moeten inschakelen.

Waar je nog meer op moet letten

Als eerste is het dus belangrijk dat je tijdig bij het pensioenfonds de verdeling in verband met scheiding bekendmaakt. Er zijn nog een paar punten waar je rekening mee moet houden:

  • Het pensioen zal niet worden verdeeld bij een bedrag dat op jaarbasis lager is dan
    € 438,44 (per 1 januari 2012);
  • Als de ene partner het opgebouwde pensioen niet wil betalen, dan moet de ander naar de rechter om het afgedwongen te krijgen;
  • Alle bedragen die worden uitgekeerd zijn nettobedragen. Er hoeft dus geen belasting meer over betaald te worden;
  • Ben je voor 1 mei 1995 gescheiden? Dan geldt de Wet Verevening Pensioenverdeling niet en moet je onderling overeenstemming krijgen over de uitbetaling van het opgebouwde pensioen.

Als je beiden ongeveer evenveel pensioen hebt opgebouwd, kan je ervoor kiezen het niet uit te laten betalen van jullie beiden naar de ander. Ook dit moet je binnen twee jaar kenbaar maken aan beide pensioenfondsen. Je mag trouwens ook altijd een andere verdeling afspreken als jullie dat beiden willen, bijvoorbeeld 60/40 of 25/75.

Zit je met een juridische vraag over bijvoorbeeld het werkt met uitbetaling van het opgebouwde ouderdomspensioen na jullie scheiding? Judex helpt je graag, de juridisch specialisten staan voor je klaar. Heb je een andere juridische vraag of probleem? Bij Judex kan je terecht met al je juridische problemen en vragen. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × = 16




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.