Menu

Scheiden: wat gebeurt er met de verzekeringen?

scheiden en verzekeringen

Scheiden: wat gebeurt er met de verzekeringen?

Als je gaat scheiden dan moet alles verdeeld worden. Sommige dingen liggen voor de hand, zoals de auto of een koophuis. Andere zaken van waarde zijn misschien minder zichtbaar. Verzekeringen bijvoorbeeld. Wist je dat schadevrije jaren op een autoverzekering een bepaalde waarde vertegenwoordigen? In dit artikel enkele verzekeringen met waarde.

Levensverzekering, lijfrente of kapitaalverzekeringen

Dit type verzekering zie je vaak als ‘potje’ om kapitaal in op te bouwen bij een hypotheek. Kapitaal is waarde en die waarde heb je samen met je partner opgebouwd. De waarde tot het moment van scheiden valt dus in de gezamenlijke boedel die je moet verdelen. Vergeet dat niet, het kan over behoorlijk wat geld gaan.

Uitvaartpolis

Een uitvaart mag tegenwoordig wat kosten. Het is daarom niet gek dat daarvoor verzekeringen bestaan. Eigenlijk zijn dit een soort spaarrekeningen waarop je geld opzij zet voor jouw uitvaart. Ook hier geldt weer: het heeft een bepaalde waarde. Is er niets vooraf geregeld dan behoort deze waarde ook in de boedel die jullie moeten verdelen.

Schadevrije jaren

We noemden de autoverzekering al in de inleiding. Naarmate je langer een autoverzekering hebt zonder dat je hier aanspraak op maakt krijg je korting. In het jargon spreken ze dan van ‘schadevrije jaren’ of ‘no-claim korting.’ Als je samen een auto hebt die ook gezamenlijk verzekerd is dan heb je die no-claim dus ook samen opgebouwd. Het is niet iets wat je voor geld kunt inruilen, de meeste verzekeraars werken wel mee aan het verdelen van de schadevrije jaren onder beide partners in het geval van een scheiding.

Gezamenlijke polissen

Het is verstandig om een lijst op te stellen met al jullie verzekeringen. De kans is groot dat, sinds je samenwoont, jullie de nodige gezamenlijke polissen hebben. Die moeten dus aangepast. Jullie moeten jullie verzekeraar(s) informeren hoe de polissen aangepast moeten worden. Dit gaat namelijk niet automatisch. Het is niet zo dat de gezamenlijke autoverzekering vanzelf meegaat met degene die de auto krijgt.

Alles op tijd regelen

Verzekeringsmaatschappijen zijn meestal niet de meest dynamische instellingen. Het is dus zaak om ze tijdig te informeren over wijzigingen, annuleringen en mogelijke nieuwe polissen die jullie nodig hebben.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.