Menu

Scheiden met subsidie

scheiden met subsidie

Scheiden met subsidie

Wat is het en hoe werkt het?

Een scheiding is niet alleen een hele hoop gedoe en geregel. Bij een scheiding denk je al snel aan de hoge kosten die het met zich mee zal brengen. Wat als je de scheiding niet zelf kan betalen, wat is er dan mogelijk? Natuurlijk kan je kijken of je geld kunt lenen van iemand, maar de overheid biedt hier ook een oplossing voor. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Je eigen verzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan je bekijken of daarin kosten gedekt worden voor een scheiding. Ze zijn bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen niet heel uitgebreid qua dekking als het om scheidingen gaat. Ook zijn er vaak voorwaarden dat je bijvoorbeeld als wel minimaal een jaar een rechtsbijstandverzekering moet hebben en worden vaak maar bepaalde kosten vergoed. Zoals bijvoorbeeld alleen de kosten voor een mediator. Check daarom even je polisvoorwaarden als je een eigen rechtsbijstandverzekering hebt.

scheiden met subsidie

Subsidie voor je scheiding

Als je geen kosten voor je scheiding kunt verhalen op je rechtsbijstandverzekering, dan is er nog een oplossing: scheiden met subsidie via de Raad voor de Rechtsbijstand. De Nederlandse overheid wil namelijk dat iedere Nederlander juridische bijstand moet kunnen krijgen op een manier dat de kosten beheersbaar kunnen blijven en de verleners van de rechtsbijstand daar een passende vergoeding voor. De Raad voor de Rechtsbijstand is het orgaan dat gesubsidieerde rechtsbijstand mag uitvoeren in Nederland en ontvangt hier ieder jaar budget voor van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij een scheiding moet een rechter aan te pas komen en alleen een juridisch expert, zoals een advocaat of mediator, mag een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Dit betekent dat dit kosten met zich mee brengt. En als je die niet kunt betalen, dan kan je via je juridisch expert uitzoeken of je in aanmerking komt voor de gesubsidieerde rechtsbijstand om je scheiding te kunnen betalen. Scheiden met subsidie heet ook wel scheiden met toevoeging. Je kunt als particulier zijnde niet zelf de subsidie aanvragen, dat doet je advocaat of mediator voor je. 

De voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor scheiden met subsidie of scheiden met toevoeging zijn:

  • Het jaarinkomen van het zogenaamde peil jaar (dat is 2 jaar terug, dus voor 2021 is het peiljaar 2019) is gelijk aan of lager van € 28.600,- (per persoon);
  • Heb je minderjarige kinderen, dan ligt deze grens voor 2021 op €40.400,-

In Nederland moet je wel altijd de kosten voor het griffierecht betalen. Dit is voor 2012 € 309,- per persoon. Maar voldoe je aan die lage inkomensgrens? Dan kom je in aanmerking voor het ‘tarief voor onvermogenden’ zoals dat heet. Dan voldoe je dus aan de voorwaarden voor scheiden met toevoeging en kost de scheiding je slechts € 85,-. Bij sommige organisaties waar je online juridische expertise kunt krijgen, zoals mediation of hulp bij online scheiden, is het zelfs mogelijk helemaal gratis te scheiden. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoen, nemen zij ook de griffiekosten voor hun rekening.

Geen subsidie, maar wel goedkoop scheiden?

Mocht je niet in aanmerking komen voor scheiden met subsidie, maar je wilt toch zo goedkoop scheiden, dan is een online echtscheiding een interessante optie. Dat is namelijk op dit moment is de goedkoopste (en snelste manier) van scheiden in Nederland. Een voorwaarde is wel dat je samen nog door een deur kunt en nog goed met elkaar kunt praten over de zaken waar je afspraken over moet maken. Bij een online echtscheiding regel je namelijk alle afspraken rondom de scheiding helemaal zelf. Samen met je aanstaande ex leg je alle afspraken vast. Je kunt begeleiding krijgen waar je maar nodig hebt van een juridisch expert. Na het vastleggen van de afspraken stuur je alles retour naar je eigen juridisch expert en deze regelt daarna de scheiding helemaal. Hij of zij zal jullie echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter. Jullie hoeven er zelf niet naartoe, maar krijgen vanzelf binnen enkele weken bericht wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken. Zodra de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente,  zijn jullie officieel gescheiden.

Wil je weten hoe je kunt scheiden met subsidie? Of zelfs gratis? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk duidelijk advies geven over rechtsbijstand voor je scheiding.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.