Menu

Scheiden? Zo zorg je dat alles goed geregeld is

Scheiden? Zo zorg je dat alles goed geregeld is

Helaas eindigen veel huwelijken in een scheiding. Wat de aanleiding ook is, wanneer je in een scheiding ligt is het belangrijk om al het regelwerk in goede banen te laten lopen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van rechtshulp on demand. Hiermee krijg je juridische hulp wanneer je er samen niet uitkomt. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij, zodat je niets over het hoofd ziet tijdens deze ingewikkelde tijd.

Regel de juridische kant

Om de wettelijke kant van een scheiding te kunnen regelen huur je een advocaat in. Deze kan de scheiding voor je indienen en afhandelen. Kom je er niet uit met je ex-partner? Dan kan het slim zijn om extra rechtshulp in te schakelen zodat je juridische ondersteuning kunt krijgen om deze zaak op te lossen. Kijk goed of je voldoende verzekerd bent om de kosten te dekken. Sluit eventueel extra zakelijke verzekeringen af wanneer je ondernemer bent, zoals een zakelijke rechtsbijstandverzekering om je in te dekken tegen torenhoge rekeningen. Lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar meteen goed door, zodat je exact weet wat je kunt verwachten.

Verdeel de opvoeding

Hebben jij en je ex-partner samen kinderen? In dat geval is het naast het aanvragen van de scheiding zelf belangrijk dat je goede afspraken over de opvoeding maakt. Deze afspraken leg je vast in een zogeheten ouderschapsplan. Hierin zet je alle praktische afspraken op een rij die je maakt over de verzorging en de opvoeding. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsverdeling qua dagen dat je de kinderen hebt, vakanties, en welke verantwoordelijkheden voor welke ouder zijn.

Maak een besluit over de woning

Hebben jij en je ex-partner samen een koophuis? Dan moet je goed bespreken wat de beste oplossing is. Als één van jullie hier blijft wonen moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek worden ontslagen. Om dit te regelen moet de bank of verzekeraar akkoord geven. Maar dit kan alleen kan als de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft! Is dit niet zo, dan kan deze persoon de hypotheek niet overnemen. Informeer dus eerst bij de bank naar wat mogelijk is voordat je een besluit maakt over de woning. 

Stel een financieel plan op

Een financieel plan is een handig overzicht waarin je alle gezamenlijke geldzaken vastlegt. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de bezittingen en schulden, maar ook aan de hoogte van eventuele alimentatie. Een financieel plan is een handig document om bij de hand te houden wanneer je via de advocaat een scheiding aanvraagt, dus stel deze voordat je naar de advocaat gaat alvast op!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × = dertig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.