Menu

Thera blogt na de scheiding: de nieuwe ware

1 reactie
vlinders in je buik

vlinders in je buik

Deze zomer zat ik te kijken naar Zomergasten. Deze keer met Saskia Noort. “Ik kan me hoe dan ook nooit meer wegcijferen voor de liefde”, zei Saskia. Dat was een zin die ik zelf zou kunnen zeggen. Of misschien die ik zelf al duizenden keren tegen mezelf gezegd heb, maar nooit uitgesproken. Bij deze dan. Ik kan mezelf nooit meer wegcijferen voor de liefde. Ik zal mezelf ook nooit meer wegcijferen voor de liefde.

Het is niet eens de pijn voor afwijzing waardoor dat niet lukt. En ik geloof heus nog wel in liefde. Maar liefde is jezelf geven, een complete overgave. En dat kan ik gewoon weg niet. Niet meer. Behalve, en dat vertelde Saskia ook, voor mijn kinderen. Maar dat is anders. Mensen die voor de tweede of derde (of zelfs meer) keer trouwen en dan verkondigen dat “dit de liefde van hun leven is”. Die kan ik a. niet serieus nemen en b. die kunnen die overgave kennelijk wel doen.

Overgave is een eigenschap waar ik met tijden jaloers op kan zijn. Dat onbevangen ergens weer in geloven. Misschien heb ik het nooit gekund. Ik ben er volgens mij veel te nuchter voor. Hoe kun je zeggen dat iemand de liefde van je leven is, als je dat 20 jaar eerder tegen iemand hebt gezegd. Deze keer voelt anders, ja dat is logisch. Deze keer ben jij anders. En het is een ander persoon. Je bent 20 jaar ouder geworden. Alles is anders. Maar de liefde van je leven. Die kun je over 20 jaar best nog eens tegenkomen.

Misschien is dat hoe ik denk over de liefde. Liefde is nu leuk. Op dit moment wil ik (of jij) bij iemand zijn en blijven. Maar ik kan geen toekomstbeeld zien van mezelf met een partner. Misschien ben ik nog nooit de nieuwe ware tegengekomen. Misschien wel, maar heb ik die persoon afgeschrikt met mijn nuchtere, totaal onromantische beeld van de liefde. Liefde is geweldig. Dat vooropgesteld. Ik verlang echt met hart en ziel naar vlinders in mijn buik. Naar blosjes op mijn wangen, naar lieve berichtjes via whatsapp. Maar mezelf helemaal overgeven. Mijn kinderen opzijschuivend voor ‘mijn geluk’ (en ja, dat komt erg veel voor, kijk maar om je heen), dat kan ik gewoon niet. Mezelf opzij schuiven voor zijn geluk trouwens ook niet. Een relatie lijkt me heerlijk. Nu. Maar niet vertellen dat ik de liefde van je leven ben, of het moet zijn dat je 21 jaar bent (alles kan tegenwoordig), omdat je dan nog geen grote liefde hebt gehad.

Het is me wel duidelijk dat deze maatschappij niet berekend is op mensen die (al dan niet bewust) alleen zijn. Ik hoef maar een willekeurige avond tv te kijken en de datingprogramma’s vliegen om mijn oren. Boeren die vrouwen zoeken, vrouwen die een partner zoeken, zonen die voor hun moeder een partner zoeken, en moeders die voor hun dochters op pad gaan. Met zo’n omgeving, ga je bijna als vanzelf denken dat je niet helemaal goed bent als je alleen bent. Maar, alleen zijn is zo gek nog niet hoor. Want eenzaamheid heb je soms echt met zijn twee.

 

 

REACTIES

Sandra - 5 sep 2014

Wat een sterk stukje tekst weer Thera, ik herken het en tegelijkertijd ook niet. In een relatie kun je ontzettend eenzaam zijn, dat wil ik ook nooit meer meemaken, mezelf zo kwijt raken...en ik had het niet eens in de gaten! Maar nu, samen, weer ik, voel ik ook dat het anders kan. Ik wens jou in ieder geval een heleboel Liefde en meer op je pad.... Liefs San

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + 8 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.