Menu

Jij bent de ruzie begonnen! Nee, jij!

scheiding

Voor scheidende partners is het antwoord op de vraag wie de ruzie is begonnen aanvankelijk van wezenlijk belang. De beantwoording van die vraag is vaak het startpunt voor één van de vele discussies, die doorgaans uitmonden in een stevige ruzie. Aan mijn mediationtafel zie ik dat scheidende partners de vraag wie de ruzie is begonnen op verschillende manieren in de gesprekken proberen in te brengen.

Waarom is de vraag wie de ruzie is begonnen zo belangrijk voor scheidende partners? Als je de ander kunt aanwijzen als degene die de ruzie is begonnen, houd je hem of haar, bewust of onbewust, verantwoordelijk voor de naderende scheiding. Je kunt dan tegen jezelf en de buitenwacht zeggen: “Het komt door hem of door haar dat we gaan scheiden.” Daarmee heb je zelf geen aandeel in de reden van de scheiding en dus geen schuld aan het niet slagen van je huwelijk. Het is de mens eigen dat wij iemand willen kunnen aanwijzen, als veroorzaker van het conflict, de reden waarom een scheiding onvermijdelijk is.

Wij zijn dus in eerste instantie geneigd om de verantwoordelijkheid voor de scheiding niet bij onszelf te zoeken, maar bij iets of iemand anders. We denken dat we dan niets voor de scheiding hoeven te doen, maar dat de ander alles zal oplossen of regelen, omdat het immers zijn of haar schuld is.

In die reactie op het kunnen aanwijzen van een schuldige voor het ontstaan van de ruzie, zit het verlangen naar de kindertijd verscholen. Naar de tijden dat je moeder en vader al je problemen als sneeuw voor de zon konden weg toveren. Ook al zijn we als volwassenen dat stadium al lang voorbij, het verlangen naar die veilige en overzichtelijke kindertijd komt in een crisissituatie zoals een scheiding instinctief naar boven.

Hoewel de vraag wie de ruzie is begonnen de gemoederen van de scheidende partners sterk bezig houdt, blijft de vraag zelf veelal onbeantwoord. Er is niet één schuldige aan te wijzen voor de scheiding en van schuld kan in een scheiding eigenlijk niet worden gesproken.

Als je eenmaal in een scheidingssituatie zit, is het in de kern ook niet meer belangrijk wie het conflict eigenlijk is begonnen. Het antwoord op die vraag gaat je namelijk niet helpen om het conflict dat er is, op te lossen. Sterker nog, als scheidende partners in hun discussies die vraag blijven opwerpen, leidt het alleen maar af van de werkelijke vragen, die hen verdeeld houden. Scheidende partners kunnen elkaar hierin gevangen houden, waardoor er geen zicht komt op het kunnen maken van redelijke afspraken.

Aan de mediationtafel is het zaak om scheidende partners de gedeelde verantwoordelijkheid voor het niet slagen van de relatie te laten inzien. Het is van groot belang dat scheidende partners elkaar vertellen waarom de relatie voor hen niet meer loopt. Hoe het komt dat de liefde die er ooit was, is verkleurd. Dergelijke vragen maken dat de vraag wie de ruzie is begonnen, er niet meer toe doet, waardoor aan de mediationtafel de vragen kunnen worden besproken, die nodig zijn om de scheiding op een redelijke en goede manier te laten verlopen.

mr.dr. Anna Soedira, geregistreerd MfN-mediator

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 7 = een




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.