Menu

Stilstaan bij wat was, is en gaat komen, blog van Tessa

stilstaan

De klokken beginnen te luiden. Ik krijg een flashback.

Minuten van afwezigheid

De klok begint af te tellen, nog een paar minuten op weg naar het nieuwe jaar. Het is 00:00 uur, ik krijg vluchtig een kus en dan beginnen de minuten van afwezigheid. Hij probeert zijn kinderen te bereiken, dat lukt natuurlijk niet. De lijnen zijn overbezet, de ex houdt de telefoon niet in de gaten en na minuten die uren lijken te duren, komt het besef dat hij zijn kinderen ook deze jaarwisseling niet aan de telefoon krijgt. Hij geeft op. Ik zie zijn tranen branden, mijn hart brandt ook, ook van verdriet, maar een andere soort. 

Eenzaamheid en schaamte

De klokt begint te luiden, het is bijna 20:00 uur op een 4 mei een paar jaar geleden, er wordt me toegesist dat ik stil moet zijn en hij en zijn zoon kijken elkaar gebroederlijk aan. Ik voel me buitengesloten, alweer. Alweer zit ik niet in hun cirkel en ik voel me eenzaam.

Het duurt even tot ik besef dat ik vergeten was dat de dodenherdenking was, zij hadden het er kennelijk die middag al over gehad. Het was me echt ontschoten, ik schaam me.

Bevrijd

We staan aan de vooravond van de dodenherdenking 2022. Eindelijk weer een volle herdenking na de coronajaren. Wij herdenken onze doden en ondertussen worden de zonen en burgers in Oekraïne doodgeschoten omdat ze strijden voor hun vrijheid.

Ik zit met mijn man in de camper, sinds 2 jaar gaan de kinderen niet meer mee als we weg gaan. Sinds de puber bij ons in huis woont, voelt een weekendje of weekje weg alsof ik mijn leven even op de pauzestand kan zetten en kan bijkomen.

Even niet meer opvoeden, me even niet opwinden over de regels die zij niet stelde en de energie die het me nu kost om wat zij heeft heeft nagelaten te herstellen, voor zover dat nog kan met een kind op deze leeftijd. Ik voel me bevrijd, maar dan op een andere manier en tegelijk een soort schaamte, want mijn vrijheidsgevoel is toch niet te vergelijken met het herdenken van oorlogsslachtoffers.

Maar dit is op dit moment mijn wereld, ik probeer het recht te praten, maar het lukt me niet echt en toch ook weer wel. Ik doe het ermee. Misschien kan je herdenken en vrijheid vieren wel in alle gradaties doen. ik hoop dat we nooit oorlog zullen meemaken, maar ergens voelt ook deze gedachte niet meer als realistisch.

Stilstaan bij wat was, is en gaat komen

Deze keer ben ik de herdenking niet vergeten. Mijn wereld staat even stil, mijn gedachten dwalen af. Mijn man kijkt wazig voor zich uit. Vraagt hij zich nu af waar zijn kinderen zijn en of zij stilstaan bij de dodenherdenking?

Ondertussen passeert een man met kind met een rolkoffer. Ik hoor het kind lachen, zij zijn het misschien deze keer ook vergeten of het paste niet. De hond komt bij me staan en begint aarzelend zijn staart te kwispelen. De stilte die valt is ook gek, maar ook noodzakelijk. Even stilstaan bij wat was, nu is en wat nog komen gaat.

De twee minuten stilte zijn voorbij. Het leven begint weer te bewegen. Opdat we niet vergeten.

Ik ben Tessa. Al meer dan 10 jaar stiefmoeder van de kinderen van mijn partner. Eerst om het weekend, naar nu de jongste in huis. Het zijn leuke jongens en het brengt veel gezelligheid. Toch blijft het een zoektocht naar mijn rol in het geheel.

Lees ook de andere blogs van Tessa.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × negen =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.