Menu

Tips tegen winterdip

Winterdip

Een scheiding is een van de meest stressvolle en ingrijpende gebeurtenissen die je kan meemaken en roept veel emoties en gevoelens op. Het is een periode waarin je vele zakelijke en praktische dingen moet regelen terwijl je overspoeld wordt door emoties. Daarnaast staat ook nog de winter voor de deur, de dagen worden korter en de zon laat zich steeds minder zien. Probeer tijdens deze sombere tijd niet ook nog eens in een winterdip te raken. Bij de meeste mensen begint deze al in de herfst.

Prikkelbaarheid, moeheid, somberheid, futloosheid en toegenomen slaapbehoefte zijn de meest voorkomende klachten. Daarnaast kan de behoefte aan sociale contacten afnemen. De klachten van een winterdepressie hebben vaak behoorlijke consequenties voor het sociale en maatschappelijke leven. Een milde winterdip kan met een aantal handige tips al verminderen.

Tips om winterdip te verminderen

  • Ga lekker elke dag naar buiten, maak een wandeling van een half uur of ga op de fiets naar de winkel, naar je werk of school.
  • Plan leuke uitjes vooruit. Je kunt je er dan weken op verheugen, dit zal je humeur ten goede komen. Boek een paar nachten weg, plan een leuk uitstapje, kook een lekkere maaltijd of beloof jezelf iets cadeau te doen over een paar dagen. Of ga lekker op vakantie naar het buitenland. Ga naar een warm land met veel zon. Dan kun je er dan weer een poosje tegenaan.
  • Breng voldoende tijd door in de buitenlucht. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw, en dat helpt je om lekker wakker te worden. Haal ook het daglicht binnen in je huis en op je werkplek.
  • Begin met een nieuwe hobby, sport, studie. Zoek een bezigheid die je echt leuk vindt en wat je energie geeft. Geef bijvoorbeeld je huis een opknapbeurt, ga verven, klusjes doen, kamers veranderen. Maak er een gezellige plek van.
  • Zorg dat je voldoende en regelmatig slaapt. Maak een slaapritueel met tijd voor jezelf en ontspanning. Maak je kamer volledig donker.
  • Zorg dat je gezond eet, eet veel fruit en groenten en drink veel water. Zorg voor volwaardige voedsel en vermijd veel vet, suiker en koolhydraten. Je zou ook eventueel multivitamine en vitamine D (zonlicht in een potje) kunnen slikken.

Als het emotioneel te zwaar wordt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Laat een dip niet de aanleiding worden van een depressie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.