Menu

Scheiden is financieel lijden

2 reacties
scheiden is financieel lijden

Sinds 1 januari is de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar, maar er zijn uitzonderingen. Een scheiding is duur. Het juridische proces kost eenmalig een aardig bedrag en wordt echt prijzig als er 2 advocaten moeten worden ingeschakeld.

Wijziging

Op 1 januari zijn nieuwe regels voor partneralimentatie ingegaan, met als belangrijkste verandering dat de minstverdienende recht heeft op maximaal vijf jaar partneralimentatie in plaats van twaalf jaar.

Bij huwelijken met jonge kinderen mag de alimentatie maximaal 12 jaar duren, tot het jongste kind 12 jaar oud is. Mensen die 50 jaar of ouder zijn en langer dan 15 jaar zijn getrouwd, krijgen voorlopig maximaal 10 jaar alimentatie. Voor mensen die 10 jaar van hun AOW afzitten en langer dan 15 jaar getrouwd zijn, geldt ook een uitzondering.

Lening

Bij scheidingen gaan partners zelfstandig wonen met woonlasten en wooninrichting. Niet altijd is hiervoor geld beschikbaar waardoor er geleend moet worden. Afhankelijk van het inkomen en de lasten inclusief eventuele alimentatieverplichtingen kan er een lening worden verstrekt. Noodzakelijk is het overleggen van het echtscheidingsconvenant. Zijn er andere schulden dan worden deze verplichtingen meegenomen in de beoordeling van de lening. Er zijn verschillende vormen van leningen en het loont de moeite om die onderling te vergelijken. Leningen vergelijken is mogelijk op verschillende vergelijkingssites zoals op geld.nl.

Inkomen

Vanaf 1994 gold de regeling van 12 jaar partneralimentatie. In de politiek is lang gesproken over de beperking van de regeling. Uiteindelijk is de Wet herziening Partneralimentatie onlangs ingevoerd met de nodige uitzonderingen. Tijdens het huwelijk of samenwoning verdienen vrouwen gemiddeld bijna 24 duizend euro, tegenover een inkomen van 40 duizend euro voor mannen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kunnen mannen na de scheiding 0,2% minder uitgeven en vrouwen 25% minder.

Inmiddels eindigt 40% van de huwelijken in een echtscheiding. Dit percentage neemt al jaren gestaag toe. De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden ligt rond de 45 jaar. Het is de vraag of vijf jaar partneralimentatie genoeg is om economisch zelfstandig te worden.

REACTIES

Pieter - 1 apr 2020

Waarom zou ik überhaupt nog aan een relatie beginnen?

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 1 apr 2020

Interessante vraag, Pieter. Waarom denk je er zo over? Wat voor beren zie je op de weg?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.